Sarmalele sunt unul dintre cele mai populare preparate tradiționale care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Acest fel de mâncare este apreciat de persoane de toate vârstele, de la copii la vârstnici, datorită gustului specific foarte plăcut și datorită tradiției care se învârte în jurul său.
Sarmalele pot fi preparate în diferite moduri, după diferite rețete, care mai de care mai gustoasă decât celelalte.
Obiceiurile de preparare a sarmalelor sunt diverse și diferite. Unul dintre acestea spune că sarmalele trebuie mâncate după o zi sau două de la momentul preparării astfel încât toate aromele să se întrepătrundă, iar sarmalele să aibă gustul perfect.
Sarmale în foi de varză acră din carne de porc și vită
Ingrediente: 300 de grame de carne de vită tocată, 400 de grame de carne de porc tocată, 2 cepe, 6 linguri de orez, 3 linguri de bulion de roșii, o legătură de mărar, 1,5 kg. de varză acră, 200 de grame de slănină afumată, 2 foi de dafin, cimbru uscat, piper măcinat, piper boabe și sare.
Mod de preparare: Se curăță ceapa, se toacă în cubulețe mici și se călește la foc mic, într-un vas cu puțin ulei. Se spală orezul apoi se adaugă peste ceapă alături de o lingură de bulion. Se lasă pe foc amestecând continuu, apoi se mai adaugă încă o lingură de bulion și se lasă pe foc pentru încă două minute. Se pune într-un bol compoziția din tigaie, carnea, un sfert de linguriță de piper măcinat, o jumătate de linguriță de cimbru și mărar, și se amestecă bine.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Sarmale în foi de viță de vie
Ingrediente: jumătate de kilogram de carne tocată de porc, aproximativ 50 de foi de viță, un morcov, o ceapă, 5 linguri de orez, 5 linguri de pastă de roșii, 2 ouă, o legătură de mărar, o linguriță de cimbru uscat, foi de dafin, sare și piper.
Mod de preparare: Se curăță morcovul și ceapa și se toacă foarte mărunt. Se pune la încins puțin ulei într-o tigaie, apoi adăugăm cele două legume călindu-le. După ce se înmoaie puțin, se adaugă o jumătate de cană de apă și pasta de tomate și se lasă la fiert. După fierbere, se adaugă condimentele după gust, apoi sosul se lasă să își așeze toate aromele. Într-un bol se amestecă orezul și carnea tocată peste care punem sosul și amestecăm foarte bine și adăugăm două ouă. Foaia de viță se fierbe și se așază în palmă cu nervurile în sus, apoi se umple cu compoziția și se rulează. Pe fundul unei cratițe se pun cu câteva foi de viță întregi, apoi se adaugă sărmăluțele. Se adaugă apă până ce nivelul de lichid depășește sarmalele și se pune pe foc mic pentru aproximativ o oră, sau se introduc în cuptor pentru același timp.
Sarmale cu carne de pui
Ingrediente: piept de pui, 4 linguri de orez, 4 cepe, un morcov, un ou, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, pastă de roșii, foi de varză, sare și piper.
Mod de preparare: Se toacă pieptul de pui și se pune într-un bol alături de orez. Se taie mărunt ceapa și morcovul și se adaugă în bol, alături de ou și condimente, tăiate de asemenea foarte fin. Se amestecă, apoi se așază foaia de varză în palmă și se umple cu compoziție urmând să fie rulate. Se unge o oală cu ulei și se așază sarmalele. Se amestecă într-un bol apă, pastă de roșii, două lingurițe de ulei, cimbru și alte condimente, apoi se adaugă peste sărmăluțe, lichidul depășind nivelul acestora. Se pun la cuptor și se servesc fierbinți cu mămăliguță și smântână.
Sarmale de post
Ingrediente: o varză murată mare, 200 de grame de orez cu bob rotund, 2 morcovi mari, 50 ml. de ulei, 400 de grame de ciuperci proaspete, o ceapă albă, un ardei gras, 150 ml. de pastă de roșii, 2-3 crenguțe de cimbru, o lingură de piper boabe, sare și piper.
Mod de preparare: Se curăță și se toacă foarte mărunt morcovii și ceapa și se adaugă într-o tigaie cu puțin ulei încins, unde se călesc pentru aproximativ 5 minute la foc mic. Se adaugă ciupercile și se condimentează după gust, după care se lasă pe foc încă 5 minute. Se adaugă orezul în tigaie și ține pe foc încă 2-3 minute, astfel încât orezul să nu se fiarbă, ci doar să împrumute gustul legumelor sotate. După ce umplutura se leagă foarte bine se lasă la răcit. Se așază foaia de varză în palmă, se umple cu compoziție și se rulează bine. În oală se adaugă varza rămasă, tăiată mărunt, câteva boabe de piper, o crenguță de cimbru și apoi primul strat de sarmale. După fiecare strat de sărmăluțe se adaugă câte un strat de felii de ardei gras. La sfârșit, se acoperă cu suc de roșii și apă, se pune piper și o crenguță de cimbru, se acoperă cu capac și se pun la cuptor pentru aproximativ două ore.
Citeste si: TRUCURI pentru a obține varza murată perfectă. Cum să pregătești cea mai gustoasă varză murată pentru iarnă