Ați băut un pic prea mult aseară, iar acum vă confruntați cu consecințele temute ale dimineții- mahmureala.
Ceea ce părea distractiv la momentul respectiv vă face acum să vă tremure mâinile, să vă bată capul și să vă bată inima, ca să nu mai vorbim de alte simptome neplăcute, cum ar fi amețeala, greața, vărsăturile, sensibilitatea la lumină și setea chinuitoare.
De ce suferiți? Pentru că lichiorul care v-a trecut lin pe buze face acum ravagii în corpul dumneavoastră, provocând deshidratare, dureri de stomac și inflamații.
Nu există nicio modalitate dovedită științific de a vindeca mahmureala, dar experții spun că o puteți preveni- sau cel puțin puteți reduce la minimum suferința de a doua zi. Iată cum.
Beți pe stomacul plin
Uitați de o masă târzie după o noapte de băutură- este mult prea târziu, spun experții.
"Mâncarea în stomac încetinește golirea gastrică și poate reduce simptomele mahmurelii", a declarat Dr. Robert Swift, profesor de psihiatrie și comportament uman la Școala Medicală Warren Alpert a Universității Brown din Providence, Rhode Island.
De ce ajută mâncarea? Pentru că majoritatea alcoolului nu este absorbit de un stomac gol, ci prin intermediul tractului intestinal aflat chiar sub acesta, a spus Swift.
"Dacă cineva face shot-uri pe stomacul gol, de exemplu, tot acel alcool pur nu este diluat de stomac și este trecut în intestin foarte repede", a spus Swift, care a studiat abuzul de alcool încă din anii 1990.
"Dacă stomacul conține alimente, însă, există sucuri gastrice și enzime care amestecă alimentele și alcoolul și doar cantități mici de alimente sunt trecute în intestin", a spus el. "Acum, alcoolul este diluat în stomac și doar o cantitate mică de alcool este absorbită în orice moment".
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Rămâneți hidratat
Același principiu se aplică și în cazul apei și al altor băuturi nealcoolice, a spus Swift.
Mai există un alt beneficiu în a da pe gât apă între două băuturi, a declarat Dr. John Brick, fost șef de cercetare la Centrul de Studii Alcoolice, Divizia de Educație și Formare de la Universitatea Rutgers din New Jersey.
"Cauza principală a mahmurelii este deshidratarea și pierderea de lichide, împreună cu vitaminele și mineralele", a declarat Brick, care este autorul "Manualului doctorului pentru mahmureală" și a publicat lucrări științifice privind efectele biocomportamentale ale alcoolului și ale altor droguri.
Deshidratarea cauzată de alcool poate afecta și mai mult o femeie, iar aceasta este mai probabil să sufere de mahmureală, chiar dacă bea mai puțin decât un bărbat, a spus Swift. Acest lucru se datorează faptului că un bărbat are un procent mai mare de apă în corp decât o femeie de aceeași înălțime și greutate, astfel încât aceeași cantitate de alcool va fi mai diluată la un bărbat, a spus el.
Alegeți bere, vin sau băuturi spirtoase cu mai puțini aditivi
Alcoolul pe care îl bem, numit alcool etilic sau etanol, este produsul secundar al fermentării carbohidraților și amidonului, de obicei un fel de cereale, struguri sau fructe de pădure. Folosim subprodusele de fermentație și în alte moduri: Etanolul este adăugat la benzina din mașinile noastre, iar alcoolul metilic sau metanolul- o substanță toxică- este utilizat ca solvent, pesticid și sursă alternativă de combustibil. Denumit și alcool de lemn, alcoolul metilic produs de contrabandiști a orbit sau a ucis mii de oameni în timpul prohibiției.
Și asta nu e tot- lista de produse secundare sau substanțe chimice adăugate de producători pentru aromă și gust poate fi citită ca o listă de provizii dintr-un depozit industrial: formiatul de etil, acetatul de etil, n-propanolul, izobutanolul, n-butanolul, izopentanolul și alcoolii izoamilici. Deși acești congeneri, așa cum sunt numiți, sunt adăugați în cantități mici, netoxice, unele persoane sunt excesiv de sensibile la efectele lor.
În general, berea și băuturile spirtoase de culoare închisă tind să conțină mai mulți congeneri și, prin urmare, pot fi mai susceptibile de a provoca mahmureală, spun experții. Un studiu din 2010 a investigat intensitatea mahmurelii la persoanele care au băut bourbon, un lichior de culoare mai închisă, față de vodca limpede.
"Congenerii din bourbon... au crescut semnificativ intensitatea mahmurelii, ceea ce nu este prea surprinzător, deoarece bourbonul are de aproximativ 37 de ori mai mulți congeneri decât vodca", a declarat Brick.
Conservanții chimici numiți sulfiți, cunoscuți pentru a provoca reacții alergice la persoanele sensibile, sunt, de asemenea, un produs secundar natural al fermentației în cantități mici. Cu toate acestea, mulți producători de bere și vin adaugă sulfiți în produsele lor pentru a prelungi durata de depozitare. (De asemenea, sulfiții sunt adăugați în sucuri, cereale, îndulcitori, alimente conservate și ultraprocesate, medicamente și multe altele).
Vinurile dulci și albe tind să aibă mai mulți sulfiți decât cele roșii, dar vinurile roșii conțin mai multe taninuri, care sunt compuși amari sau astringenți care se găsesc în coaja și semințele strugurilor. La fel ca și sulfiții, taninurile pot declanșa reacții alergice la persoanele care sunt sensibile.
Prin urmare, limitarea consumului de alcool la beri ușoare, lichioruri limpezi și vin alb ar putea ajuta la ținerea la distanță a mahmurelii.
Citește și: Slujba ta îți strică somnul? Dacă da, acesta poate fi motivul!
Citește și: Da, puteți mânca pentru a avea o inimă sănătoasă! Iată cum
Citește și: Aceste activități zilnice simple pot ajuta la durerile de spate!