Sezonul murăturilor a început, iar gospodinele pregătesc caietele cu rețete de la bunici pentru a pregăti cele mai gustoase murături asortate pentru iarnă. Iată cea mai simplă rețetă de murături, dar și câteva secrete pentru ca acestea să fie cât mai gustoase și rezistente.
Citește și: Cum să păstrezi proaspătă varza murată la borcan. Secretul bunicilor
Rețeta de murături asortate pentru iarnă
Au început pregătirile pentru iarnă, iar gospodinele încep să caute cele mai simple și gustoase rețete de murături asortate pentru a își răsfăța membrii familiei. Este foarte important ca gospodinele să înceapă să pună legumele la murat atunci când vremea de afară se răcește, astfel murăturile nu se vor strica și se vor menține perfecte pentru mesele din sezonul rece.
Pentru o rețetă simplă și gustoasă de murături pentru iarnă avem nevoie de gogonele verzi, castraveți, ardei capia, ardei iute, conopidă, țelină, morcovi, sfeclă roșie, sare grunjoasă usturoi, cimbru și fructe,
Urmează să tăiem în jumătate ingredientele, mai puțin gogoșarii, pe care îi putem pune întregi la murat, după care le putem așeza în borcanele în care acestea vor sta până vor fi consumate. Acum putem începe să pregătim saramura, iar pentru aceasta avem nevoie de apă, iar pentru fiecare litru de apă folosit, în funcție de mărimea borcanelor, vom adăuga o lingură cu vârf de sare grunjoasă.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Saramura se pune astfel la fiert, unde se vor adăuga și cimbrul, moment din care vom lăsa amestecul să fiarbă circa 10 minute.
După ce saramura a fiert pentru 10 minute putem să punem amestecul în borcanele în care sunt așezate legumele, iar saramura trebuie să acopere legumele. Acoperim borcanele cu un prosop, după care le lăsăm o zi pentru ca legumele să se așeze și să adăugăm saramură în cazul în care este necesar. Urmează ca după cele 24 de ore să sigilăm borcanele și să le punem într-un loc răcoros pentru aproximativ o lună.Citește și: 2 rețete de dulceață pe care trebuie să le încercați
Sfaturi pentru murături de nota 10
Pentru murături gustoase, care să țină o iarnă întreagă, trebuie să folosim câteva trucuri care să ne vină în ajutor, iar unul foarte important este ca atunci când alegem legumele pe care le murăm trebuie să avem grijă să le folosim doar pe cele ce nu prezintă lovituri.
Pentru a ne asigura că murăturile nu vor avea mucegai pe deasupra atunci când le desfacem putem adăuga câteva boabe de muștar.Dacă ne dorim ca murăturile pe care le punem la murat să fie crocante și tari atunci putem adăuga 2 sau 3 căței de usturoi, iar în cazul în care nu avem usturoi, atunci îl putem înlocui cu hrean. Dacă ne dorim ca legumele să fie crocante atunci când le mâncăm trebuie să fim atenți la cât de mici le tăiem atunci când le preparăm deoarece cu cât acestea sunt mai mici, cu atât vor fi mai moi.
Sarea pe care o alegem atunci când facem murături asortate pentru iarnă trebuie să aibă o concentrație mare de clorură de sodiu, mai exact trebuie să folosim sarea grunjoasă sau o sare fină, care să fie specială pentru murat.