Maioneza este adesea folosită în pregătirea preparatelor tradiționale românești și nu numai, fiind adesea folosită și alături de cartofi prăjiți sau preparate din carne. Cu toate acestea, Postului Crăciunului le restricționează pe gospodine de la elementul esențial al maionezei, oul, motiv pentru care caută variante ușoare și la fel de gustoase pentru maioneza de post. Iată 4 rețete de maioneză de post.
4 rețete de maioneză de post
1. Maioneza de post cu pufuleți
Deși poate să sune ciudat, pufuleții sunt folosiți ca înlocuitor al ouălor din maioneză. Pentru a prepara o maioneză de post avem nevoie de 2 mâni de pufuleți cu sare, o linguriță de muștar, un sfert de linguriță de sare și 150 de mililitri de ulei. Primul pas pentru a prepara o maioneză de post cu pufuleți este să punem pufuleții într-o sită, pe care o trecem sub un jet de apă rece.
Punem pufuleții în castronul în care vrem să pregătim maioneza, peste care adăugăm o linguriță de muștar, un sfert de linguriță de sare și începem să amestecăm cu un mixer. După ce s-au omogenizat ingredientele putem adăuga uleiul puțin câte puțin, până obținem consistența dorită.
La final se poate adăuga și puțină sare de lămâie, potrivit bucatareselevesele.ro.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
2. Maioneză de post din lapte de soia
Laptele de soia reprezintă un alt înlocuitor al ouălor din maioneză, fiind astfel un ingredient perfect pentru maioneza de post. Pentru a prepara maioneza de post din lapte de soia avem nevoie de 125 de mililitri de lapte de soia, 300 de mililitri de ulei, o linguriță de zeamă de lămâie, o linguriță de muștar și sare.
Laptele de soia este pus într-un vas cilindric, în care se adaugă uleiul și sarea și se mixează cu ajutorul mixerului vertical pentru un minut. În cazul în care consistența este prea subțire, atunci puteți să mai adăugați ulei până ajunge la consistența pe care o doriți. La final se adaugă o linguriță de zeamă de lămâie, o linguriță de muștar și se amestecă până la omogenizare.
3. Maioneză de post din aquafaba- zeama conservei de năut
Pentru a prepara rețeta de maioneză de post din aquafaba avem nevoie de 80 de mililitri de aquafaba, 280 de mililitri ulei, o linguriță de muștar, sare și usturoi granulat și chili, după gust. Într-un vas cilindric adăugăm aquafaba, uleiul, sarea, usturoiul granulat, muștarul și chili, după care amestecăm cu mixerului vertical până ajunge la consistența dorită.
4. Maioneză de post din avocado
Maioneza de post se poate prepara și din avocado, iar pentru această rețetă avem nevoie de două bucăți de avocado, 300 de mililitri de ulei, 100 de mililitri de apă minerală, 50 de grame de muștar, zeamă de lămâie, sare și piper. Pentru a avea parte de o maioneză de post cât mai reușită, atunci când separăm fructul de avocado de sâmbure este indicat să stropim zeamă de lămâie, astfel încât să își mențină culoarea vibrantă.
Se adaugă miezul fructului de avocado în recipientul blenderului, după care adăugăm muștarul, sarea, piperul și uleiul. Se amestecă inițial la viteză mică, după care se mărește intensitatea vitezei, adăugând treptat uleiul. Apa minerală o adăugăm la final, astfel încât să regleze cremozitatea, dar și gustul maionezei, potrivit catine.ro.