Cum sa investesti bani - Cum sa vezi cat ar trebui sa investesti!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 feb 2024, 00:55

Suma pe care o veți plasa în fiecare cont va fi determinată de obiectivul de investiții descris în prima etapă - precum și de perioada de timp!

Sursa: PixaBay

Suma pe care o veți plasa în fiecare cont va fi determinată de obiectivul de investiții descris în prima etapă - precum și de perioada de timp!

Atunci când vă decideți ce conturi de investiții doriți să deschideți, trebuie să luați în considerare și suma de bani pe care o veți investi în fiecare tip de cont.
Suma pe care o veți plasa în fiecare cont va fi determinată de obiectivul de investiții descris în prima etapă- precum și de perioada de timp pe care o aveți la dispoziție până când intenționați să atingeți acest obiectiv. Acest lucru este cunoscut sub numele de orizont de timp. De asemenea, pot exista limite privind suma pe care o puteți investi în anumite conturi.

Suma pe care o veți plasa în fiecare cont va fi determinată de obiectivul de investiții descris în prima etapă- precum și de perioada de timp!
[Sursa: PixaBay]

Calculați câți bani doriți să investiți

Decideți un procent din venitul dvs. pe care îl puteți dedica construirii portofoliului dvs. Regula generală pentru obiectivele de pensionare este de a investi 15% din venitul dvs. în fiecare an, dar dacă ați început să investiți mai târziu în carieră sau doriți să vă pensionați mai devreme, este posibil să luați în considerare posibilitatea de a investi un procent mai mare. Nu uitați că procentul de 15% ia în considerare și orice sumă de bani pe care o primiți de la angajatorul dumneavoastră. Acest lucru înseamnă că ați putea contribui cu 10% din venitul dumneavoastră W2, cu un aport de 5% din partea angajatorului, pentru a ajunge la un total de 15% pentru a atinge acest punct de referință.
Dacă trăiți din salariu în salariu, 15% ar putea părea o sumă nebună de investit.

Nu intrați în panică: este în regulă să începeți cu o sumă mică, chiar și cu doar 1%. Important este să începeți, astfel încât banii dvs. să crească în timp.
Planificați cum doriți să vă investiți banii. O întrebare frecventă care apare este dacă ar trebui să vă investiți banii dintr-o dată- sau în sume egale de-a lungul timpului, mai cunoscut sub numele de Dollar Cost Averaging (DCA). Ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor.
"Pentru obiectivele pe termen mediu și lung, medierea costului în dolari este o strategie valoroasă pentru a vă asigura că investiți în mod constant în vederea atingerii unui obiectiv și, sperăm, că beneficiați de achiziții atât la prețuri de tranzacționare mai mari, cât și mai mici. Așa cum se spune, nu este vorba de sincronizarea pieței, ci de timpul pe piață", spune Tara Falcone, CFA, CFP, fondator și CEO al Reason, aplicație de investiții bazată pe obiective. Dollar cost averaging (DCA), chiar și în sume mici, poate fi o tactică de investiții eficientă.

Suma pe care o veți plasa în fiecare cont va fi determinată de obiectivul de investiții descris în prima etapă- precum și de perioada de timp!
[Sursa: PixaBay]

Pro și contra

Dar DCA are dezavantajele sale: Deoarece, din punct de vedere istoric, piața crește în timp, este mai probabil să obțineți un randament mai mare dacă ați fi investit o sumă forfetară la început.
"Datele arată că investirea sumei deodată este mai bună decât medierea costurilor în dolari. Investind toți banii dintr-o dată, ajungeți imediat la alocarea țintă și, astfel, aveți un randament așteptat mai mare decât dacă ați păstra o parte în numerar", spune Lauren M. Niestradt, CFP, CFA și manager senior de portofoliu la Truepoint Wealth Counsel. Alocarea dvs. țintă se referă la combinația de acțiuni și obligațiuni pe care ar trebui să o dețineți în funcție de toleranța dvs. la risc și de perioada în care intenționați să investiți.
Deoarece majoritatea oamenilor nu dispun de sume mari de numerar pe care să le plaseze pe piață la un moment dat, medierea costurilor în dolari tinde să fie opțiunea implicită. Iar în ceea ce privește investițiile, este mai bine să vă aruncați și să nu pierdeți timpul decât să așteptați momentul perfect (când piața este exact cum trebuie, când toate rațele financiare sunt în ordine etc.) care probabil nu va veni niciodată.
Dacă vă decideți să investiți cu o sumă forfetară, este totuși benefic să continuați să adăugați în mod regulat la investițiile dumneavoastră. Procedând astfel, portofoliul dumneavoastră are mai multe oportunități de a continua să crească.

Citește și: Cum sa investesti bani- Obiective si vehiculul de investitie

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Cum sa investesti bani- Construirea unui portofoliu

Citește și: Cum sa investeti bani- Tipurile de investitori si metodele lor!