Cum să nu iei țeapă de Black Friday 2021. O nouă lege le pune bețe în roate comercianților care fac ''reduceri false''

Author: Diana Tilă
Actualizat: 06 aug 2022, 02:35

Cum să nu iei țeapă de Black Friday 2021.

Sursa: PixaBay

Black Friday se apropie cu pași repezi. Așadar, fiți foarte atenți de unde vă cumpărați produsele, deoarece experții avertizează că există multe tentative de fraudă.

Black Friday 2021 are loc în luna noiembrie și cu siguranță ți-ai propus să îți cumperi anumite produse la reducere. Însă, chiar sunt adevărate aceste reduceri? Un lucru e sigur, reducerile există, însă pentru asta trebuie să fii foarte atent.  

Iată recomandările specialiștilor pentru a evita orice neplăcere de Black Friday 2021.
[Sursa: pexels]

Citeste si: Cadouri de Crăciun pe care să le iei de Black Friday, de la eMag si evoMag

Cum să nu iei țeapă de Black Friday 2021

Vânzătorii aleg singuri când să țină Black Friday. Unii țin  reducerile într-o singură zi din luna noiembrie, așa cum este și obișnuit, alții preferă să țină reduceile timp de un weekend, de o săptămână sau chiar de o lună întreagă.

Cu toate acestea, există și produse care nu au, de fapt, reduceri reale, ci discountul afișat este unul ”de formă” și ajungem să cumpărăm acele produse mai scumpe.

În acest context, îți oferim câteva sfaturi pentru a evita să îți țeapă de Black Friday 2021.  

Ce spune legea despre reducerile de Black Friday

În primul rând, trebuie să știi că reducerile nu se aplică oricum, deoarece există un cadru legal bine delimitat referitor la reduceri și modul în care se aplică acestea.

InfoCons, asociația ce reprezintă drepturile consumatorilor, atrage atenția că începând cu 2020, în Uniunea Europeană se aplică prevederile directivei europene PE-CONS 83/19 – Directiva 98/6/CE.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Ce produse nu trebuie să cumperi sub nicio formă de Black Friday?

Astfel, articolul 6 arată că  ”orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț. P rețul anterior înseamnă prețul cel mai scăzut practicat de comerciant pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț.”

Așadar, reducerea pe care o vezi aplicată unui produs trebuie să se facă din cel mai mic preț înregistrat în ultima lună pentru produsul respectiv.

Însă, este posibil ca reducerile pe care le vezi în magazine sau pe site-uri să fie, de fapt, reduceri fictive, deoarece comercianții umflă prețurile, înainte de Black Friday.

La ce să fii atent când cumperi produse de Black Friday 2021 

  1.  Monitorizează prețul produsului de care ești interesat.
  2.  Urmărește timp de 30 de zile prețul produsului pe care vrei să-l cumperi, pentru a fi sigur că prețul produsului este cu adevărat redus.
  3.  Verifică dacă produsul pe care îl cumperi se află în stoc. Este posibil ca stocul să fie redus și te poți trezi, astfel, că nu-ți poate fi onorată comanda.
  4.  Verifică dacă prețul afișat pe site este integral, deoarece unii vânzători pot să afișeze pe site prețul fără TVA.
  5.  Verifică dacă prețul afișat include sau nu costurile de livrare pentru produs.
  6.  Verifică costurile din coșul de cumpărături, pentru a fi sigur că prețul produsul coincide, într-adevăr, cu cel redus pe care l-ai văzut anterior pe site.

Ce se întâmplă cu returnarea produselor de Black Friday

Potrivit legii, un cumpărător are dreptul de a returna un produs achiziționat la distanță în termen de 14 zile, pentru a beneficia de rambursarea integrală a sumei plătite. Însă, produsul nu trebuie să aibă vreun defect ca să îl puteți returna. 

Trebuie să mai știi că nu toate produsele pot fi returnate în 14 zile. De exemplu, nu poți returna produse alimentare și băuturi livrate la domiciliu, produsee făcute la comandă sau personalizate.

De asemenea, nu poți returna niciun produs pe care l-ai cumpărat de la o persoană fizică. Perioada da reflecție se aplică produselor cumpărate de la companii.