Pâinea este un aliment important care nu lipsește de pe masă românilor. Sourdough este o pâine ce se obține prin fermentarea naturală a aluatului. Chiar dacă folosirea acestei tehnici tradiționale de panificație necesită mai mult timp de preparare, rezultatul final este o pâine delicioasă, cu un gust rafinat și o textura aerată, foarte benefică pentru organismul uman.
Cum să faci acasă Sourdough, pâinea bogaților pe care o mănâncă Dana Budeanu! Iată cum se prepară maiaua
Pentru a pregăti pâine Sourdough gospodinele au nevoie fie de faină integrală fie de secară, însă poate fi folosită și faină albă și apă la temperatura camerei. Însă pentru a prepara maiaua este nevoie de următorii pași care sporesc durata de gătire:
Pasul 1: În prima zi se amestecă 50 g de făină cu 50 ml apă într-un borcan curat. Acesta se acoperă cu un capac sau cu un șervet de bucătărie și se lasă la temperatura camerei.
Pasul 2: În zilele 2-7: Maiaua trebuie hrănită zilnic prin eliminarea unei jumătăți din amestec și adăugarea a 50 g de făină și 50 ml de apă la temperatura camerei. Totul se amestecă bine.
După câteva zile maiaua va prezența bule și va trebui să aibă un miros ușor acid. Amestecul gata când își dublează volumul în 4-6 ore după hrănire.
Citește și: Rețetă de pizza pe blat de pâine
Pentru pregătirea aluatului este nevoie de: 500 g făină (albă, integrală, sau se combină), 350 ml apă (ușor călduță), 100 g maia (aproximativ 2-3 linguri din amestecul activ realizat anterior), 10 g sare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
Într-un bol mare se combină făină cu apă și apoi se lasă aluatul să stea 30-45 de minute. Se adaugă maia activă și sarea, apoi se amestecă totul până se omogenizează. Aluatul se poate frământă manual sau cu un robot de bucătărie. Dacă se lucrează manual se folosește tehnică stretch and fold (întinde și pliază aluatul) la fiecare 30 de minute, vreme de 2-3 ore. Se lasă aluatul să crească într-un loc cald, pentru 4-6 ore sau până își dublează volumul.
Aluatul se lasă la dospit în frigider, peste noapte, vreme de 8-12 ore, iar a două zi se preîncălzește cuptorul la 230°C, împreună cu o tavă de fontă.
Se scoate apoi aluatul din frigider și se răstoarnă în tavă încinsă bine, nu înainte de a fi crestat la suprafață pentru a permite coacerea. Tavă se acoperă cu un capac și se coace timp de 20-25 de minute. Apoi se îndepărtează capacul și se mai coace pâinea vreme de încă 20-25 de minute, până când devine aurie și capătă o crustă crocantă. După scoaterea din cuptor, pâine se lasă pe un grătar până se va răci complet și apoi se poate consumă.Ce beneficii are pâinea Sourdough
Printre principalele beneficii ale pâinii Sourdough sunt: o digestie ușoară deoarece glutenul și carbohidrații se descompun parțial. Pâinea obținută este bogată în nutrienți se absorb ușor precum vitamine, minerale și antioxidanți.
Citește și: 7 motive să eviți consumul de pâine albă: Care este impactul acesteia asupra sănătății
Indexul glicemic este scăzut și se evita salturile bruște ale cantității de zahăr în sânge. De asemenea starea intestinului va fi mai bună deoarece facilitează creșterea bateriilor benefice datorită fermentației naturale. Aroma pâinii este complexă și gustul desăvârșit și mult mai delicios decât al unei pâini obișnuite.