Cum sa previi situatiile neplacute care pot aparea cand conduci

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 26 feb 2018, 14:34

Accidentele sau incidentele auto pot fi prevazute, de cele mai multe ori, daca soferii aflati la volan sunt extrem de atenti.

Pe langa mentinerea atentiei, soferii ar fi bine sa mai faca si alte lucruri ca sa previna accidentele si alte situatii neplacute care pot aparea in trafic. Esti sofer? Respecta pasii de mai jos si vei putea sa gestionezi si sa preintampini anumite evenimente nefericite din trafic.

Ia cu tine contactele de urgenta

Orice sofer ar fi bine sa aiba in masina cateva „contacte de urgenta” la care sa poata apela daca i se defecteaza masina in timp ce o cunduce. In categoria contactelor de urgenta ar putea intra numere de telefon de la mai multi mecanici si firme de tractari auto, precum si reprezentanti de la compania de leasing operational, in cazul in care masina pe care o conduci este pe firma si o utilizezi in baza unui contract de inchiriere.

Rezolva la timp problemele masinii

De fiecare data cand masina ta are vreo problema pe care nu o poti sa o rezolvi pe cont propriu, mergi cu ea intr-un service auto. De asemenea, acorda atentii reviziilor periodice. Daca vrei sa te simti in siguranta la volan, ar fi indicat sa mergi cu masina la doua verificari de rutina intr-un an, o data primavara si o data toamna. Ai grija ca mecanicii sa analizeze in ce stare se afla cauciucurile, instalatia electrica, franele, bateria, precum si sistemul de racire si incalzire. In plus, de fiecare data inainte sa pleci la drum, ia-ti unul sau doua minute ca sa inspectezi rapid masina – uita-te la anvelope, la caroserie, la stopuri, la faruri si stergatoare.

Fii responsabil

Responsabilitatea la volan are un sens foarte larg. In primul rand, un sofer responsabil nu se urca niciodata intr-o masina care nu functioneaza perfect. In al doilea rand, un sofer responsabil nu va conduce niciodata daca a baut sau a consumat medicamente ori anumite substante care ii pot afecta capacitatea de concentrare. Totodata, un sofer responsabil nu va iesi pe drum cu autoturismul tau daca este foarte obosit, deoarece isi pune in pericol atat sanatatea sa, ca si pe a celorlalti participanti la trafic. Mai mult, un sofer responsabil va conduce tot timpul prudent si nu ii va pune in pericol, prin atitudinea sa de la volan, pe ceilalti soferi.

Nu lasa nervii sa puna stapanire pe tine

Foarte multi oameni care se comporta civilat cand nu sunt la volan, se transforma cand conduc si devin extrem de agresivi. Nu ii copia! Indiferent ce s-ar intampla in trafic, incearca sa te controlezi, astfel incat sa impiedici nervii sa puna stapanire pe tine.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.