În bucătăria românească se consumă frecvent diverse feluri de mâncare bazate pe fasole, dar mai ales de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, când majoritatea gospodinelor prepară tradiționala iahnie de fasole cu ciolan afumat. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru acest preparat delicios, care este modul de preparare, dar și care este micul secret pentru o iahnie de fasole că la bunica acasă!
Cum să faci cea mai bună iahnie de fasole cu ciolan afumat de 1 decembrie 2024
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2024, toate gospodinele își doresc să pregătească pentru cei dragi din familie, cele mai bune preparate tradiționale care să îi surprindă cu un gust desăvârșit. Iată rețeta pentru cea mai gustoasă iahnie de fasole cu ciolan afumat.
Pentru prepararea iahniei de fasole cu ciolan afumat este nevoie de următoarele ingrediente:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
- o ceapă albă;
- doi morcovi;
- o jumătate de lingură de boia de ardei;
- o jumătate de lingură rasă de oregano;
- 500 de grame de fasole;
- un kilogram de ciolan afumat;
- o lingură de ulei;
- trei linguri de pastă de tomate;
- patru foi de dafin;
- o jumătate de lingură de cimbru;
- sare;
- piper negru;
- o jumătate de linguriță de chimen;
Modul de preparare pentru cea mai bună iahnie de fasole cu ciolan afumat
Primul pas este să lăsăm fasolea la înmuiat peste noapte. A două zi se pune fasolea la fiert și trebuie schimbată apă de măcar trei ori. Într-o oală mare se pun la fiert, la foc mic, ciolanul care va fierbe până când carnea se va desprinde de os. După ce s-a fiert carnea se scoate și se lasă la răcit.
Ulterior se taie carnea de pe ciolan, în bucăți potrivite și se adaugă peste fasole și apă în care a fiert ciolanul.
Se adaugă pastă de tomate și apoi se presară oregano, cimbrul foile de dafin și chimenul, ingredientul secret al bunicii. Toate acestea se lasă la fiert până când ingredientele vor fi frăgezite. Se adaugă sare și piper după gust și apoi iahnia de fasole cu ciolan afumat este gata de servit. Poftă bună!