Cum să faci cei mai pufoși cozonaci de Paște. Secretul aluatului perfect dezvăluit de Gina Bradea

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 18 ian 2023, 13:30

Cozonac de Paște

Sursa: Instagram CozonacescandMore

Vrei să ai pe masa de Paște cozonaci pufoși și delicioși pregătiți chiar de tine? Nimic mai simplu. Bloggerul culinar Gina Bradea te învață cum să faci cei mai pufoși cozonaci de Paște dezvăluind secretul aluatului perfect.

Cum să faci cei mai pufoși cozonaci  de Paște va fi de acum floare la ureche grație bloggerului culinar Gina Bradea care a dezvăluit secretul aluatului perfect. Urmează indicațiile de mai jos și vei avea pe masa de Paște cei mai pufoși și delicioși cozonaci pregătiți în casă.

Cum să faci cel mai pufos cozonac de Paște

Nelipsit de pe masa de Paște a românilor, un cozonac pufos și bine rumenit este visul oricărei gospodine în perioada sărbătorilor Pascale.

Indiferent de umplutura de pare o alegem secretul cozonacilor pufoși stă în modul în care pregătim aluatul. 

Pentru a obține cei mai pufoși cozonaci de Paște trebuie să respecți câteva reguli: 

  • Folosiți ingrediente de cea mai bună calitate, la temperatura camerei, nu reci. 
  • Făina trebuie să fie bine uscată, să se cearnă 2-3 zile la rând și să fie ținută la cald înainte de frământare.
  • Aluatul trebuie frământat bine, pana se desprinde de mână și bătut apoi de masă
  • Bătutul de masă ajută aluatul foarte mult, acesta devine mai fin și mai elastic

Laptele se pune treptat, prima dată doar 3/4 din cantitate, apoi se mai adaugă puțin câte puțin, cât trebuie. Dacă puneți tot laptele și la final aluatul e lipicios și moale, mai adăugați o mână de făină. 

Secretul aluatului perfect pentru cozonaci pufoși de Paște

Cu cacao, cu nucă, cu rahat sau fructe confiate, secretul unui cozonac pufos stă in modul în care pregătim aluatul.

Bloggerul culinar Gina Bradea a dezvăluit pe poftăbună .com secretul aluatului perfect pentru cozonaci pufoși de Paște    

Copt bine, la foc mic la început (160 de grade pentru 10 minute), 180 de grade Celsius pana la final la  cuptor electric. La cuptor pe gaz, foc mic la început, apoi mediu.

  • Puneți mâna pe aluat: aluatul trebuie să fie cald, nu rece. Dacă aluatul este rece, va crește greu, poate dura și 10-12 ore până se  dospește bine.
  • Dacă vreți ca aluatul să crească mai repede, aprindeți cuptorul la 40 de grade și băgați vasul cu aluat in cuptor. Dupaă 15 minute  stingeți focul și lăsați acolo cozonacul

Citeste si: Paska tradițională ucraineană. Rețete delicioase pentru masa de Paște 2022

Alte sfaturi pentru a obține un aluat perfect pentru cozonaci pufoși 

  • Dacă nu puteți băga aluatul în cuptor, puneți sub el un vas cu apă caldă, dar  vasul cu aluat nu trebuie să atingă apa.
  • Înveliți vasul cu aluat cu foie de plastic sau cu o pungă, apoi cu un șervet.
  • Frământările repetate au rolul de a dezvolta mai bine rețeaua de gluten, reactiveaza drojdia și așa veti obtine cei mai pufosi cozonaci.

Unul dintre cele mai importante secrete ale unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși este că aluatul trebuie să fie cald. 

Rețeta celor mai pufoși cozonaci de Paști

INGREDIENTE pentru cei mai pufoși cozonaci:

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

  • 1 kg făină
  • 50 grame drojdie proaspătă
  • 250 grame zahăr
  • 3-4 pliculețe zahăr vanilat
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 5 gălbenușuri
  • sare
  • esență lămâie+ coajă rasă de lămâie

UMPLUTURĂ pentru cei mai pufoși cozonaci

  • 400 grame nucă
  • 5 albușuri
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri cacao
  • rahat, stafide opțional

Citeste si: Friptură fragedă de curcan. Un adevărat deliciu pentru masa de Paște

MOD DE PREPARARE cei mai pufoși cozonaci de Paști

Cernem făina de 3 ori într-un vas mare, încăpător. Facem apoi o “groapă” în mijlocul vasului (nu ajungem însă la fundul vasului). Punem laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor. Trebuie să se topească zahărul, însă să nu fiarbă.

Dizolvăm drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină.

După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină (făina pe care o avem deja în vas, nu vorbim de altă făină) deasupra (cât să acoperim) și așteptăm 10 minute.

Separat frecăm gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Omogenizăm bine.

Începem să turnăm în fir subțire uleiul, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 mlși continuați să frământați aproximativ 30 de minute.

Apoi acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.

Citeste si: Drob gustos fără carne. Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

Cât se  dospește aluatul facem umplutura. Batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine.

Când aluatul a crescut considerabil (1 oră jumătate- 2) îl împărțim în 2 bile. Fiecare bilă o împărțim în 2.

Întindem fiecare bilă pe un blat uns cu ulei și punem umplutură.

Rulăm fiecare foaie.

Împletim în 2, punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut.

Înainte să-I băgăm în cuptor îi ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr.

Coacem cei mai pufoși cozonaci la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic pentru aproximativ 1 oră.

 

Sursă: farfuriacolorată.ro