Gemul de căpșune se numără printre preferatele tuturor. Acesta se poate prepara prin mai multe metode, rețetele fiind nenumărate. Iată trei rețete delicioase de gem de căpșune.
Gem de căpșune fără zahăr pentru bebeluși și diabetici
Gemul de căpșuni este destul de dulce în general, în compoziția lui se pune destul de mult zahăr. Însă, pentru cei mici și pentru diabetici există o alternativă.
Ingrediente:
- 1 kg căpșuni
- 50-200 g îndulcitori
- zeamă de la jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Se pun căpșunile într-o oală mai mare, astfel încât gemul să nu se lipească.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Cum se face rapid și ușor gutuiata sau lichiorul de gutui
Gem de căpșune cu gelatină
Ingrediente:
- 1 kg căpșuni
- 1 kg zahăr
- o jumătate de lămâie
- 1 linguriță de gelatină
Mod de preparare:
Se pun căpșunile la fiert timp de cinci minute la foc mediu. Acestea trebuie amestecate constant cu o spatulă. Spuma care se formează în timpul fierberii trebuie îndepărtată constant. Fructele fierte trebuie lăsate 6 ore la temperatura camperei. După aceea, le puteți da printr-un blender sau printr-o sită. Apoi le puneți din nou la fiert pentru 10 minute și se adaugă zeama de lămâie, plus gelatina dizolvată în apă, după care se lasă la râcit încă 6 ore.
Gem de căpșune fără conservant
Ingrediente:
- 1 kg căpșuni
- 500 g zahăr
- zeama de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Se spală căpșunile foarte bine, iar apoi se pun într-un recipient mai mare, larg, cu fund gros.
Se pun căpșunile în vas și se presară zahărul peste ele și zeama de la lămâie. Se pun căpșunile la foc și se amestecă continuu până încep să-și lase zeamă. După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat şi au devenit translucide, iar siropul în care plutesc s-a legat.Citeste si: Când se coc căpșunile, cireșele sau vișinele în România