În țara noastră există anumite categorii de persoane care pot primi acces la servicii medicale gratuite, fără plata contribuțiilor la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acestea trebuie să îndeplinească statutul de coasigurat, iar acestea sunt documentele necesare pentru a deveni coasigurat.
Cum să obții gratuit asigurare medicală
Coasiguratul este o persoană care beneficiază de asigurare medicală gratuită fără a plăti contribuții la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Citește și: Ce se întâmplă cu tarifele CNAS pentru servicii medicale în 2025. Anunțul a stârnit revolta medicilor
Chiar dacă și copiii se află în întreținerea părinților, aceștia beneficiază gratuit de asigurare medicală până la vârsta de 18 ani, în cazul în care aceștia nu au renunțat la studii. Pentru ca persoana în grija cărora se află soțul, soția și părinții fără venituri proprii să îi poată lua în întreținere trebuie să urmeze câțiva pași.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Se oferă vouchere pentru alimente odată cu anul 2025! Cine poate intra în posesia lor?
Ce documente îți trebuie
Primul pas pe care trebuie să îl facă persoana asigurată este să anunțe angajatorul cu privire la dorința de a lua în întreținere soția, soțul sau un părinte fără venituri.
- Act de identitate valabil la data solicitării (original și copie);
- Documente care atestă relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată;
- Declarație pe propria răspundere a persoanei fără venituri, care să confirme că nu obține venituri proprii;
- Declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate, care să ateste că întreține coasiguratul, potrivit avocatnet.ro.
Persoanele coasigurate pot pierde acest statut dacă persoana care întreține pierde calitatea de asigurat. O persoană care apare în sistemul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu statutul de coasigurat nu poate să aibă la rândul său, coasigurați. Persoanele care sunt coasigurate beneficiază de serviciile medicale incluse în pachetul de bază pentru asigurați.
Pentru a afla care este statutul de asigurat pe care îl aveți nu trebuie să vă deplasați la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ci puteți să verificați online, prin intermediul aplicației puse la dispoziție de CNAS. Singura informație de care aveți nevoie pentru a verifica statutul de asigurat este CNP-ul.