Cum să îți reglezi geamurile termopan, pentru sezonul rece! Soluția care te va ajuta să plătești mai puțin la căldură

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 04 sep 2024, 16:32

Odată cu scăderea temperaturii, termopanele trebuie date pe modul de iarnă

Sursa: Pexels.com

Ferestrele termopan sunt o alegere populară pentru cei care doresc o izolație termică și fonică eficientă. Deși acestea sunt cunoscute pentru durabilitatea și eficiența lor, există anumite aspecte esențiale pe care ar trebui să le cunoști.

Există câteva trucuri pentru a menține termopanele în cea mai bună stare posibilă și care, pe timpul iernii, te ajută să plătești mai puțin la facturile de căldură, dar pe care tâmplarii poate nu le-au menționat atunci când ți-au montat ferestrele.

Cum poți să îți reglezi singur termopanele

Unul dintre cele mai importante aspecte în întreținerea ferestrelor termopan este reglajul periodic.

În timp, ferestrele pot începe să se lase, ceea ce duce la pierderea etanșeității. Dacă ai observat că geamurile nu se mai închid la fel de bine ca la început sau simți curent de aer în jurul lor, este un semn că acestea necesită ajustare.

Caută bulbul de reglaj situat pe marginea ferestrei. Cu ajutorul unei șurubelnițe, poți ajusta presiunea exercitată asupra garniturilor, astfel  te poți asigura dacă geamul se închide corect.

Este recomandat să faci această ajustare pentru toate ferestrele din casă, pentru a menține un nivel uniform de etanșeitate.

Un alt aspect important pe care poate nu l-ai luat în considerare este trecerea ferestrelor în modul de iarnă sau vară, în funcție de sezon.

Citește și: Anunt pentru toti cei care au termopane! Ce pot pati daca nu fac ACEST lucru

În timpul iernii, ferestrele ar trebui să fie reglate pentru a asigura o presiune mai mare, ceea ce contribuie la o izolație termică mai bună. În schimb, vara este indicat să scazi presiunea pentru a evita deteriorarea garniturilor. O presiune prea mare pe termen lung poate duce la uzura prematură a cauciucurilor de izolare, ceea ce va afecta performanța ferestrelor.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”

Ce trebuie să mai știi despre întreținerea termopanelor

Garniturile termopanelor sunt componente esențiale pentru menținerea etanșeității și izolării fonice. Cu toate acestea, ele se pot uza în timp, ceea ce duce la pierderea proprietăților izolante.

Dacă observi că frigul, curenții de aer sau chiar apa de ploaie pătrund în locuință, este posibil ca garniturile să fie uzate. În acest caz, singura soluție eficientă este înlocuirea acestora cu unele noi.

Pentru ca ferestrele tale să funcționeze corect, este necesar să acorzi atenție și balamalelor. Acestea nu doar susțin greutatea geamului, dar permit și reglajul pe verticală și orizontală, esențial pentru o închidere perfectă.

Citește și: Cum a reușit un bărbat să scape de facturile la căldură. Improvizația acestuia l-ar fi putut costa viața

Există uleiuri speciale disponibile în comerț care pot fi aplicate pentru a asigura o funcționare lină a balamalelor.

Aceste uleiuri nu doar că previn uzura, dar și facilitează reglajul fin al ferestrelor, inclusiv pentru cele cu deschidere oscilobatantă.

Ferestrele termopan sunt o investiție excelentă pentru locuința ta, însă pentru a beneficia de toate avantajele pe care acestea le oferă, întreținerea corespunzătoare este esențială.