Cum să păstrezi culoarea naturală la mazăre, chiar dacă o gătești. Secretele pe care nici un bucătar nu ți le va spune

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 26 iul 2022, 03:35

Mazărea își poate păstra culoarea naturală, chiar dacă o gătiți. Ca să reușiți asta, trebuie să știți câteva secrete, pe care bucătarii nu vor să le dezvăluie.

Atunci când gătiți legumele, cele mai multe dintre ele își pierd culoarea naturală. Nici mazărea nu face excepție. Noi vă spunem însă câteva trucuri, care o să vă ajute să păstrați legumele la fel de colorate.

Secretele bucătarilor, pentru ca mazărea să-și păstreze culoarea naturală

Mazărea se numără printre cele mai gustoase legume și este apreciată chiar și de către copii, datorită gustului său dulce. O puteți găsi proaspătă, congelată sau chiar în conservă.

Bineînțeles că, dacă aveți ocazia, ideal ar fi să gătiți mazăre proaspătă, pentru că aceasta este singura care își păstrează toți nutrienții.

Mazărea este bogată în vitamina C, are fibre, care ajută tranzitul intestinal, dar și minerale, cum ar fi zincul sau fierul.

Problema intervine atunci când este gătită. De cele mai multe ori, aceasta își pierde culoarea naturală și devine destul de neplăcută, ca și aspect.

Legumele care au culoarea verde sunt pigmentate cu clorofilă. La temperaturi ridicate, aceasta dispare și astfel verdele natural al legumelor devine unul șters și se poate transforma în kaki sau chiar în galben.

Există însă câteva trucuri, care o să vă scape de această problemă:

  • opăriți întotdeauna mazărea în apă clocotită, iar apoi dați-o repede printr-un jet de apă rece. În acest fel, culoarea va rămâne vibrantă.
  • dacă este gătită alături de un acid, mazărea va rămâne verde. Folosiți suc de lămâie proaspăt stors sau oțet.
  • nu acoperiți mazărea cu un capac, atunci când o gătiți. Acizii fac condens pe capac și revin în oala în care gătiți. În acest fel, pigmentul natural este distrus.
  • puteți adăuga puțin praf de copt în apa care clocotește. Aveți însă grijă să nu puneți mult, pentru că riscați ca mazărea să se înmoaie prea rau și să se sfărâme.
  • pentru ca mazărea să rămână verde, trebuie fiartă puțin timp, în apă clocotită. Cu cât o fierbeți mai mult, cu atât își va pierde culoarea.

Cum se gătește corect mazărea

Atunci când cumpărați mazăre, încercați să o alegeți pe cea cu bobul mic, pentru că e mai moale, mai dulce și are mai multă aromă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Fiți atente și la culoare: dacă mazărea e gălbuie, nu o luați, pentru că este recoltată de mult timp.

Dacă luați mazăre proaspătă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să desfaceți păstăile și apoi să spălați boabele. În cazul în care apelați la mazăre din conservă, aceasta trebuie gătită în lichidul în care a fost conservată.

Într-o oală mai mare, puneți apă la fiert sau lichidul din conservă. În momentul în care apa clocotește, de-abia atunci se adaugă mazărea și se lasă doar câteva minute.

Un alt procedeu este să puneți o sită deasupra oalei în care fierbe apa, puneți mazărea în sită și acoperiți-o cu un capac. În acest fel, o veți găti la aburi. Mazărea proaspătă va fi gata în două minute, iar cea congelată în 3-4 minute.

După ce ați fiert boabele de mazăre, treceți-le rapid printr-un jet de apă rece, ca să rămână verzi.

Un alt secret al bucătarilor este acela că sarea se adaugă la final în mazăre. În acest fel, boabele nu se vor sfărâma.

Dacă vreți, puteți să și prăjiți mazărea. Puneți două linguri de ulei la încins și apoi căliți mazărea pentru câteva minute.

Dacă mazărea pe care o veți folosi este uscată, aveți grijă să o lăsați la înmuiat câteva ore, exact ca în cazul boabelor de fasole.