Cultura tomatelor este una dintre cele mai răspândite culturi legumicole din țara noastră, iar condițiile climatice permit obținerea unor recolte deosebite. Apreciatele și mult așteptatele roșii românești de sezon se obțin însă în urma unor lucrări agricole complexe, în care intră pregătirea solului, fertilizarea și aplicarea de tratamente corespunzătoare.
La fel de importantă este și protecția împotriva bolilor și dăunătorilor culturii, cu fungicide pentru tomate. Utilizarea substanțelor potrivite, în cantitățile indicate de producători și la momentul optim contribuie la obținerea unor recolte însemnate, atât cantitativ, cât și calitativ.
Pregătirea solului – o etapă esențială pentru cultura tomatelor
Atât pentru cultura roșiilor în câmp, cât și pentru cultura în grădini și solarii, terenul trebuie pregătit în prealabil, cu scopul de a asigura condiții optime de dezvoltare pentru plante. În câmp, arătura se realizează adânc, din toamnă, după recoltarea culturii anterioare. Solul trebuie mărunțit și nivelat, pentru a împiedica formarea bălților în urma precipitațiilor din sezonul rece. Patul germinativ se pregătește primăvara, prin dublă discuire, în etape efectuate perpendicular. Se folosesc îngrășăminte complexe pentru fertilizarea solului.
În sere și solarii, se va măsura ph-ul solului, ale cărui valori trebuie să se situeze în intervalul 5,5 – 6,8. Se sapă la 40-50 cm adâncime, iar afânarea de suprafață se va face la 25-30 cm. Similar cu lucrările în câmp, se mărunțește și se nivelează solul, apoi se aplică îngrășăminte complexe.
Tratamente ulterioare pentru cultura de roșii
După înființarea culturii, tratamentele ulterioare și întreținerea ei sunt la fel de importante precum pregătirea solului. Plantele sunt expuse factorilor de mediu care le influențează creșterea și dezvoltarea. Lumina, umiditatea și temperatura constantă sunt esențiale atât pentru răsadurile din sămânță, cât și pentru roșiile transplantate. Se vor efectua irigații acolo unde este nevoie.
Printre cele mai frecvente pericole care pot compromite recolta se numără bolile și dăunătorii. Adesea, roșiile sunt afectate de mană, care atacă toate părțile plantei, apoi și fructul. Ofilirea bacteriană va compromite toate părțile vii ale tomatelor și va cauza uscarea florilor. Putregaiul cenușiu la roșii se poate observa pe fruct prin pete albicioase în interiorul acestuia. Pătarea cafenie a frunzelor influențează dezvoltarea și hrănirea plantelor, făcând ca recolta să scadă cantitativ, dar și calitativ.
O serie de dăunători precum coropișnița, acarienii, molia tomatelor, musculița albă de seră, cărăbușul de mai, tripsul tutunului, omida fructelor sau musca minieră pot avea efecte devastatoare asupra culturii de tomate.
Care sunt cele mai eficiente fungicide pentru roșii?
Pentru combaterea bolilor la tomate, există o serie de fungicide, care se aplică preventiv sau curativ și care funcționează sistemic, la contact sau translaminar, distrugând microorganismele nocive sau creând condiții improprii pentru dezvoltarea acestora.
Fungicidul Carial Star, pe bază de Difenoconazol și Mandipropamid acționează atât preventiv, cât și curativ, asigurând o protecție excelentă împotriva manei, precum și împotriva altor ciuperci din clasele oomycete, ascomycete și deuteromycetes. Se distribuie excelent în toate părțile plantei, este rezistent la apă, fiind absorbit în stratul de ceară.
Cuproxat Flowable este un fungicid certificat pentru agricultura ecologică, care nu creează rezistență la tratament și distruge totodată formele rezistente dezvoltate de agenții patogeni în urma administrării fungicidelor sistemice. Cuprul, substanța activă, prin contact, are efect polivalent asupra fungilor și bacteriilor.
Pregătirea solului pentru semănatul tomatelor este o etapă esențială, care influențează direct succesul culturii. Prin arătura adâncă, mărunțirea și nivelarea solului, alături de aplicarea îngrășămintelor complexe, se asigură condițiile optime pentru dezvoltarea plantelor. Tratamentele ulterioare, în care se include utilizarea fungicidelor adecvate, protejează culturile împotriva bolilor și dăunătorilor, contribuind la obținerea unor recolte de înaltă calitate. Aceste practici agricole complexe, executate corespunzător, permit recoltarea apreciatelor roșii românești, care intră în compoziția multor rețete savuroase, atât în stare proaspătă, cât și în conserve.