Cum să eviți accidentările la sporturile de iarnă, potrivit experților

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 sep 2023, 03:35

Când temperatura scade și începe să ningă, mulți oameni abia așteaptă să meargă pe pârtii sau pe patinoar, dar e bine sa te pregatesti sa previi accidente!

Sursa: PixaBay

Când temperatura scade și începe să ningă, mulți oameni abia așteaptă să meargă pe pârtii sau pe patinoar, dar e bine sa te pregatesti sa previi accidente!

Când temperatura scade și începe să ningă, mulți oameni abia așteaptă să meargă pe pârtii sau pe patinoar. Se gândesc la distracția de iarnă, nu la răniri. Cu toate acestea, dacă nu vă pregătiți temeinic pentru activitatea preferată, este ușor să aveți un accident.

Aproape 200.000 de persoane au fost rănite în 2018 în America in timp ce participau la sporturi de iarnă, potrivit US Consumer Product Safety Commission. Aceste răniri au provenit în mare parte de la schi pe zăpadă, snowboarding, patinaj pe gheață, săniuș și tobogan. Entorsele, entorsele, luxațiile și fracturile au fost frecvente, dar și contuziile și alte leziuni la cap.

"Cu siguranță, ne îngrijorăm cel mai mult în legătură cu leziunile la cap", a declarat Dr. Brian Cole, chirurg ortoped la Midwest Orthopaedics at Rush din Chicago. "Acestea pot fi destul de semnificative în mediile în care există o viteză necontrolată și te lovești de un copac sau de un stâlp de iluminat".

O mulțime de leziuni la cap pot fi prevenite pur și simplu prin purtarea unei căști de protecție, lucru pe care în special tinerii pot fi reticenți în a o face, a declarat Dr. Scott Smith, chirurg ortoped și specialist în medicina sportivă la Texas Orthopedics, Sports & Rehabilitation Associates din Austin. "Dar merită, pentru că veți cădea".

Fie că este vorba de cască, schiuri sau patine, este esențial să vă verificați echipamentul înainte de a ieși pentru a vă asigura că este în stare bună. Îmbrăcămintea de iarnă adecvată este esențială, la fel ca și faptul de a avea la îndemână multă apă pentru a combate deshidratarea- un lucru care trece adesea neobservat iarna.

O altă practică inteligentă este să faceți exerciții fizice cu un prieten în loc să mergeți singur. În acest fel, cineva va fi acolo pentru a vă ajuta în cazul în care vă accidentați. Fiți atenți la vreme și la teren, a spus Cole, mai ales la începutul sezonului, când fluctuațiile de temperatură pot afecta zăpada și gheața.

De asemenea, este important să faceți câteva întinderi dinamice înainte de a începe activitatea pentru a vă încălzi mușchii și să vă cunoașteți abilitățile, astfel încât să nu abordați un deal sau să faceți o mișcare care vă depășește capacitățile. Faceți pauze de odihnă și opriți-vă înainte de a fi prea obosit.

Când temperatura scade și începe să ningă, mulți oameni abia așteaptă să meargă pe pârtii sau pe patinoar, dar e bine sa te pregatesti sa previi accidente!
[Sursa: PixaBay]

Leziuni frecvente în funcție de vârstă și sex

Unele accidentări la sporturile de iarnă sunt mai frecvente la persoanele de un anumit sex sau vârstă. Cole vede o mulțime de leziuni la săniuș la pacienții săi mai tineri, leziuni la snowmobiling la bărbații de vârstă mijlocie și leziuni la schi alpin la femei, în special rupturi ale ligamentelor încrucișate ale genunchiului.

Copiii care merg la schi alpin au tendința de a suferi fracturi de tibie în spirală în partea superioară a bocancilor de schi, a spus Nance. În timp ce picioarele și gleznele lor sunt stabilizate în cizmele de schi, zona de deasupra rămâne neprotejată. La snowboarding, o leziune frecventă în rândul copiilor este fractura plăcii de creștere a mâinii, în special la cei care nu poartă proteze pentru încheietura mâinii, pe care ea le recomandă. Snowboarderii începători fără protecții pentru încheietura mâinii au de patru ori mai multe șanse de a se accidenta la încheietura mâinii decât cei care le poartă, potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Sports Medicine.

Adulții mai în vârstă au tendința de a-și rupe oasele în poticnelile din sporturile de iarnă, au spus chirurgii, în timp ce adulții mai tineri suferă mai mult de entorse și luxații. La schi alpin, una dintre cele mai frecvente leziuni pe care le suferă adulții este degetul mare al schiorului, un ligament rupt. Deși degetul mare al schiorului nu este o leziune gravă în sine, se poate transforma într-una dacă nu este tratată.

"Dacă ești diagnosticat imediat, este o simplă reparație a ligamentelor", a spus Nance. "Dar, dacă nu te lași verificat și șase săptămâni mai târziu te doare să-ți ridici ceașca de cafea- cea mai frecventă plângere pe care o aud- acum ai nevoie de o reconstrucție a ligamentelor. Acum ai o problemă cronică".

Deci, cum știi când să cauți asistență medicală după o căzătură? Dacă o articulație este umflată sau dureroasă după o căzătură, consultați-vă medicul, a spus Cole. Idem dacă o articulație este amorțită, furnicături sau are o slăbiciune acută.

După o lovitură la cap, urmăriți amețeli, tulburări de vedere, intoleranță la lumină, pierderi de memorie și dureri de cap, a spus el. Toate acestea indică faptul că ar trebui să solicitați asistență medicală.

Când temperatura scade și începe să ningă, mulți oameni abia așteaptă să meargă pe pârtii sau pe patinoar, dar e bine sa te pregatesti sa previi accidente!
[Sursa: PixaBay]

Sfaturi de siguranță specifice sportului.

Schi și snowboarding

Luați lecții dacă sunteți nou în acest sport.

Purtați o cască bine întreținută și bine ajustată, plus ochelari de protecție.

Fiți atenți la condițiile meteo și de zăpadă schimbătoare și la ceilalți schiori.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Schiați numai pe pistele desemnate, a spus Smith. "Dacă schiați în afara limitelor și vă răniți, atunci nimeni nu știe că sunteți acolo", a spus el.

Patinaj pe gheață

Patinați în aceeași direcție cu ceilalți patinatori, astfel încât să nu creați un pericol.

Fiți atenți la gheață pentru fisuri, găuri și resturi.

Nu mestecați gumă de mestecat și nu mâncați bomboane în timp ce patinați.

Asigurați-vă că patinele închiriate sunt de mărimea potrivită, a spus Nance. "Aveți nevoie de patine de dimensiunea potrivită și legate foarte strâns, deoarece totul începe cu stabilitatea", a spus ea. "Adulții ar trebui să lege patinele copiilor pentru ei".

Săniuș

Săniuțați cu picioarele înainte, nu cu capul înainte. Să stai așezat este de asemenea mai bine.

Săniuțați-vă într-o zonă lipsită de obstacole, cum ar fi copaci sau garduri.

Fiți atenți la potențialele pericole ascunse sub zăpadă.

Rostogoliți-vă de pe sanie dacă un accident este iminent.

Fiți atenți, chiar și atunci când nu vă dați cu sania. "Adesea văd trecători care nu sunt atenți, iar un săniuș coboară și le ia picioarele de pe ei", a spus Nance. "Se întâmplă cel puțin o dată pe zi".

Citește și: De ce racesti mai usor iarna? Oamenii de stiinta au aflat in sfarsit de ce!

Citește și: Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!

Citește și: Tulburare de Personalitate Borderline (BPD)- Ai fi surprins cate persoane o pot avea!