Cum să faci cea mai bună iahnie de fasole cu ciolan afumat de 1 decembrie 2024. Ingredientul secret pe care bunica îl folosește

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 28 nov 2024, 15:49

Cum se prepara iahnia de fasole cu ciolan afumat

Sursa: Captură YouTube

Iahnia de fasole cu ciolan afumat, preparatul vedetă al românilor de 1 Decembrie! Iată cum se pregătește acest fel delicios de mâncare și care este ingredientul secret pentru un gust desăvârșit ca la bunica acasă!

În bucătăria românească se consumă frecvent diverse feluri de mâncare bazate pe fasole, dar mai ales de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, când majoritatea gospodinelor prepară tradiționala iahnie de fasole cu ciolan afumat. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru acest preparat delicios, care este modul de preparare, dar și care este micul secret pentru o iahnie de fasole că la bunica acasă!

Cum să faci cea mai bună iahnie de fasole cu ciolan afumat de 1 decembrie 2024

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2024, toate gospodinele își doresc să pregătească pentru cei dragi din familie, cele mai bune preparate tradiționale care să îi surprindă cu un gust desăvârșit. Iată rețeta pentru cea mai gustoasă iahnie de fasole cu ciolan afumat.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Ziua Națională a României, 1 decembrie 2024: Ce reprezintă cele 21 de salve de tun! Cea mai bună rețetă de fasole cu ciolan afumat

Iahnie de fasole cu ciolan afumat pentru 1 Decembrie 2024
[Sursa: savoriurbane; unsplash]

Pentru prepararea iahniei de fasole cu ciolan afumat este nevoie de următoarele ingrediente:

  • o ceapă albă;
  • doi morcovi;
  • o jumătate de lingură de boia de ardei;
  • o jumătate de lingură rasă de oregano;
  • 500 de grame de fasole;
  • un kilogram de ciolan afumat;
  • o lingură de ulei;
  • trei linguri de pastă de tomate;
  • patru foi de dafin;
  • o jumătate de lingură de cimbru;
  • sare;
  • piper negru;
  • o jumătate de linguriță de chimen;

Modul de preparare pentru cea mai bună iahnie de fasole cu ciolan afumat

Primul pas este să lăsăm fasolea la înmuiat peste noapte. A două zi se pune fasolea la fiert și trebuie schimbată apă de măcar trei ori. Într-o oală mare se pun la fiert, la foc mic, ciolanul care va fierbe până când carnea se va desprinde de os. După ce s-a fiert carnea se scoate și se lasă la răcit.

Se păstrează apă în care a fiert ciolanul. Se toacă mărunt morcovul și ceapă, după care se călesc în ulei până când ceapă devine transparență și apoi se presară boiaua.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce schimbări vor avea loc atunci când vine vorba despre anii de vechime? Ce costuri sunt prevăzute pentru anul 2025

Iahnie de fasole cu ciolan afumat, mâncarea tradițională consumata de romani de 1 Decembrie
[Sursa: pixabay.com]

Citește și: Reacția unui american atunci când mănâncă pentru prima dată un ciolan românesc: „Dragoste la prima mușcătură”

Ulterior se taie carnea de pe ciolan, în bucăți potrivite și se adaugă peste fasole și apă în care a fiert ciolanul. Se adaugă pastă de tomate și apoi se presară oregano, cimbrul foile de dafin și chimenul, ingredientul secret al bunicii. Toate acestea se lasă la fiert până când ingredientele vor fi frăgezite. Se adaugă sare și piper după gust și apoi iahnia de fasole cu ciolan afumat este gata de servit. Poftă bună!

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.