Cum să faci răcoare în casă, dacă nu ai aer condiţionat? Cele mai simple trucuri, care funcţionează negreşit

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 09:00

Cum vă răcoriți casa, dacă nu aveți aer condiționat

Sursa: unsplash.com

Puteți face răcoare în casă, chiar dacă nu aveți aer condiționat. Iată care sunt cele mai bune trucuri, care nu vor da greș.

Zilele caniculare de vară pot fi extrem de dificile pentru persoanele care nu au acasă aer condiționat. Cu toate acestea, există câteva trucuri care o să vă ajute să vă răcoriți locuința, chiar și atunci când afară sunt 40 de grade. 

Cum vă răcoriți casa, dacă nu aveți aer condiționat

Aerul condiționat a devenit indispensabil vara, pentru majoritatea oamenilor. Sunt însă și persoane care nu se simt confortabil, cu aerul pornit. 

Dacă vă aflați în această situație, este bine să știți că sunt destul de multe variante prin care puteți înlocui aerul condiționat și puteți să vă răcoriți casa. 

Unul dintre cele mai simple trucuri este să folosiți un ventilator. Acesta va face ca aerul să recircule, va reduce umiditatea, iar dumneavoastră veți putea respira un aer proaspăt. 

Pentru și mai multă răcoare, așezați în fața ventilatorului un vas în care ați pus cuburi de gheață. 

Dacă aveți un ventilator în tavan, aveți grijă ca paletele să se învârtă în sensul invers al acelor de ceasornic. În acest fel, aerul cald va fi tras în partea de sus a camerei. 

Țineți cont de faptul că geamurile sunt principalele zone cu probleme, pe timp de caniculă.

Ideal este să aveți ferestrele acoperite, pentru ca razele soarelui să nu mai intre în casă. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Apelați la jaluzele, la rulouri sau la draperii. Aveți însă grijă ca draperiile să nu fie închise la culoare, ci să fie neutre și opace. De asemenea, cele mai bune obloane sunt cele din lemn, pentru că acestea țin la distanță razele soarelui. 

Nu închideți ușile din casă, nici pe timpul nopții, pentru ca aerul rece să poată circula și să pătrundă rapid în toate camerele. 

Scoateți din priză toate aparatele pe care nu le utilizați. De asemenea, cel mai bine ar fi să folosiți becuri cu led, pentru că acestea nu degajă căldură și astfel nu veți mai suferi din cauza disconfortului termic. 

Plantele vă scapă de caniculă

În cazul în care locuiți la casă și aveți și curte, ideal este să plantați pomi chiar în dreptul ferestrelor.

Aceștia vor face umbră, iar razele soarelui nu vor mai putea să pătrundă în casa dumneavoastră. 

Dacă locuiți într-un apartament, apelați cu încredere la plante. Aloe vera, areca, feriga sau limba soacrei sunt printre cele mai bune plante care vă ajută să scăpați de căldură. 

Prin transpirație, acestea elimină apă și astfel răcesc aerul din jurul lor. 

Un alt truc la care puteți apela, pentru a vă răcori locuința, este și schimbarea lenjeriei de pat. Astfel, folosiți cearșafuri din bumbac sau din in, pentru că acestea nu se încing și în plus, absorb umezeala. 

Puteți să și umeziți așternuturile, înainte de a vă culca. Trebuie doar să folosiți un pulverizator și să acoperiți salteaua cu o folie, ca să o protejați de umezeală. 

De asemenea, nu mai folosiți aragazul sau cuptorul, mai ales în perioada în care temperaturile sunt foarte ridicate. Aerul cald pe care îl emană aragazul nu va face decât să vă transforme locuința într-o adevărată saună.