Cum să identifici și să previi afecțiunile virale la copii

Autor: Diana Tilă

Virusurile sunt agenți infecțioși mici care invadează celulele vii pentru a se reproduce. Majoritatea infecțiilor virale la copii sunt ușoare și se manifestă prin simptome cum ar fi congestia nazală, durerea în gât, febra, tusea, strănutul sau lipsa apetitului. Infecțiile virale mai grave sunt mai puțin frecvente datorită programelor de vaccinare. Află din din următorul articol cum poți identifica cele mai comune infecții virale în rândul copiilor și descoperă câteva metode eficiente de a le preveni.

Gripa

Gripa este o afecțiune respiratorie acută, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal. Gripa poate provoca complicații severe, cum ar fi pneumonia sau bronșita. Există mai multe tipuri de virusuri gripale (A, B, C și D), dar virusurile A și B cauzează majoritatea epidemiilor sezoniere. Se pot efectua mai multe tipuri de test gripa pentru identificarea virusului gripal.

Simptomele gripei la copii debutează brusc și includ febra (peste 38 grade Celsius), frisoanele, durerile musculare, tusea uscată, dureri de cap și de gât, lipsa apetitului și dificultățile de respirație. Poate fi însoțită de greață, vărsături sau diaree. Simptomele se manifestă la aproximativ 3 zile după infectare. Gripa poate cauza și inflamarea amigdalelor (amigdalita la copii), care se manifestă prin durere în gât și disfagie (dificultate la înghițire).

Vaccinarea este considerată cea mai eficientă metodă de prevenție, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Varicela

Varicela (vărsatul de vânt) este o boală a copilăriei, foarte contagioasă, provocată de virusul varicelo-zosterian (VZV). Se răspândește cu ușurință, prin contact direct cu pielea unei persoane infectate, sau prin aer, atunci când persoana infectată tușește, strănută sau vorbește.

Simptomul caracteristic al varicelei îl reprezintă erupția cutanată sub formă de pete roșii (macule) care se transformă rapid în vezicule (blistere) pline cu lichid. În cele din urmă, blisterele se usucă și formează cruste. Erupția inițială apare de obicei pe față și piept, apoi se răspândește pe restul corpului, inclusiv în interiorul gurii, pe pleoape, scalp și în zona genitală. Întregul proces de dezvoltare a veziculelor durează aproximativ o săptămână.

Cea mai eficientă metodă de a preveni varicela este vaccinarea. Pentru copii, adolescenți și adulți se administrează două doze de vaccin.

Răceala comună

Răceala comună este una dintre cele mai frecvente infecții ale tractului respirator, care afectează în special copiii. Primele simptome ale răcelii sunt secrețiile mucoase transparente. După câteva zile, secrețiile pot deveni albe, galbene sau verzi. Alte simptome caracteristice ale răcelii sunt strănutul, nasul înfundat, gâtul inflamat, tusea, cefaleea și durerile musculare ușoare. Aceste simptome pot dura între 10 și 14 zile.

Pentru a preveni răceala, este recomandat ca cei mici să-și spele frecvent mâinile cu apă și săpun. De asemenea, nu trebuie să intre în contact cu persoanele care sunt răcite sau care au alte infecții respiratorii, pentru a minimiza riscul de infecție.

De reținut că antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor și nu ajută la tratarea sau ameliorarea simptomelor.