Cum să te asiguri că ai poze excelente, înainte să alegi un serviciu de imprimare fotografii

Author: Ana Filip
Actualizat: 21 oct 2024, 14:11

Ai primit poze profesionale pe care vrei să le printezi? Atunci nu trebuie să-ți faci griji, mergi cu încredere pe fotorapid.ro ca să-ți imprimezi pozele. Faci poze ca hobby? Află aici informații utile!

Ești începător în lumea fotografiei și vrei să-ți faci o carieră din acest lucru? Atunci, cu siguranță te-ai gândit să printezi poze pe care le-ai făcut cu aparatul tău, fie că e unul entry level sau chiar unul profesional. Indiferent cu ce începi, setările aparatului sunt o altă limbă, însă odată ce ai stăpânit-o și știi cum funcționează, mai rămâne și un alt aspect pe care trebuie să-l iei în considerare: detaliile digitale tehnice ale pozei. Despre ce vorbim aici? Despre imprimare fotografii, dar cum să te asiguri că-ți ies și bine la print!

Despre contrast, luminozitate și cromatică

Deși un site precum cel menționat mai sus îți oferă servicii de imprimare profesionale ce se ocupă întocmai de aceste trei aspecte, poate ai tu propria ta viziune artistică. În lumea fotografiei și a artei în general, trebuie să știi regulile ca să le încalci. Așadar, în funcție de ce stil ți-ai dori să abordezi în fotografia ta, aceste trei aspecte sunt de luat în considerare.

Cromatica se referă la culori. Cât de vii sunt (saturația), cât de vibrante sunt și ce nivele de roșu, albastru și verde e în fiecare. Datorită faptului că nu tot ce e pe ecran va arăta la fel la imprimare din cauză că imprimantele funcționează pe bază de cerneală CMYK și nu RGB, culorile pot ieși o idee diferite la print. De aceea, e bine să știi ce schimbări să faci în pozele tale, ca să știi la ce să te aștepți atunci când dorești să-ți printezi imaginile, indiferent că vorbim despre hârtie fotografică, xerox sau orice altceva.

Luminozitatea se referă la cât de deschisă e imaginea. Știi ce efect are soarele asupra oricărei imagini, nu-i așa? Se decolorează în timp. Luminozitatea funcționează cam pe același principiu, însă deschide sau închide culorile din imagine în funcție de nevoile fotografului. Poate ai greșit setările ISO și imaginile ți-au ieșit prea albicioase - acest lucru se corectează din luminozitate.

Contrastul este un alt aspect de bază. Se referă la diferența dintre umbre și lumini. Cu cât contrastul este mai mare, cu atât delimitarea este mai bine definită, iar zonele sunt mai accentuate. Cu cât este mai slab, efectul este invers. O imagine fără contrast arată cenușiu, iar una cu contrast prea mare arată kitschos.

Aceste trei aspecte sunt greu de balansat de un începător, mai ales că intră și rezoluția sau formatul pozei în poveste. Însă, cu toții începem de undeva. Totuși, programele pentru editare profesionale pot fi scumpe și nu sunt la îndemâna oricui. De aceea, poți apela, între timp, la serviciile de imprimare a fotografiilor.

O sugestie pe care ți-o putem oferi este să trimiți două  grupuri de poze la print, cu două versiuni de fișiere: una originală, pe care o poți încrede specialiștilor să o editeze și o versiune a ta. Astfel, poți compara și poți opta să păstrezi fotografiile preferate într-un album foto carte, pe care îl poți lua tot de pe acest site.

Drumul tău ca fotograf profesionist poate începe prin experimentare!