Gestionarea eficientă a salariului poate fi o provocare mai ales în contextul în care raportul dintre acesta și cheltuieli poate fi total disproporționat uneori. Așadar, este esențial să cunoști câteva strategii care să te ajute în acest sens.
Iată câteva sfaturi financiare utile pe care să le iei în calcul atunci când nu îți ajung banii până la sfârșitul lunii.
1. Încearcă un credit până la salariu
Dacă te afli în situația în care se apropie sfârșitul lunii, iar salariul tău a fost deja cheltuit în mare parte (fie din cauza unei situații neprevăzute sau ca urmare a unor cheltuieli care au destabilizat bugetul), poți încerca un credit până la salariu, deoarece este o variantă rapidă de a obține bani. Acesta se poate accesa ușor de la un IFN, iar condițiile de rambursare sunt flexibile. Alcătuiește și un plan de restituire a banilor ca să eviți îndatorarea pe termen lung. Următoarele soluții propuse îți vor fi de ajutor și în acest sens.
2. Creează un buget detaliat
Un pas important atunci când vorbim de gestionarea salariului este crearea unui buget detaliat care să îți permită să evaluezi care sunt cheltuielile la care nu poți renunța, dar și cele pe care le poți amâna cel puțin, astfel încât să îți ajungă banii. În funcție de suma disponibilă, alocă un procent pentru plata datoriilor (în cazul în care acestea există) sau pentru economii. Un buget bine definit îți va oferi o viziune mai clară asupra modului în care îți poți gestiona salariul până la finalul lunii.
3. Acordă mai multă atenție cheltuielilor mici
Pe lângă sumele alocate pentru utilități, alimente, chirie și așa mai departe, există mici cheltuieli recurente care în timp se adună, dar pe care s-ar putea să le omiți atunci când alcătuiești bugetul tocmai pentru faptul că pe moment nu par semnificative. De exemplu, mulți oameni au obiceiul de a-și cumpăra cafea înainte să ajungă la birou. Costul poate fi de până la 15 lei pe zi, însă, dacă tragi linie, la finalul lunii vei constata că înlocuirea acestui obicei cu unul mai puțin costisitor îți va permite să economisești sume importante. Poți să îți faci cafea la birou sau să o pui într-un termos atunci când pleci de acasă. Dacă nu poți renunța complet la acest obicei, încearcă să faci o schimbare treptată.
4. Cere o mărire de salariu
Uneori, indiferent de cât de mult te străduiești să reduci cheltuielile, prețurile obiectelor și alimentelor esențiale se scumpesc uneori și din acest motiv îți va fi mai greu să te descurci cu banii. Dacă simți că meriți o creștere salarială, nu ezita să negociezi cu angajatorul tău. O creștere salarială poate îmbunătăți semnificativ bugetul tău lunar, astfel încât să ai o situație financiară confortabilă.
Conform peoplemanagement.co.uk, printre motivele pentru care angajații evită să ceară o mărire de salariu se numără inclusiv frica de a discuta cu superiorul despre acest aspect, dar și de a fi refuzați. Conform aceleiași surse, cei mai mulți dintre angajați susțin că nu știu ce să zică și că nu vor să pară lacomi. Dacă te regăsești în una dintre aceste situații, trece pe o hârtie motivele pentru care meriți această majorare de venit și repetă modul în care le-ai prezenta. Documentează-ți realizările și abilitățile și prezintă-le cu încredere angajatorului tău. Este important să ai încredere în tine și să nu eziți, deoarece vrei să fii luat în serios.
În concluzie, gestionarea salariului implică o abordare atentă și disciplinată. Prin aplicarea acestor strategii, poți să îți construiești o situație financiară mai sigură și astfel nu vei mai întâmpina probleme la finalul lunii din cauza lipsei banilor.
Sursa foto: Shutterstock