Cum să ne dezvoltăm sau recăpătăm emoțiile pozitive

Autor: Oana Iosif

Descoperirea COVID-19 a avut un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a oamenilor din întreaga lume. Cercetările de pe tot globul s-au concentrat pe înțelegerea impactul negativ în momentul prezent și viitor, dar și pe descoperirea unei soluții eficiente.

Țările din lume, inclusiv România, au implementat diferite blocaje pentru a reduce răspândirea virusului la nivel comunitar. Unul dintre acestea a fost lockdown-ul. Au urmat apoi restricții zi de zi, săptămână de săptămână până când au trecut 2 ani. În tot acest timp, oamenii s-au concentrat pe reducerea emoțiilor negative, pe încercarea de a controla simptomele depresive și anxietatea, însă au uitat de un lucru important: creșterea emoțiilor pozitive.

Pentru că studiile din psihologie au demonstrat că nu doar reducerea emoțiilor negative conteaza, ci și încercările de a crește emoționalitatea pozitivă. Până la urmă, de acest lucru avem cea mai mare nevoie. Dar cum facem asta? Acum este un moment foarte bun pentru a ne canaliza atenția asupra acestui aspect deoarece ne sunt permise mai multe lucruri. O perioadă, cel puțin.

3 modalități pentru creșterea emoțiilor pozitive

Poate nu vine natural acest lucru, gândindu-te cât de multă emoționalitate negativă pe care a trebuit să o gestionezi a existat în jurul tău. Însă tocmai găsirea unor metode de a te simți mai bine, de a fi fericit este ceea ce te va ajuta cel mai mult în orice perioadă stresantă și încărcată din viața ta.

  • Timp pentru tine. Deși pare o misiune imposibilă, cu o bună gestionare a timpului și un program zilnic bine pus la punct vei vedea cum vei găsi o portiță pentru tine. Nu trebuie să te gândești că este nevoie să acorzi câteva ore pe zi în fiecare zi pentru tine. Acest lucru te poate face să simți mai mult stres deoarece poate nu ai timpul acela. Dar de 2-3 ori pe săptămână ar fi ideal să găsești un timp. Nu trebuie să fie activități mari.

Poți savura cafeaua pe balcon cu muzica preferată pe fundal. Poți citi 2-3 capitole dintr-o carte bună. De asemenea, poți urmări filmul preferat sau 1-2 episoade din serialul pe care l-ai început. Te poți ocupa de ritualul de îngrijire. Poți face atât de multe lucruri! Chiar și acasă. Important e să alegi activitatea care simți că îți face plăcere de fiecare dată când o faci. Emoția creată te va însoți întreaga zi. Chiar dacă ai copii, mari sau mici, și consideri că nu vei găsi timp pentru tine, soluția este să găsești o bonă. Platforma helperz.ro îți vine în ajutor și îți oferă 100% transparență. Poți căuta persoana potrivită citind recenziile și recomandările altor familii. Soluții există. Explorează-le pe cele potrivite.

  • Proiecte personale. Studiile din psihologie au demonstrat că a avea un proiect personal cât de mic te face să nu îți mai centrezi atenția pe aspectele negative din jurul tău. Un proiect personal poate însemna orice:
  • - Să lucrezi la noul tău website
  • - Să scrii o carte
  • - Să urmezi cursuri de pictură, desen – arte
  • - Să compui poezii sau muzică
  • - Să lucrezi la noul program de nutriție / sport / dezvoltare personală etc.

Transformă-ți hobby-ul într-un proiect personal și lasă-te cuprins de emoțiile pozitive care te vor încărca.

 

  • Joacă-te. Chiar dacă sună copilăresc, joaca este un lucru atât de inocent pentru toate vârstele. Dacă te uiți la un copil, nu îl vei vedea niciodată supărat când se joacă. Pentru că acesta este efectul jocului. Dacă ai copii, joacă-te cu ei: colorați, desenați, jucați-vă de-a diferite personaje, jucați-vă mima, dansați, faceți forme din baloane, mai ales că poți găsi o varietate de modele și culori sau mărimi de baloane. Ele sunt pentru toate vârstele o bucurie. Dacă încă nu ai copii, joacă-te cu partenerul de cuplu. Sunt o mulțime de boardgames pe piață. Unele de strategie, logică, altele pur și simplu pentru distracție. Alege ce vi se potrivește și jucați-vă cât de mult împreună.

Emoțiile pozitive sunt motorul pentru o zi cu energie, voință și multă putere de muncă pentru orice activitate ai de făcut într-o zi. Așa că nu le ignora. Acordă-le atenția necesară, ajută-le să crească și permite-le să îi ofere organismului resursele binemeritate pentru a face față momentelor dificile, situațiilor stresante și orelor lungi care par că nu se mai termină la locul de muncă. După ce vei încerca câteva dintre aceste activități, vei vedea că vei dori să menții acel efect pentru mult timp.