Varza calita: secretul care o face moale si usor de gatit

Author: B.M.
Actualizat: 29 nov 2020, 20:05
Varza calita

Cum sa faci varza calita frageda: secretul ca sa nu iti iasa tare; reteta usor si rapid de preparat.

Varza calita este una dintre mancarurile preferate ale romanilor si poate fi preparata in mai multe moduri, fiecare reteta avand un gust specific. Varza calita poate fi greu de preparat; exista insa un secret care o face moale si usor de gatit.

Cum inmoi varza calita

Daca nu este inmuiata in prealabil, varza calita este foarte greu de gatit. Are o perioada indelungata de fierbere sau de prajire.

Exista insa un truc simplu si eficient pe care il poti aplica. Secretul este sa tai varza in fasii subtiri, si ulterior sa o freci foarte bine cu sare grunjoasa.

Pas foarte important: dupa ce ai terminat aceasta etapa, lasa varza sa stea timp de 20 de minute. Sarea va actiona in continuare iar fasiile vor deveni foarte moi, acest lucru se va vedea cu ochiul liber.

Clateste-o foarte bine cu apa rece, iar din acest moment o poti gati usor, fara probleme. Iata cateva retete de varza:

Citeste si: Slănină. Ce este, de fapt, slănina și cum ne afectează sănătatea

Reteta de varza calita cu marar

Pentru a prepara varza calita cu marar ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 linguri de ulei, 2 morcovi, sare, piper, boia iute, 1 lingură de pastă de roşii, 2 legături de mărar ,200 ml supă de pasăre, 200 g iaurt, 200 g de piept

de pui dezosat, 2 cârnaţi, 100 g măduvă de viţel.

Varza calita cu marar. Prepararea incepe cu taierea verzei si frecarea ei cu sare, asa cum am amintit mai sus. In timp ce se lasa varza la inmuiat, se taie carnea si carnatii cubulete, iar morcovii se rad. Ulterior se caleste varza in tigaie, iar peste ea se adauga morcovul si condimentele: boia, sare si piper. Dupa ce a capatat o culoare aramie, varza se stinge cu supa de pasare.

La final adaugi carnea, cârnaţii, măduva si pasta de roşii si lasi tot amestecul sa fiarbă timp de 30 de minute. Varza este gata, dupa ce o pui in farfurie poti presara peste ea marar tocat si iaurt.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Supă cu găluște gustoasă. Secretul celor mai pufoase găluște, ca la mama acasă

Reteta de varza calita cu carne

Pentru a prepara varza calita cu carne aveti nevoie de 1 kg carne de porc, 1.5 kg varza proaspata, 1 ceapa mare, 300 ml bulion, 100 ml supa de pui (sau apa), 2 foi dafin, 1 fir cimbru, 1 rosie, 1 lingura untura, 2 linguri ulei, sare si piper negru.

Mod de preparare: varza se taie fasii subtiri si se freaca cu sare, dupa care se lasa la inmuiat.

In acest timp se prajeste carnea in ulei sau untura, adaugand peste ea sare si piper. La final se adauga ceapa taiata felii, avand grija sa nu se arda.

Varza calita cu carne. Ulterior peste carne se se pune varza inmuiata si se lasa la calit aproximativ 15 minute, pana cand volumul ei scade simtitor. In tot acest timp adaugati condimentele si amestecati constant, pentru a nu se lipi. Cand varza a scazut suficient puteti adauga bulionul si cateva foi de dafin. Lasati continutul sa fiarba timp de 10- 15 minute la foc domol.

Pasul final implica introducerea oalei la cuptor timp de o ora si un sfert, la o temperatura de 180 de grade Celsius. Pofta buna.

Citeste si: Ciorba de burta cu smantana- reteta veche si traditionala

Reteta de varza calita cu carnati

Ingrediente pentru varza calita cu carnati: o varza mica, 1 ardei gras, 4 rosii mari, 1 ceapa rosie, piper, sare, 50 ml ulei, 4 bucati mari de carnati ajumati, 2 linguri de bulion, patrunjel si marar.

Mod de preparare: se curata, se taie varza si se lasa la inmuiat, conform indicatiilor amintite mai sus. Intre timp se pune ceapa taiata la calit, alaturi de ardeiul gras. Cand amestecul capata culoare se stinge cu cele 4 rosii date pe razatoare si se lasa la fiert la foc mic.

Varza calita cu carnati. Peste acest amestec se adauga varza, se lasa 5 minute la calit amestecand constant, dupa care se adauga doua cani de apa si se lasa la fiert timp de aproximativ 20 de minute. La final se adauga cei 4 carnati afumati taiati rondele si bulionul.

Se adauga sare si piper dupa gust, mararul, patrunjelul verde si se poate servi. Pofta buna!

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.