Cum să prepari cele mai bune sarmale cu care să îți uimești musafirii la masa de Crăciun

Author: Catalina Giol
Actualizat: 23 dec 2021, 09:55

Cum să prepari cele mai bune sarmale cu care să îți uimești musafirii la masa de Crăciun

Sursa: Pinterest

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai iubite și apreciate preparate tradiționale. Pe lângă gustul divin, sarmalele sunt renumite și pentru faptul că reprezintă cel mai popular fel de mâncare de pe masa de Crăciun. Fiind în centrul atenției, preparatul trebuie să mulțumească toți invitații de la masa de sărbătoare, așa că iată câteva rețete care să bucure papilele gustative ale tuturor musafirilor.

Sarmalele sunt unul dintre cele mai populare preparate tradiționale care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Acest fel de mâncare este apreciat de persoane de toate vârstele, de la copii la vârstnici, datorită gustului specific foarte plăcut și datorită tradiției care se învârte în jurul său.

Sarmalele pot fi preparate în diferite moduri, după diferite rețete, care mai de care mai gustoasă decât celelalte. Sarmalele pot fi umplute cu carne de porc, pui, curcan sau orez și pot fi învelite în foi de varză sau viță de vie, astfel putând fii pe placul tuturor invitaților la masa de Crăciun.

Obiceiurile de preparare a sarmalelor sunt diverse și diferite. Unul dintre acestea spune că sarmalele trebuie mâncate după o zi sau două de la momentul preparării astfel încât toate aromele să se întrepătrundă, iar sarmalele să aibă gustul perfect.

Un alt obicei spune că sarmalele trebuie mâncate doar împreună cu o garnitură de mămăliguță caldă, smântână sau iaurt și ardei iuți proaspeți, pentru a pune în valoare toate aromele.

Citeste si: Ce meniu au deținuții din România de Crăciun? Cei care sunt închiși în penitenciare nu vor fi dați la o parte de la masa de Crăciun

[Sursa: Pinterest]

Sarmale în foi de varză acră din carne de porc și vită

Ingrediente: 300 de grame de carne de vită tocată, 400 de grame de carne de porc tocată, 2 cepe, 6 linguri de orez, 3 linguri de bulion de roșii, o legătură de mărar, 1,5 kg. de varză acră, 200 de grame de slănină afumată, 2 foi de dafin, cimbru uscat, piper măcinat, piper boabe și sare.

Mod de preparare: Se curăță ceapa, se toacă în cubulețe mici și se călește la foc mic, într-un vas cu puțin ulei. Se spală orezul apoi se adaugă peste ceapă alături de o lingură de bulion. Se lasă pe foc amestecând continuu, apoi se mai adaugă încă o lingură de bulion și se lasă pe foc pentru încă două minute. Se pune într-un bol compoziția din tigaie, carnea, un sfert de linguriță de piper măcinat, o jumătate de linguriță de cimbru și mărar, și se amestecă bine. Se pregătesc foile de varză, desfăcându-le de pe cotor și tăindu-le nervurile groase. Pe rând, se ia câte o foaie de varză, se așază în palmă și se umple cu o linguriță de carne, apoi se rulează foaia astfel încât carnea să nu rămână descoperită. După procesul de rulare, sarmalele se așază în formă circulară într-o oală mare, pe fundul căreia punem o lingură de ulei, câteva frunze de varză și un strat subțire de varză acră tocată. După primul strat de sărmăluțe se pune deasupra lor o lingură de bulion diluat în apă, câteva bucăți de slănină și câteva foi de dafin, apoi se continuă cu următorul strat de sarmale. Deasupra se pune o lingură de bulion și un strat de varză tocată care să acopere complet toate sarmalele. Se umple cu apă vasul, astfel încât lichidul să depășească nivelul sarmalelor și se pune pe aragaz la foc mediu timp de aproximativ 40 de minute. În cazul în care nivelul apei scade, aceasta trebuie completată în prealabil astfel încât să depășească nivelul sarmalelor. După 40 de minute focul se micșorează la minim și se mai lasă pe aragaz cel puțin o oră.

Sarmale în foi de viță de vie

Ingrediente: jumătate de kilogram de carne tocată de porc, aproximativ 50 de foi de viță, un morcov, o ceapă, 5 linguri de orez, 5 linguri de pastă de roșii, 2 ouă, o legătură de mărar, o linguriță de cimbru uscat, foi de dafin, sare și piper.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

[Sursa: Pinterest]

Mod de preparare: Se curăță morcovul și ceapa și se toacă foarte mărunt. Se pune la încins puțin ulei într-o tigaie, apoi adăugăm cele două legume călindu-le. După ce se înmoaie puțin, se adaugă o jumătate de cană de apă și pasta de tomate și se lasă la fiert. După fierbere, se adaugă condimentele după gust, apoi sosul se lasă să își așeze toate aromele. Într-un bol se amestecă orezul și carnea tocată peste care punem sosul și amestecăm foarte bine și  adăugăm două ouă. Foaia de viță se fierbe și se așază în palmă cu nervurile în sus, apoi se umple cu compoziția și se rulează. Pe fundul unei cratițe se pun cu câteva foi de viță întregi, apoi se adaugă sărmăluțele. Se adaugă apă până ce nivelul de lichid depășește sarmalele și se pune pe foc mic pentru aproximativ o oră, sau se introduc în cuptor pentru același timp.

Sarmale cu carne de pui

Ingrediente: piept de pui, 4 linguri de orez, 4 cepe, un morcov, un ou, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, pastă de roșii, foi de varză, sare și piper.

Citeste si: Sarmalele care ţi se topesc în gură! Ingredientul pe care toate gospodinele trebuie sa il puna in oala de sarmale de Craciun

Mod de preparare: Se toacă pieptul de pui și se pune într-un bol alături de orez. Se taie mărunt ceapa și morcovul și se adaugă în bol, alături de ou și condimente, tăiate de asemenea foarte fin. Se amestecă, apoi se așază foaia de varză în palmă și se umple cu compoziție urmând să fie rulate. Se unge o oală cu ulei și se așază sarmalele. Se amestecă într-un bol apă, pastă de roșii, două lingurițe de ulei, cimbru și alte condimente, apoi se adaugă peste sărmăluțe, lichidul depășind nivelul acestora. Se pun la cuptor și se servesc fierbinți cu mămăliguță și smântână.

[Sursa: Pinterest]

Sarmale de post

Ingrediente: o varză murată mare, 200 de grame de orez cu bob rotund, 2 morcovi mari, 50 ml. de ulei, 400 de grame de ciuperci proaspete, o ceapă albă, un ardei gras, 150 ml. de pastă de roșii, 2-3 crenguțe de cimbru, o lingură de piper boabe, sare și piper.

Mod de preparare: Se curăță și se toacă foarte mărunt morcovii și ceapa și se adaugă într-o tigaie cu puțin ulei încins, unde se călesc pentru aproximativ 5 minute la foc mic. Se adaugă ciupercile și se condimentează după gust, după care se lasă pe foc încă 5 minute. Se adaugă orezul în tigaie și ține pe foc încă 2-3 minute, astfel încât orezul să nu se fiarbă, ci doar să împrumute gustul legumelor sotate. După ce umplutura se leagă foarte bine se lasă la răcit. Se așază foaia de varză în palmă, se umple cu compoziție și se rulează bine. În oală se adaugă varza rămasă, tăiată mărunt, câteva boabe de piper, o crenguță de cimbru și apoi primul strat de sarmale. După fiecare strat de sărmăluțe se adaugă câte un strat de felii de ardei gras. La sfârșit, se acoperă cu suc de roșii și apă, se pune piper și o crenguță de cimbru, se acoperă cu capac și se pun la cuptor pentru aproximativ două ore.

Citeste si: TRUCURI pentru a obține varza murată perfectă. Cum să pregătești cea mai gustoasă varză murată pentru iarnă