Cum sa iti pregatesti locuinta pentru o pisica! Nu rata aceste sfaturi!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 iun 2023, 06:00

Cum sa iti pregatesti locuinta pentru o pisica!

Sursa: PixaBay

Catificarea este arta de a crea un mediu de viață îmbogățit care să fie acceptabil atât pentru tine, cât și pentru pisica ta.

Catificarea este arta de a crea un mediu de viață îmbogățit care să fie acceptabil atât pentru tine, cât și pentru pisica ta. Catificarea ne învață că fiecare centimetru pătrat al casei poate fi împărțit într-un mod pozitiv. Le permitem pisicilor noastre să își însușească spațiile prin distribuirea mirosului și găsirea încrederii în lumea verticală poate fi realizată- toate acestea respectând și aderând în același timp la estetica noastră personală.

Catificarea este pur și simplu procesul de punere în aplicare a tuturor diferitelor idei. Dar, înainte de a putea catifia casa, trebuie să aflăm unde în lumea verticală pisica noastră își găsește mojo-ul: locul sau locurile specifice din casă în care simte cel mai mare sentiment de proprietate teritorială. Iar noi numim acest loc magic...

Teritoriul tridimensional

Pisicile văd teritoriul într-un mod tridimensional pe care alte specii (inclusiv oamenii) nu îl văd.

Ele intră într-o cameră și analizează fiecare centimetru pătrat de la podea până la tavan, evaluând posibilele locuri de odihnă, locurile avantajoase unde pot supraveghea intrările și ieșirile altor ființe care le împart teritoriul și locurile unde se pot camufla pentru a prăda/juca sau pur și simplu pentru a dispărea din lume. Așadar, prima noastră sarcină este să ne dăm seama exact unde anume pe axa verticală își găsesc cea mai mare plăcere.
Iar primul lucru pe care vom dori să îl facem pentru a ne da seama de acest lucru este să evaluăm care dintre următoarele clasificări descrie cel mai bine pisica ta.

Vanatorii din tufisuri sunt pisicile care așteaptă sub măsuța de cafea sau în spatele unei plante. Ele așteaptă adesea să vâneze sau să se năpustească și preferă să aibă toate cele patru picioare pe pământ.

Pisicile care locuiesc în copaci pot fi găsite oriunde în afara solului. Aceste pisici își obțin încrederea de a fi la înălțime și de a vedea ce se întâmplă, preferând să fie pe un scaun sau deasupra canapelei.

Pasionatii de plajare preferă, de asemenea, să aibă toate cele patru picioare pe pământ. Dar, în loc să aștepte sub o măsuță de cafea, le place să fie în aer liber, deoarece trimit un mesaj către tine și către toți ceilalți din casă: "Trebuie să treci pe lângă mine."

Odată ce avem o idee despre cine este pisica noastră, următorul pas este să îmbrățișăm ideea de...

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Indicatoare teritoriale

Pisicile își definesc în mare parte sentimentul de apartenență prin găsirea unor lucruri în care își pot impregna mirosul. Prin urmare, prin definiție, un indicator este ceva pe care pisica dumneavoastră a lăsat un semn vizual sau un miros, ceea ce înseamnă că este un semn de proprietate teritorială pentru ea.

Printre indicatoarele populare se numără: paturi, prosoape, pături, stâlpi de zgâriat- deoarece pisicile lasă mirosuri și markeri vizuali prin gheare- și, desigur, regele mirosurilor și mama tuturor indicatoarelor... cutiile de gunoi. Acesta este motivul pentru care locațiile pe care le alegeți pentru cutiile de nisip sunt esențiale. Faptul că aveți o cutie ascunsă în spatele mașinii de spălat, o alta ascunsă în garaj și o a treia izolată în dulapul din camera de oaspeți nu ne va ajuta cauza aici. În schimb, aș dori să luați în considerare ideea că lădițele pentru litieră ar trebui să fie amplasate în zone semnificative din punct de vedere social din casa dumneavoastră: în centrul acțiunii sau în apropierea acesteia. (Îmi dau seama că aceasta nu este o idee deosebit de populară pentru majoritatea oamenilor, dar nu v-aș cere acest lucru dacă nu aș crede că este absolut primordial).

Odată ce am pus la punct unele dintre aceste indicatoare din "tabăra de bază", următorul pas în transformarea casei tale în casă pentru armonie este verificarea unui mic divertisment care să stimuleze mintea pisicii tale sub forma...

TV-ul pentru pisici

Știați că pisicile își petrec o mare parte din zi nu dormind (așa cum se presupune de obicei), ci uitându-se pe fereastră? La fel cum v-ați putea amenaja sufrageria cu televizorul ca punct central, căutați în casă ferestrele principale pentru a crea Cat TV și adăugați lucruri în afara acestor ferestre pentru a atrage prada naturală, cum ar fi păsările și insectele. Gândiți-vă: o pasăre într-o cadă pentru păsări, albine care vizitează florile, veverițe la un hrănitor.

Faceți din fereastră o locație de destinație cu un copac pentru pisici, un perișor sau un pat pentru pisici care să vă invite pisica să stea și să se uite la Cat TV după pofta inimii. (Un alimentator de păsări este un punct de plecare excelent).

Pentru un plus de varietate- sau dacă ferestrele sunt foarte puține în casa dvs., luați în considerare un acvariu. Nu sunt un fan al acestora, dar oferă timp de calitate pentru TV fără a beneficia de o fereastră reală (aveți grijă foarte bine de peștii aceia!). O alternativă mai bună ar fi unul dintre aceste acvarii cu "pești de plastic", care practic atinge același scop: îi oferă pisicii tale ceva de făcut cu mintea, deoarece rămâne pasiv angajată în felul ei de vânătoare fără a fi nevoită să vâneze efectiv.

O ultimă idee de luat în considerare în eforturile noastre de catificare aici este...

Catio

Nu sunt un mare susținător al faptului că pisicile pot intra și ieși în interior și în exterior în voie. Catios sunt un compromis uimitor.... și un adevărat schimbător de joc. Un catio este un spațiu pe care îl puteți face pentru pisici (pe care, desigur, îl puteți împărți cu ele) prin închiderea terasei existente sau prin crearea unei incinte. Acolo, le puteți oferi spații verticale mari, obiecte din lemn pe care se pot zgâria, diferite ierburi, inclusiv iarbă pentru pisici pe care le puteți planta și de care se pot bucura- chiar și vânătoarea care se poate întâmpla atunci când creaturile își fac loc înăuntru. De asemenea, ei pot obține puțină vitamina D de la soare și, în esență, se pot bucura de o mare parte din avantajele de a fi în aer liber fără a risca dezavantajele inerente deplasării dincolo de siguranța bazei de acasă.

Între timp, știu că tu și pisica ta (sau pisicile tale!) veți găsi aceste sugestii utile. Încearcă să implementezi unele dintre aceste idei în mediul tău de acasă și privește cum se extinde armonia...

Citeste si: Cum să bagi o pisică în casă. 3 moduri prin care îți poți convinge partenerul să accepte o felină ca animal de companie