Cum sa investeti bani - Tipurile de investitori si metodele lor!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 feb 2024, 01:15

Tipul de investitor pe care doriți să fiți este direct legat de toleranța la risc și de capacitate, deoarece unele strategii necesita o abordare agresivă!

Gândiți-vă ce fel de investitor doriți să fiți. Nu există o abordare universală a investițiilor. Tipul de investitor pe care doriți să fiți este direct legat de toleranța la risc și de capacitatea dumneavoastră, deoarece unele strategii pot necesita o abordare mai agresivă. Este, de asemenea, legat de obiectivele dumneavoastră de investiții și de orizontul de timp. Există două categorii majore în care se încadrează investitorii: investițiile pe termen scurt (denumite și tranzacționare) și investițiile pe termen lung.


Atracția investițiilor pe termen scurt este potențialul de a vă înlocui venitul curent cu veniturile realizate prin cumpărarea și vânzarea investițiilor. Dezavantajul este că poate fi atât dificil, cât și riscant să vezi profituri în mod constant, din cauza rapidității cu care se poate mișca piața și a modului în care știrile și anunțurile neașteptate pot afecta o investiție pe termen scurt. În plus, profiturile pe termen scurt din investiții sunt în general impozitate cu o rată mai mare decât investițiile pe termen lung. 

Strategii de investiții pe termen scurt

Există două tipuri de strategii de investiții pe termen scurt:
Tranzacționarea pe timp de zi: Un stil de investiții care intră și iese dintr-o investiție între orele de piață. Tranzacționarea pe timp de zi este notorie, mai ales pentru investitorii noi și, în timp, nu a dat rezultate pozitive pentru majoritatea celor care au încercat.


Swing trading: Investitorii care adoptă această abordare caută să cumpere și să vândă o investiție după câteva zile sau luni pentru a obține un profit. Scopul este de a profita de oscilațiile semnificative din jurul evenimentelor sezoniere sau a modelelor de tranzacționare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Strategii de investiții pe termen lung

Investițiile pe termen lung, la celălalt capăt al spectrului, vin cu avantajul de a permite mai mult timp pentru compunerea dobânzii și o mai mare marjă de eroare atunci când piața cunoaște volatilitate. Unul dintre dezavantajele investițiilor pe termen lung este că poate deveni mai dificil să vă atingeți obiectivele dacă ați întârziat eforturile de investiții.
Există câteva strategii diferite de investiții pe termen lung care trebuie luate în considerare.

Nu trebuie să urmați doar una; este în regulă să încercați câteva strategii diferite.
Investiții pe indici: Această metodă este probabil cea mai populară în rândul investitorilor pe termen lung, în parte pentru că firme precum Vanguard au fost pionierii fondurilor de indici în anii 1970 și nu s-a demodat niciodată cu adevărat. Această strategie implică investirea banilor dumneavoastră în segmente întregi ale pieței, cum ar fi S&P 500.
Investitorii cu acest stil tind să își asume un risc mai mic decât cei care cumpără acțiuni individuale, dar deseori înregistrează randamente mai mari în comparație cu strategiile de investiții active. Fondurile indexate tind să perceapă, de asemenea, comisioane scăzute, astfel încât veți obține și mai mult din investițiile dumneavoastră.
Investiții de valoare: Această strategie urmărește să identifice acțiunile care sunt considerate subevaluate de către piața bursieră. Warren Buffett este un mare susținător al acestei filosofii de investiții.
Investițiile ESG: ESG înseamnă mediu, social și guvernanță. Categoria de mediu ia în considerare modul în care acțiunile unei companii au un impact asupra naturii. Categoria socială este o măsură a modului în care sunt tratați angajații și defalcarea diversității celor care ocupă funcții de conducere. Categoria guvernanță urmărește modul în care o companie este condusă și ce politici susține. Investitorii care aleg acest stil de investiții încearcă să aleagă acțiuni sau fonduri care se clasează la un loc fruntaș pentru eforturile lor de a deveni cetățeni corporativi mai buni.
Investiții cu dividende: Investitorii în dividende sunt cei care cumpără investiții cu scopul de a genera un flux de venit regulat. Dividendele sunt plăți regulate (dar nu garantate) care sunt împărțite cu investitorii, de obicei trimestrial. În unele cazuri, investițiile în dividende pot necesita un capital semnificativ pentru a genera un venit modest.

Citește și: Cum sa investesti bani- Despre risc si toleranta la risc

Citește și: Cum sa investesti bani- Cum sa vezi cat ar trebui sa investesti!

Citește și: Cum sa investesti bani- Obiective si vehiculul de investitie