Cum să îți croiești singură cele mai frumoase ținute

Author: Lavinia Medrea

Nu puține sunt cazurile în care îți dorești să porți o rochie sau o bluză pe care ai văzut-o în reviste, dar nu ți-o permiți sau este imposibil de procurat. Este un sentiment foarte frustrant pentru că relația dintre femei și modă este un aparte. De fapt, dintotdeauna, ținutele au fost subiecte importante, chiar și la casele regale. Pe vremuri, reginele, prințesele, doamnele de viță nobilă aveau croitori talentați, dar și o armata de femei care coseau fiecare rochie timp de luni întregi pentru a ajunge să scoată la final, din mâinile lor, adevărate minuni. Desigur, tu nu ai o mulțime de oameni care să-ți facă toate poftele sau să îți croiască rochiile la care visezi. De asemenea, casele de modă, îți pot oferi opțiuni, însă prețurile pot fi puțin cam piperate. Așa că singura opțiune care îți rămâne este aceea de a învăța să le faci singură.

Învață croitorie

Nu este suficient să știi să coși, deoarece croitoria este puțin mai complexă, însă deloc complicată. De fapt este o meserie ce îți poate aduce chiar și un venit, dacă o practici bine, cu pasiune. Ai mai multe opțiuni pentru a face asta. De exemplu, în fiecare oraș mare sunt disponibile cursuri sau școli profesionale care oferă astfel de facilități educative. Unele sunt chiar gratuite, având posibilitatea de a învăța să faci acest lucru în cel mai serios mod posibil. Dacă dorești însă doar să faci asta pentru tine, internetul oferă și astfel de lecții, tutoriale pe Youtube sau alte platforme, sau manuale. Depinde doar de tine ce formă de a învață alegi. Ar trebui să te înarmezi cu puțină răbdare pentru că, la început, poate părea greu, poate chiar puțin plictisitor. Dar dacă asta îți dorești cu adevărat, atunci poți să o faci cu brio.

Aprovizionează-te cu materiale

Au trecut câteva luni bune, poate chiar un an, iar tu deja știi să croiești, să coși, să faci tipare, să însăilezi…ești o croitoreasa în adevăratul sens al cuvântului. Acum trebuie să îți faci hainele la care visezi, sau, dacă dorința ta este de a avea o sursă de venit, să începi să iei comenzi. Orice croitoreasă care se respectă va avea câteva eșantioane sau calupuri de țesături în stoc propriu. Multe cliente, dacă vorbim despre o afacere, vin cu materialele lor, dar altele nu au, iar a le pune la dispoziție ceva care să le placă înseamnă un plus pentru afacerea ta. Pentru asta trebuie să îți îndrepți atenția către o mercerie. Pentru ca totul să fie cât mai simplu pentru tine îți recomandăm să apelezi la aceasta mercerie online sharbektextil.ro. Este paradisul croitoreselor sau pentru persoanele care fac diverse retușuri ținutelor vestimentare. Ai o gamă foarte diversificată din care să alegi, având la dispoziție țesături precum catifea, bumbac, lycra, mătase, saten, stofă, tul, vâscoză, voal…adică tot ce îți trebuie pentru a crea orice ținută îți dorești sau doresc clientele tale. Prețurile de la sharbektextil.ro sunt competitive, fiind perfecte pentru oricine are nevoie de materiale.

Mașină de cusut

Este esențială în croitorie, pentru că oricât ți-ar plăcea să coși de mâna, atunci când ai haine complexe, va fi foarte greu să duci munca la bun sfârșit. Desigur, detaliile merg cusute manual, dar cusăturile, tivurile trebuie făcute cu mașina de cusut. Alege una profesională dacă faci această meserie pentru a trăi, însă poți alege una de hobby dacă o faci doar pentru tine. Sunt disponibile o mulțime de branduri care îți vor satisface nevoile, ajutându-te să mergi mai departe în aventura cusutului.

Ațe de cusut

Poate credeai că am termină, însă pentru a coase mai ai nevoie de alte lucruri. Ațele sunt accesorii obligatorii, fără de care nu poți face absolut nimic. Îți poți procura, tot de la sharbektextil.ro, de toate culorile, cu texturi diferite. Ațele pot fi după cum urmează: de poliester, de brodat, de surfilat, de bumbac, elastică, subțire sau groasă. Este important să ai toate culorile posibile, chiar și nuanțe. Alb, negru, roșu sunt obligatorii. Va trebui să înveți când trebuie folosită fiecare dintre ele, pentru că există un motiv întemeiat pentru care există atâtea tipuri. Vei vedea că unele țesături nu pot fi cusute decât cu anumite tipuri de ațe sau că la mașina de cusut nu poți pune orice fel de fir.

Acele sunt importante

Orice femeie are în casă ață și ac…dar o croitoreasă are o mulțime de ace. Ca și în cazul ațelor, acele sunt de diferite mărimi. Mai sunt acele pentru cusut manual, dar și cele speciale pentru mașina de cusut. Vei vedea în timp ce lucrezi că inclusiv acele se pot rupe, mai ales dacă trebuie să coși ceva mai dur, precum jeans sau o stofă groasă. Acele de cusut manual pot fi cu vârf ascuțit sau bont pentru a nu găuri inestetic. Sunt lucruri pe care le vei regăsi în manuale, la cursuri sau pe anumite tutoriale. Și, să nu uităm…le poți procura tot de la merceria pe care am amintit-o mai sus, adică pe sarbektextil.ro.

Tipare, metru, degetar…

Nicio croitoreasă nu lucrează fără tipare, air de ele am amintit mai sus. Acestea le poți face singură, dar există anumite reviste ce îți pun la dispoziție tipare pe care să le folosești în creațiile tale. Metrul este, de asemenea, important, deoarece este un fel de stetoscop al croitorului. Fără a lua măsuri, nu poți să faci nimic. Pentru a-ți proteja degetele atunci când trebuie să coși ceva manual, sau dacă trebuie să aplici mărgele, paiete, să pui dantelă, ai nevoie de un degetar. Vei vedea că înțepăturile de la ace sunt dese dar și neplăcute, deci nu credem că ți-ar plăcea să stai mereu cu degetul bandajat.