Cum să fii vegan fără a fi vegan! Iată ce poți face pentru un trai mai etic, chiar dacă nu poți renunța încă la a mânca produse de origine animală!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 22 nov 2022, 15:25

          A fi vegan nu înseamnă doar a renunța la produse alimentare de origine animală. A fi vegan este o întreagă filosofie de viață care mizează pe respectul față de mediul înconjurător. O persoană care îmbrățișează acest stil de viață nu va cumpăra nici un produs de origine animală, indiferent dacă este vorba de mâncare sau de haine, va recicla și va face alegeri bazate pe sustenabilitate în viața de zi cu zi.

         Tocmai în acest sens poți fi și tu vegan, chiar dacă nu ești vegan, adică în ciuda faptului că încă nu ai renunțat la produsele alimentare de origine animală. Poți mânca în continuare lactate, ouă sau carne pentru început, dar important este să faci alegeri ecologice și mult mai etice în restul timpului pentru a te apropia de filosofia de viață vegană.

Iată ce poți face pentru a avea un trai mai etic și specific filosofiei vegane, chiar dacă nu poți renunța încă la a mânca produse de origine animală:

Alege mâncarea Bio

         Alege să consumi hrană crescută sau procesată în mod etic. Dacă vrei ca tu și familia ta să mâncați mai sănătos te poți aproviziona cu produse puse la dispoziție de Verlin, iar calitatea alimentelor va fi garantată. Pe lângă verificarea etichetei în cazul anumitor produse, este necesar să incluzi cât mai multe fructe și legume. Pe de altă parte, dacă sucurile carbogazoase nu sunt sănătoase pentru că au cantități prea mari de zahăr, sporește atenția și față de fresh-uri sau smoothie-uri. Chiar dacă sunt făcute în casă, acestea conțin cantități uriașe de zahăr, iar pentru consumarea acestuia trebuie să depui mai mult efort fizic.

Alege haine din materiale etice

         O altă alegere care trebuie să țină cont de sustenabilitate este alegerea hainelor. O gândire specifică filosofiei vegane se orientează după produse din piele ecologică sau blană artificială. De asemenea, ar trebui să te orientezi și după magazinele de tip second hand. Alegerile sustenabile în ceea ce privește vestimentația nu țin doar de achiziționarea produselor confecționate din materiale etice, ci și de a-ți aduce contribuția la un sistem care minimizează risipa. Cumpărând haine la mâna a doua salvezi și bani, dar și mediul înconjurător.

Reciclează cu mai multă atenție

         Reciclarea este prima soluție a multor persoane care vor să ducă un trai mai etic. Adepții veganismului fac asta cu mare atenție. De ce? Pentru că nu toate spațiile semnalizate ca fiind coșuri de reciclare sunt cu adevărat eficiente. În România mai este nevoie de multă educație civică până când coșurile pentru reciclare vor fi utilizate optim. Asta este motivul pentru care trebuie să depozitezi deșeurile selectate în spații special amenajate și verificate. Asigură-te, în primul rând, că acele spații de depozitare sunt golite regulat de personal specializat și că deșeurile nu sunt puse la grămadă după colectare.

         În concluzie, a fi vegan nu înseamnă doar a evita produsele alimentare de origine animală, iar percepția românilor față de acest aspect pare că se modifică treptat. A fi vegan fără a fi de fapt vegan, te pune de fapt în postura unui bun prieten al naturii care, chiar dacă nu are un regim alimentar bazat doar pe plante, ia decizii etice în viața de zi cu zi și aleagă să protejeze planeta pentru generațiile următoare.