Cum să te bucuri de laptopul tău mai multă vreme

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 09 nov 2018, 16:34

Laptopul a ajuns aproape o extensie a fiinţei noastre.

Dar posibilitatea de a avea un computer mobil în permanenţă vine şi cu anumite dezavantaje. În principal, de mentenanţă. Laptopurile sunt mai fragile şi necesită mai multă atenţie. Dar respectând câteva reguli simple, poţi să te bucuri de laptopul tău mai mult timp şi la performanţe mai bune. În special dacă ai de gând să cumperi un laptop nou, e bine să cunoşti şi să aplici aceste reguli.

Ai grijă de HDD

În general, folosim doar 20-30% din programele instalate. De aceea, e bine să faci o curăţenie periodică pe HDD-ul tău. Cu cât e mai liber, cu atât va funcţiona mai rapid. În plus, e bine să-l defragmentezi o dată pe lună, ca să eviţi erorile pe termen lung. Sau să-ţi iei un laptop cu SSD (solid state drive), care elimină acest proces. Sunt ceva mai scumpe, dar nu au părţi în mişcare, ceea ce la face mai rezistente. Şi oricum, ai putea să-ţi iei un laptop în rate, ca să scapi de problema asta de la bun început.

Ai grijă la diferenţele de temperaturi

Dacă foloseşti acelaşi laptop la serviciu şi acasă, înseamnă că-l expui uneori la temperaturi complet diferite. Ceea ce nu prezintă o problemă în sine, dacă îi acorzi suficient timp să se aclimatizeze înainte să-l foloseşti. Închide laptopul înainte să-l transporţi afară, iar după plimbarea prin aerul rece, aşteaptă 30 de minute înainte să deschizi laptopul din nou. 

Ai grijă să fie curat

Fiind mic şi uşor de transportat, laptopul ajunge să fie folosit chiar şi în timpul mesei, în călătorii sau în tot felul de medii mai puţin sterile. Însă această mobilitate vine cu un adevăr greu de acceptat: laptopul e un gadget foarte murdar. Praf, firimituri, amprentele noastre, toate se lipesc de el. Iar dacă mizeria ajunge la ventilator sau sub taste, poate să provoace probleme grave. De aceea, e bine să-l păstrezi curat. Şi aici e o discuţie vizavi de soluţiile bune de folosit. În general, e suficient să-l ştergi din când în când folosind o cârpă cu microfibră. Şi să nu-l foloseşti cu mâinile murdare.

Ai grijă de baterie

Bateriile sunt, de obicei, primele componente care dau semne că vor ceda. Ca să te bucuri de un laptop cu adevărat mobil pentru mai mulţi ani, trebuie să înţelegi cum funţionează. În primul rând, e doar un mit că nu e bine să ţii laptopul în priză dacă e deja 100% încărcat. Nu există supra-încărcare. Problemele apar la capătul opus, când bateria scade sub 20%. Ar fi ideal să bagi laptopul în priză când bateria ajunge la 50%. Un alt aspect de ţinut cont este, din nou, temperatura. Bateriile nu se înţeleg bine cu soarele şi suprafeţele care nu permit ventilatorului să-şi facă treaba.

Ai grijă de software

Cât de des să închidem laptopul? Probabil că s-au scris multe pagini de forumuri pe tema asta. Adevărul e undeva la mijloc. Nici prea des, nici prea rar. Ca o regulă aproximativă, dacă-l foloseşti de mai multe ori pe parcursul unei zile, lasă-l deschis. Altminteri, fiecare lansare nouă de programe ar însemna un mic şoc pentru laptopul tău. Dacă, în schimb, pleci în vacanţă o săptămână, e mai bine să-l laşi să se odihnească bine. De asemenea, e recomandat să-l închizi dacă-l transporţi pe distanţe mai lungi.

Un laptop este clar mai fragil decât un PC. Dar n-ar trebui să fie atât de greu de întreţinut. Important e să cunoşti în ce fel îl afectează utilizarea zilnică. Iar, la urma urmei, trebuie să acceptăm că nu sunt produse veşnice, mai ales din punct de vedere tehnologic. E bine să rămâi în pas cu noutăţile şi să-ţi schimbi laptopul din când în când. Iar ca să nu-ţi schimbi şi bugetul în acelaşi timp, poţi folosi CardAvantaj. Este un card de credit care-ţi permite să cumperi orice, inclusiv laptopuri, în rate fără dobândă*. 

*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidenţiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.