CUM SA MANANCI corect dupa ce faci SPORT

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 26 aug 2021, 15:05

Fie ca ai o slujba care te mentine mereu activ, fie ca trebuie sa strecori sesiuni scurte de antrenament intr-un program incarcat, poti cadea cu usurinta prada unor greseli care, fara sa iti dai seama, te impiedica sa atingi potentialul maxim al exercitiilor fizice.

 • Prea putine grasimi consumate

O prejudecata comuna este aceea conform careia grasimile ingrasa, cei mai multi incluzand aici toate tipurile de grasimi, chiar si pe cele benefice, precum avocado, nuci, seminte, ulei de cocos. Potrivit Health.com, adevarul este ca un consum suficient de grasime este o strategie buna atat pentru nutritia in timpul sportului, cat si pentru controlul greutatii, intrucat are urmatoarele beneficii:
- intarzie golirea stomacului, astfel incat te simti satul pentru mai mult timp;
- creste senzatia de satietate, reducand nivelul hormonilor de foame;
- creste absorbtia de antioxidanti, care, potrivit cercetarilor din domeniu,
are legatura pe termen lung cu o silueta slaba;
- creste rata metabolismului si, automat, nivelul de ardere a caloriilor.
In realitate, grasimile sunt cei mai importanti nutrienti din dieta, fiind o parte structurala a celulelor, ceea ce inseamna ca nu poti vindeca sau construi o celula fara grasimea necesara pentru aceste functii. O reducere prea mare a consumului de grasimi poate avea ca efecte oboseala, foamea cronica, lipsa de satietate, iritabilitatea, depresia, un sistem imun mai slab si un risc mare de ranire.

Asadar, chiar daca incerci sa reduci din grasimea corporala, nu-ti fie teama sa adaugi unt de arahide la un shake pentru slabit, sa iti completezi salata cu niste avocado si legumele cu ulei de masline extravirgin.

• Folosirea unei bauturi pentru sport fara sa ai cu adevarat nevoie de una
Daca faci exercitii pentru mai mult de 90 de minute sau daca antrenamentul are loc in conditii de umezeala si temperaturi inalte, hidtratarea cu bautura speciala pentru sport in loc de apa este un mod inteligent de a te mentine hidratat si de a inlocui electrolitii pierduti
prin transpiratie.
Dar daca exercitiile dureaza mai putin de o ora si jumatate, apa plata este alegerea potrivita. Carbohidratii din bauturile speciale au rolul de a te ajuta sa rezisti de-a lungul antrenamentului atunci cand nu il poti intrerupe ca sa mananci, dar daca muschii tai nu au nevoie de combustibil, o singura sticla de aproximativ 600 de mililitri inseamna un surplus de 35 de grame de zahar consumate, echivalentul a 20 de jeleuri.


• Evitarea mesei de dupa antrenament de teama ca "pui la loc" ceea ce ai eliminat prin efort
Antrenamentele provoaca mari pierderi corpului, astfel ca este important sa ai la dispozitie materialele potrivite care sa vindece si sa repare efectele epuizarii. Cu alte cuvinte, nu doar efortul fizic este esential, dar si recuperarea, care amelioreaza muschii, cerste metabolismul si ajuta la tonifiere.
Chiar daca un antrenament eficient nu trebuie sa fie vazut ca un bilet de acces pentru o portie mare de paste sau pentru un desert in fiecare seara, este recomandat sa mananci ceva dupa, cu
scopul de a obtine nutrientii de care are nevoie corpul tau pentru a se recupera.