Cum să proiectezi casa visurilor tale? 4 sfaturi

Author: Ana Filip

Casa pe care o construieşti reprezintă una dintre cele mai mari şi mai importante investiţii pe care le faci de-a lungul întregii vieţi. Dacă nu eşti arhitect sau constructor, pentru a ajunge să locuieşti în casa ta de vis trebuie să te familiarizezi cu anumite noţiuni cu care poate nu te-ai mai confruntat. Şi să te înarmezi cu răbdare. Totul începe, evident, cu faza de proiectare. Nu poţi anticipa absolut toate problemele ce pot apărea pe parcurs, însă cu cât este mai realistă planificarea, cu atât vei putea controla mai uşor etapele de construire şi amenajare.

Stabileşte un buget realist

Nicio investiţie nu poate ignora partea de finanţare. Chiar dacă o numim generic „casă de vis”, construcţia trebuie să fie cât se poate de reală. Iar pentru a ajunge să o locuieşti va trebui să aloci un buget. Cel mai înţelept este să împarţi sumele pe categorii de lucrări. Contează foarte mult dacă ai întreaga sumă disponibilă sau vei aplica pentru finanţare. În varianta a doua, caută cea mai avantajoasă sursă de finanţare, luând în considerare garanţiile solicitate, perioada de îndatorare, dobânda şi moneda în care te împrumuţi. Aşteaptă-te la cheltuieli neprevăzute şi caută soluţii pentru acoperirea lor fără a fi nevoit să blochezi proiectul. Construcţia propriu-zisă înseamnă aproximativ 75% din totalul investiţiei, restul însemnând achiziţia terenului, taxe, mobilier, decoraţiuni, amenajări şi altele.

Teren mai bun sau casă mai mare?

În mediul urban, de cele mai multe ori, casele construite pe pământ pierd teren în favoarea ansamblurilor rezidenţiale. Loturile alocate caselor sunt aşadar foarte mici şi foarte scumpe. Din acest punct de vedere va trebui să alegi împreună cu familia: un teren mai mic, dar central sau o casă cu grădină generoasă, dar în apropierea oraşului? Există avantaje şi dezavantaje pentru fiecare opţiune în parte. Terenul îngust din inima oraşului îţi oferă acces facil la activităţile de zi cu zi, dar te supune stresului aglomeraţiei urbane. De cealaltă parte, localizarea casei în afara oraşului te supune oboselii provocate de naveta de zi cu zi, de la cel mai mare la cel mai mic. În plus, dacă accesul în oraş se face greoi, veţi petrece câteva ore zilnic în trafic. Însă odată ajuns acasă te poţi bucura de linişte şi spaţiu în propria curte.

Locuinţa de afară

Principalul motiv pentru care oamenii aleg să locuiască la casă este tocmai posibilitatea amenajării unei curţi. Terasa, foişorul, grădina sau livada îţi oferă o mulţime de prilejuri de petrecere a timpului în aer liber. Includerea în proiectul iniţial a unui foişor poate transforma acest spaţiu exterior într-o prelungire a corpului principal al casei. Legătura dintre cele două construcţii se poate face printr-o alee amenajată din plăcile de travertin gri de la Piatra Online. Alegerea materialelor naturale pentru trasarea căilor de acces pietonal sau cu maşina îţi garantează durabilitatea în timp a proiectului şi menţinerea valorii de piaţă a proprietăţii.

Implică-te în procesul de construire

În gestionarea relaţiei cu echipa de constructori poţi întâmpina anumite dificultăţi, mai ales dacă nu eşti specialist. Caută referinţe cu privire la calitatea lucrării mai multor firme şi alege-o pe cea care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale. Odată ce aţi pornit la drum, trebuie să ai încredere în expertiza lor, dar să şi cunoşti măcar generalităţi despre etapele de lucru. Cu un minim efort de documentare vei înţelege mai bine de ce este nevoie de un anumit tip de materiale, care este durata de execuţie, ce alternative există etc. Implicarea reală a beneficiarului şi vizitele dese pe şantier sunt măsuri ce descurajează anumite tentative de scădere a ritmului de lucru sau achiziţiile inutile.

Casa visurilor tale merită să-i aloci, pe lângă o sumă mare de bani, timpul şi ideile tale. Analizează nevoile pe termen scurt, mediu şi lung ale familiei tale şi încearcă să acoperi cât mai mult din ele pentru fiecare.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.