Cum sa investesti bani - Construirea unui portofoliu

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 feb 2024, 01:25

Construirea unui portofoliu este procesul de selectare a unei combinații de active care sunt cele mai potrivite pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele.

Sursa: PixaBay

Construirea unui portofoliu este procesul de selectare a unei combinații de active care sunt cele mai potrivite pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele.

După ce v-ați stabilit obiectivele, v-ați evaluat disponibilitatea de a vă asuma riscuri, ați decis câți bani aveți de investit și ce tip de investitor doriți să fiți, a venit în sfârșit momentul să vă construiți portofoliul. Construirea unui portofoliu este procesul de selectare a unei combinații de active care sunt cele mai potrivite pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele.
"Recomand o abordare de investiții bazată pe obiective, deoarece vă permite să creați "găleți" de portofolii separate pentru obiectivele dvs.

de investiții, fiecare dintre acestea având asociată o sumă de obiectiv unică, un orizont de timp și o toleranță la risc", spune Falcone.
Această abordare de construire a portofoliului vă permite să vă vedeți investițiile prin prisma a ceea ce încercați să realizați, ceea ce poate fi un bun motiv pentru a continua. Primul pas este să selectați tipul de cont potrivit pentru obiectivul pe care doriți să îl atingeți.


Construiți-vă portofoliul

Acțiuni: Acesta este un activ care reprezintă proprietatea asupra unei companii individuale. Dacă societatea se descurcă bine, valoarea tinde să crească, dar contrariul este de asemenea adevărat dacă societatea se clatină.
Obligațiuni: Acestea sunt împrumuturi acordate unei companii sau unui guvern cu promisiunea de rambursare plus plata dobânzii. Obligațiunile pot oferi un flux constant de venituri, dar, din punct de vedere istoric, nu oferă randamente la fel de mari ca piața bursieră.


Fonduri mutuale: Aceste active sunt investiții care sunt construite pentru a pune în comun fondurile colective ale acționarilor săi pentru a investi într-o colecție de acțiuni și/sau obligațiuni. Investitorii pot deține segmente mari de piață cu un singur fond, față de încercarea de a le cumpăra unul câte unul. Fondurile mutuale pot fi gestionate în mod activ sau pasiv. Fondurile administrate activ sunt conduse de o echipă de administratori de fonduri, în timp ce fondurile administrate pasiv urmăresc pur și simplu un indice, cum ar fi S&P 500.

ETF-uri: Fondurile tranzacționate la bursă sunt foarte asemănătoare cu fondurile mutuale și oferă aceleași beneficii, dar de obicei cu comisioane mai mici și mai multe oportunități de tranzacționare.

Monitorizați și reechilibrați-vă portofoliul în timp

Odată ce v-ați selectat investițiile, veți dori să vă monitorizați și să vă reechilibrați portofoliul de câteva ori pe an, deoarece investițiile inițiale pe care le-ați selectat se vor schimba din cauza fluctuațiilor pieței.


De exemplu, dacă decideți să aveți 70% din banii dumneavoastră în acțiuni și 30% în obligațiuni, acest lucru ar putea deveni 80% acțiuni la doar 20% dacă piața bursieră crește într-un ritm mai rapid decât obligațiunile. Acest lucru este cunoscut sub numele de derivă a portofoliului și, dacă nu este controlat, poate avea ca rezultat asumarea unui risc mai mare decât cel preconizat și poate avea un impact asupra randamentelor dumneavoastră.

Reechilibrarea este procesul de realocare a acestor fonduri pentru a corespunde alocării vizate. O regulă generală de bază este reechilibrarea de fiecare dată când portofoliul dvs. se abate cu mai mult de 5% de la alocarea inițială. Un avantaj al robo-advisorilor este că acest proces de reechilibrare se face automat pentru dumneavoastră.
De asemenea, veți dori să fiți atent atunci când vă analizați investițiile după o scădere mare a pieței. Acest lucru îi poate determina pe investitori să ia decizii pripite și să își vândă activele atunci când bursa are o săptămână, o lună sau un an prost, putând pierde bani din investiția inițială și ratând oportunitatea de a cumpăra acțiuni atunci când acestea sunt, în esență, la un preț redus.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cum sa investeti bani- Tipurile de investitori si metodele lor!

Citește și: Cum sa investesti bani- Despre risc si toleranta la risc

Citește și: Cum sa investesti bani- Cum sa vezi cat ar trebui sa investesti!