Cum să renunți mai ușor la zahăr. 5 sfaturi de la specialiștii în nutriție

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 mai 2023, 09:31

Cum să renunți mai ușor la zahăr

Sursa: Pexels.com

Zahărul se găsește sub multe forme, inclusiv în miere, sirop de orez brun și sirop de porumb, iar acestea ne pot dezvolta o dependență sau alte probleme.

Deși toată lumea știe că zahărul nu este bun, mai ales în cantități mari, acest ingredient este prezent în foarte multe produse alimentare și reprezintă un ingredient principal în multe feluri de mâncare. Iată cum să renunți mai ușor la zahăr.

Citește și: Cel mai ușor mod de a prepara mierea de păpădie. Iată ce beneficii oferă acest tip de miere

Sfaturi utile pentru a renunța la zahăr

Dacă ne dorim să renunțăm la zahăr este important să nu îl eliminăm imediat din alimentație, dacă vom refuza unele produse alimentare ce conțin zahăr, pofta va deveni mai mare. Este important să adoptăm o dietă sănătoasă, care să cuprindă alimente precum cereale integrale, fructe, legume, uleiuri sănătoase și proteine slabe. Aceste alimente sunt digerate mai încet și vor echilibra nivelul zahărului din sânge, astfel nu vor mai exista creșteri și scăderi bruște ale acestuia.

Este important ca atunci când vrem să reducem zahărul pe care să îl consumăm, să bem mai multă apă. În acest fel, ne hidratăm, dar și pofta de dulce va fi și ea ținută sub control mai ușor. Apa pe care o consumăm ne va ajuta și la eliminarea reziduurilor de zahăr din corp. 

Atunci când nu avem energie, tindem să căutăm ceva dulce pentru a ne ajuta, însă în această perioadă, zahărul va fi înlocuit de o ceașcă de cafea neagră sau una de ceai.

Aceste băuturi vor fi consumate fără zahăr sau alte feluri de îndulcitori, cea mai bună variantă pentru aceste băuturi fiind sucraloza, care este un îndulcitor ce nu ridică nivelul de zahăr din sânge deloc, dar nici nu conține calorii. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Când avem totuși poftă de ceva dulce, putem să mâncăm puțină ciocolată neagră, însă trebuie să ne asigurăm că este pură deoarece aceasta nu crește nivelul de zahăr din sânge. 

Citește și: Cafeaua și ceaiul pot afecta riscul de deces prematur pentru adulții cu diabet?

Impactul zahărului asupra sănătății

Zahărul poate ava numeroase efecte dăunătoare asupra organismului nostru, din acest motiv este recomandată consumarea în cantități mici a acestuia sau chiar evitarea sa. Acest ingredient ne poate cauza boli de inimă, fiind adesea asociat cu hipertensiunea arterială și cu modificările inflamatorii din organism. 

Consumul în cantități mari ale zahărului poate cauza obezitate. Fructoza pe care o conțin băuturile dulci provoacă tulburări în centrii din creier, ceea ce poate duce la creșterea foametei și a comportamentului de alimentație excesivă. Obezitatea este un puternic factor de risc pentru diabet.  

Nici sănătatea psihică nu este ajutată de consumul de zahăr, s-a studiat faptul că o dietă bogată în alimente ce conțin zahăr poate crește riscul de a dezvolta depresie.

Zahărul este un ingredient ce poate cauza dependență, crescând nivelurile de opioide și dopamină din creier.

Citește și: Cât costă căpșunile românești în 2023?

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.