Cum să fii o "piatră gri" te poate proteja împotriva narcisiștilor

Author: Bogdan Frațilă

Dacă ai acea persoană din viața ta care te atrage în drama, jocurile sau conflictele sale nesfârșite, s-ar putea să existe un răspuns.

Sursa: PixaBay

Dacă ai acea persoană din viața ta care te atrage în drama, jocurile sau conflictele sale nesfârșite, s-ar putea să existe un răspuns.

Dacă ai acea persoană din viața ta care te atrage în drama, jocurile sau conflictele sale nesfârșite, s-ar putea să existe un răspuns.
Deveniți o "stâncă gri".
Stânca gri este o strategie pentru a face față narcisiștilor- cei care depind de faptul că se simt importanți sau speciali- și presupune, în esență, să le răspunzi în moduri fade și plictisitoare până când își pierd interesul, a declarat Dr.

W. Keith Campbell, profesor de psihologie la Universitatea din Georgia.
"Nu există cercetări reale în acest sens, dar am vorbit cu multe femei aflate în astfel de relații și am auzit de la persoane în care am mare încredere că este ceva eficient", a spus Campbell. "Și are sens din punct de vedere teoretic".
Narcisismul este complicat, dar această tehnică este simplă, a declarat Dr. Craig Malkin, profesor de psihologie la Harvard Medical School și psiholog licențiat cu sediul în Cambridge, Massachusetts.

Iată ce trebuie să știi despre narcisiști și cum să ieși din conflictul cu ei cu ajutorul rock-ului cenușiu.

Ce este un narcisist?

Toată lumea crede că are un fost soț care a fost narcisist- dar chiar a fost? Depinde de ce înțelegi prin narcisist, a spus Malkin. La fel ca și neuroticismul sau agreabilitatea, narcisismul este o trăsătură de personalitate și, prin urmare, toată lumea se află undeva de-a lungul spectrului narcisist, chiar dacă are un nivel foarte scăzut, a adăugat Malkin.


"Narcisismul, în general, înseamnă să ai o viziune umflată despre tine însuți, un fel de lipsă de relații mai apropiate, calde din punct de vedere emoțional, cu alte persoane și, de asemenea, nevoia de a fi validat sau cel puțin dorința de a fi admirat sau iubit", a spus Campbell.
Adesea, atunci când cineva este numit narcisist, înseamnă că această trăsătură este mai proeminentă în personalitatea sa decât în cazul majorității oamenilor.

Pentru a fi considerată narcisistă, un clinician trebuie să determine că o persoană are un scor în procentul de 10% din populație în ceea ce privește nivelul de narcisism. Asta înseamnă că 1 din 10 persoane ar putea fi clasificată în acest fel.
Ceea ce este mai rar este tulburarea narcisistă de personalitate, o afecțiune în care efectele narcisismului merg în general mult mai departe de a face o persoană neplăcută în preajma ei, a declarat Campbell.

"Din punct de vedere clinic, dacă îți distruge căsnicia, îți ruinează relațiile de afaceri, încrederea excesivă la locul de muncă te face să te cam prăbușești... atunci devine o tulburare", a adăugat el.
Iar acest lucru este mai rar: Aproximativ 1% din populație are această tulburare, a adăugat Campbell. Narcisiștii sunt împărțiți în trei categorii: deschis, ascuns și comun, a spus Malkin. Narcisistul deschis este cel la care vă puteți gândi în mod obișnuit: o persoană arogantă în mod deschis, al cărei sentiment de sine se învârte în jurul sentimentului de a fi mai bun decât alții.
Narcisiștii acoperiți se comportă diferit. Ceea ce cred ei că îi face speciali este cât de mult suferă. Adesea, acest lucru se va manifesta prin faptul că te atrage să le asculți necazurile, în timp ce îți ignoră complet îngrijorările, a spus Malkin.
Ultimul este narcisistul comun, care se simte special prin faptul că este cel mai util. "Aceasta este persoana care îți șoptește la o petrecere despre toate lucrurile excepționale pe care le face pentru cartier", a spus el. "Ei vor să înțelegi că nu ai întâlnit niciodată pe cineva mai grijuliu sau mai dedicat cauzelor decât ei".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ce este tactica "piatra gri"?

Cum arată să faci "gray rock/ piatra gri"?
Imaginați-vă că sunteți blocat într-o conversație la o petrecere, că vă lăsați copilul cu fostul soț sau că vorbiți la telefon cu un părinte dificil.
Este posibil ca aceștia să caute să obțină laudele, simpatia sau indignarea ta prin comentarii încărcate. În loc să vă apărați, să explicați sau să cereți elaborări, păstrați-vă răspunsurile cât mai concise și mai fade posibil, a spus Malkin.
"OK", "Ai dreptul la opinia ta" și "Sigur" sunt răspunsuri care se adresează persoanei fără a invita la mai mult sau fără a vă permite să fiți atras mai departe, a adăugat el.
"Ei vor da drumul pentru că ce putere au? Nu sunt fermecători, nu te pot manipula, nu te pot face instabil", a spus Campbell. "Tu doar îți faci treaba".
Pentru unii narcisiști, ei pot pune asta pe seama faptului că pur și simplu nu ești suficient de bun pentru a te angaja cu ei și să mergi mai departe. Alții se pot supăra inițial că nu le acordați atenția pe care o caută, a spus Malkin.
Este important să știți cu cine aveți de-a face, a spus Ashway. Dacă este probabil ca persoana să fie doar un nesimțit, legănarea gri poate fi foarte utilă. Dacă credeți că ar putea deveni abuziv din punct de vedere fizic, ar fi bine să solicitați ajutorul unui profesionist, a adăugat ea.
Important de reținut, totuși, este că gray rocking nu înseamnă să schimbi comportamentul narcisistului, a spus Malkin.
"Nu este vorba despre faptul că ei au o intuiție uimitoare", a adăugat el. "Este vorba despre a te proteja pe tine însuți".

Citește și: Cum i-au împiedicat grecii antici pe narcisiștii nemiloși să le captureze democrația?

Citește și: Cum să te concentrezi pe afacerea sau cariera ta- Pasul de inceput

Citește și: Scădere masivă a veniturilor din publicitate pe Twitter