Mucenicii reprezintă un desert tradițional românesc pe care gospodinele îl pregătesc anual, în jurul datei de 9 martie, însă pot reprezenta o plăcere interzisă pentru persoanele ce nu pot consuma gluten. Pentru a se bucura toată lumea de acest desert, gospodinele au experimentat mai multe rețete care să fie prietenoase pentru toate persoanele, inclusiv pentru românii ce nu au voie să mănânce gluten. Iată cea mai simplă rețetă de mucenici fără gluten.
Rețetă de mucenici fără gluten
Luna martie a venit alături de Mărțișor, Ziua Femeii, Ziua Bărbatului, dar și Mucenici, ce reprezintă un preparat tradițional românesc pe care oamenii îl mănâncă cu plăcere în jurul datei de 9 martie, când sunt prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici. În țara noastră există mai multe tipuri de preparare al mucenicilor, însă cele mai des întâlnite rețete sunt mucenicii moldovenești, ce sunt copți, alături de mucenicii muntenești, ce sunt fierți în lapte sau apă.
Citește și: Mucenici moldovenești de post: o rețetă de mucenici pufoși și delicioși
Problematic cu aceste două rețete este că nu sunt recomandate persoanelor ce nu pot să consume gluten, motiv pentru care am decis să vă prezentăm cea mai simplă rețetă de mucenici fără gluten, astfel încât toată lumea să se bucure de acest desert.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ingrediente
Pentru cea mai simplă rețetă de mucenici fără gluten aveți nevoie de:
- 100 de grame de făină de orez integrală
- 100 de grame de amidon de tapioca sau cartof
- 100 de mililitri de apă fiartă
- un praf de sare
- un strop de ulei
- sirop de arțar sau altul pe care îl preferați
- nucă măcinată
- coajă rasă de citrice
- scorțișoară
Mod de preparare
Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a începe prepararea mucenicilor fără gluten este amestecarea făinii cu amidonul și praful cu sare, după care omogenizăm foarte bine ingredientele. Peste aceste trei ingrediente uscate vom adăuga apa fiartă și începem să amestecăm până aluatul poate fi frământat.
Urătorul pas al acestei rețete este să punem și un strop de ulei peste aluat, după care continuăm să amestecăm.
Trebuie să îi lăsăm la fiert timp de un minut, iar după ce îi scoatem din apa fierbinte îi punem într-un bol de apă rece.
După 20-30 de secunde trebuie să îi scoatem și îi punem într-un castron, în care adăugăm nucă mărunțită, siropul de arțar, scorțișoara și coaja rasă de la citrice, astfel încât să fie pe placul vostru, potrivit juliana.ro. Poftă bună!Cine nu are voie să consume gluten
Glutenul este o proteină vegetală prezentă în diferite cereale, precum grâul, orzul, ovăzul sau secara, ce sunt prezenta în majoritatea produselor alimentare din România. Persoanele ce nu trebuie să consume gluten sunt diagnosticați cu o boală autoimună severă, ce are la baza un caracter genetic, iar această boală autoimună afectează intestinul subțire.
În aceeași categorie se află și persoanele ce au o sensibilitate non-celiacă la gluten, ce are mai multe simptome ce se asemănă cu cele ale bolii celiace, precum balonare sau oboseală. Alături de aceste două categorii ce trebuie să renunțe la consumul de gluten se află și persoanele ce au alergie la grâul din alimente, ce provoacă o reacție a sistemului imunitar, potrivit rawmantic.ro.