Majoritatea locuitorilor din zonele cu sistem de canalizare prefera sa isi racordeze locuintele la aceasta retea, insa ce faci cand casa ta este situata intr-o zona mai izolata, in care accesul la retea este mai dificil? In acest caz, racordarea la reteaua de canalizare presupune bataie de cap si cheltuieli mai mari, asa ca este bine sa iei in calcul si o varianta alternativa.
Cea mai indicata solutie in acest caz este sa-ti instalezi propriul sistem de canalizare, care va necesita o investitie initiala, dar te va scuti de plata lunara a facturilor la serviciul centralizat.
Cum functioneaza sistemul de canalizare individual?
Piesa de baza a unui astfel de sistem este fosa septica, ce consta intr-un recipient care se ingroapa in pamant, avand rolul de a prelua apa menajera provenita in urma utilizarii instalatiilor sanitare ale locuintei si dependintelor. Fosa poate fi de mai multe tipuri, in functie de dimensiuni si materialul din care sunt fabricate, cele mai noi modele fiind cele ecologice.
O astfel de fosa ecologica este compusa din doua bazine - unul de fermentare si altul de sedimentare – apa uzata intrand in primul din ele, unde bacteriile anaerobe incep procesul de descompunere si separare a materiilor usoare de cele sedimentabile. Namolul sedimentar este apoi evacuat in bazinul de sedimentare, de unde este vidanjat periodic, iar apele tratate se evacueaza in sol.
Care sunt avantajele folosirii fosei septice?
O fosa septica si instalatia aferenta se monteaza mai usor decat un sistem de canalizare, iar costurile nu sunt foarte mari. Mai mult de atat, fosele septice sunt usor de gasit pe piata si poti opta pentru orice model preferi, in functie de necesitatile locuintei.
La pretul redus de achizitie si instalare se adauga si costurile la fel de mici pentru intretinere, acesta fiind un alt avantaj fata de sistemul de canalizare centralizat.
O fosa septica nu are nevoie de curent electric pentru a functiona si, fiind amplasata sub pamant, nu ocupa spatiu inutil.
Dezavantajele sistemului de canalizare individual
Exista si cateva inconveniente legate de utilizarea unei astfel de solutii, insa acestea sunt nesemnificative in comparatie cu avantajele enumerate mai sus. In primul rand, fosa septica trebuie vidanjata periodic, procedura pentru care trebuie sa apelezi la interventia unei echipe de muncitori dotati cu un utilaj special, iar asta inseamna ca trebuie sa ii si platesti. Vestea buna este ca vidanjarea se efectueaza, de regula, la interval de un an, asa ca povara financiara nu va fi una foarte mare.
Al doilea inconvenient este legat de faptul ca trebuie sa ai grija ca in chiuveta sau toaleta sa nu fie aruncate obiecte care nu sunt biodegradabile, pentru ca acestea duc la umplerea mai rapida a foselor si chiar pot provoca blocarea acestora.
De ce sa alegi o fosa septica ecologica?
Cum spuneam mai sus, fosele septice ecologice sunt superioare celor construite din beton sau alte materiale avand o serie de avantaje fata de acestea. In primul rand, fosele septice ecologice sunt inchise etans si astfel este eliminat complet riscul aparitiei unor mirosuri neplacute datorate gazelor emanate in procesul de descompunere. Un alt avantaj este dat de durata de viata care se poate ajunge pana la 40 de ani, asigurand un ciclu periodic de umplere si deversare a apei in sol. Totodata o fosa septica ecologica pastreaza un mediu igienic in perimetrul in care este instalata, acesta putand fi folosit ca spatiu verde.
Ar mai fi de amintit dimensiunile mai mici decat ale celorlalte fose, greutatea redusa, precum si rezistenta sporita la socuri mecanice, coroziune si actiunea agentilor chimici. Nu in ultimul rand, o astfel de fosa rezista la temperaturi cuprinse intre -60 de grade si +80 de grade Celsius.
Ofertele magazinelor abunda de oferte de fose septice ecologice la preturi avantajoase, iar daca ai decis sa-ti instalezi un sistem de canalizare individual, iti recomandam sa te orientezi spre un astfel de model.