Cum să începi cu pictura pe unghii?

Author: Ana Filip
Actualizat: 21 sep 2022, 16:22

Pictura pe unghii poate fi realizată atât pe unghiile naturale, cât și pe unghiile false sau construcțiile din gel.

Dacă ești pasionată de pictură atunci nu vei avea nevoie de șabloane speciale. Trebuie doar să te inspiri din cele mai drăguțe modele și să îți lași creativitatea să facă totul. Dacă simțul artistic nu este punctul tău forte, atunci poți apela la instrumente adiționale care să te ajute să realizezi cele mai frumoase modele.

Cele mai de durată picturi sunt acelea care se realizează pe manichiurile construite cu gel sau pe care a fost aplicată oja semipermanentă. În general, picturile pe manichiurile semipermanente se realizează cu geluri de pictură, acuarele sau vopsele acrilice.

Ce este pictura pe unghii?

Pictura de unghii este o tehnică de design folosită de nail-artiști. Produsele pentru pictură se aplică, de regulă, pe un strat deja pensulat – fie de gel, fie de ojă semipermanentă. În funcție de preferințe și de modelul care se dorește a fi realizat, culoarea de fundal pentru pictură poate fi deschisă sau închisă.

În realizarea unei picturi pe unghii sunt esențiale atât tehnica de pictură folosită, cât și materialele de lucru. Aceste materiale sunt atât culorile folosite, cât și pensulele. Pensulele pentru pictură pot fi diferite pentru pictura cu vopseli acrilice, cu gel sau cu acuarele.

Cum începi să pictezi pe unghii?

Pentru a avea rezultate minunate, este foarte important să respecți fiecare pas atunci când începi să realizezi o pictură pe unghii.

    1. Pregătește unghia

Curăță bine unghia înainte de a începe. Taie cuticulele, realizează forma dorită și netezește bine unghiile cu un buffer, înainte de aplicarea soluțiilor de pregătire. Continuă cu aplicarea unei baze de oje semipermanente sau gel și apoi aplică nuanța de bază. Pentru ca pictura pe care urmează să o realizezi să fie bine evidențiată, alege culori simple, care să nu conțină sclipici ori alte particule de nuanțe.

Alege pensulele potrivite pentru pictură

Pensulele pentru pictură sunt de mai multe tipuri, în funcție de tipul de peri pe care îl au, formă sau grosime. Spre exemplu, dacă se dorește realizarea unui model pe un pat unghial mic, este important să se aleagă o pensulă pentru manichiură foarte subțire. Se trasează linii fine cu ajutorul pensulei care trebuie poziționată perpendicular pe unghie.

    2. Folosește corespunzător produsele pentru pictură

Așa cum am menționat mai sus, există mai multe tipuri de produse pentru pictură, care diferă în ceea ce privește modul de folosire și aplicare. Dacă gelurile de pictură se aplică așa cum sunt ele pe unghie, nu la fel este în cazul vopselelor acrilice sau al acuarelelor. 

Vopselele acrilice prezinta vâscozitate ridicată și au o putere mare de acoperire. Acestea se diluează cu apa, fară a-și pierde din intensitatea culorii. De asemenea, acestea au capacitatea de a se usca rapid, permițând crearea unor modele cu mai multe straturi.

Acuarelele se diluează, de asemenea, cu apă. Înainte de a trece cu pensula prin culoarea de acuarelă dorită, aceasta se umezește cu apa. De obicei, acuarelele sunt ideale pentru a realiza modele de pictura difuza.

    3. Sigilează pictura realizată

În cazul manichiurilor semipermanente, modelele realizate cu oricare dintre produsele de pictură de mai sus, se sigilează cu un gel de finish. În cazul manichiurii cu ojă clasică, se sigilează cu top coat pentru manichiură clasică.

De ce ustensile ai nevoie pentru nail-art?

Pensulele pentru pictura unghii sunt indispensabile pentru nail-art. Ele se împart în mai multe categorii, în funcție de tipul perilor pe care îi au, dar și în funcție de forma lor.

     a. În funcție de materialul perilor:

  • - Pensule din păr natural
  • - Pensule din păr sintetic

     b. În funcție de formă:

  • - Pensule rotunde
  • - Pensule plate
  • - Pensule cu păr lung pentru linii drepte
  • - Pensule ”limba de pisică”
  • - Pensule evantai

De obicei, pensulele din păr natural se folosesc la aplicarea vopselelor cu consistență fluidă, precum acuarela sau vopseaua acrilică. Aceste pensule au părul foarte elastic, ceea ce le face să alunece ușor pe suprafața de lucru.

Pensulele rotunde sunt ideale pentru trasarea liniilor fine, iar pensulele plate se folosesc la tehnica One Stroke. Pensulele tip ”limba de pisică” sunt din păr natural și se folosesc în tehnica designului acrilic, dar și pentru modelarea gelurilor 3D.

Pentru a păstra cât mai mult timp durata de viață a unei pensule pentru pictură, după fiecare ședință de lucru este recomandat că aceasta să fie clătită foarte bine de vopsea. Un alt sfat foarte important de care trebuie să țineți cont este să nu utilizați niciodată aceeași pensule cu materiale diferite. Fiecare tip de vopsea sau produs trebuie aplicat cu o pensulă diferită.