Românii consumă des diverse feluri de mâncare bazate pe fasole, mai ales de Ziua Națională a României, când cu toții pregătesc tradiționala fasole cu ciolan. Înainte de a găti acest preparat, gospodinele se înarmează cu multă răbdare, însă este important de știut că timpul poate fi redus considerabil prin câteva metode.
Câteva trucuri simple ajută la gătirea mai rapidă a fasolei cu ciolan
Timpul fierberii boabelor de fasole variază în funcție de soiul ei, dar și de vechime: de la 45 de minute până la 2-3-4 ore, iar monitorizarea procesului de gătire este foarte importantă.
Așadar, dacă timpul tău este prețios, îți prezentăm câteva secrete pentru a face această mâncare delicioasă într-un timp mai scurt, fără a sacrifica gustul autentic.
Pentru a economisi timp, poți înmuia fasolea în apă deja clocotită și s-o lași acolo pentru aproximativ o oră.
Un alt truc ingenios este adăugarea unui vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu în apă. Acest ingredient magic nu doar stimulează înmuierea rapidă a fasolei, ci și ajută la descompunerea substanțelor care pot provoca flatulență.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
De asemenea, pentru o fierbere rapidă, cea mai indicată fasole este cea cu bobul mic, care nu este nici sfărâmicioasă.
Ciolanul, celălalt ingredient principal în acest preparat, trebuie, și el, gătit într-un anumit fel, pentru a da savoare fasolei. Acesta trebuie fiert la foc mic, iar după aceea apa în care a fiert trebuie păstrată şi lăsată la răcit.
Apa în care a fiert ciolanul afumat poate fi adăugată la fasole pentru a intensifica aroma și gustul mâncării.
Citește și: La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie 2023 din București?
Rețeta fasolei cu ciolan de 1 Decembrie presupune doar câteva etape simple
Pentru a găti faimoasa fasole cu ciolan, de 1 Decembrie, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 ciolan;
- 1 kilogram de fasole uscată (înmuiată în prealabil);
- 1 ceapă albă mare;
- 2 morcovi;
- 3 foi de dafin;
- 2 linguri de ulei;
- 1 lingură boia de ardei;
- 3 linguri de pastă de tomate;
- sare şi piper;
- 1 lingură de miere;
- 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate;
- 1 linguriţă de chimen;
- 1 linguriţă rasă de oregano.
Mai departe, în procesul de gătire, trebuie urmați 5 pași simpli:
- Într-o cratiță, fierbe ciolanul la foc. După ce a fiert, scoate-l din zeama rezultată și las-o să se răcească. Ține minte sfatul de mai sus și nu arunca zeama în care a fiert carnea.
- În același timp, într-o altă oală, fierbe fasolea boabe în apă fără sare până când ajunge la jumătatea punctului de fierbere.
-
Cât timp se fierb ciolanul și fasolea, pregătește legumele: toacă ceapa și taie morcovul în rondele. Mai apoi rumenește amestecul într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugă boiaua de ardei și las-o să capete o nuanță ușor rumenă.
- Într-o oală mai mare adaugă carnea fiartă și tăiată în bucățele, fasolea (fără apa în care a fiert) și acoperă totul cu zeama rezultată de la fierberea ciolanului.
-
Introdu în amestec pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat și chimenul. Lasă totul să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt bine pregătite, iar aromele se îmbină într-un delicios preparat. Ajustează gustul cu sare și piper, după preferințe.
Citește și: 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Ce sărbătoresc, în realitate, românii pe 1 decembrie