Furtunile violente au fost prezente în mare parte a României, iar sute de oameni au avut de suferit din această cauză, motiv pentru care am pregătit 10 sfaturi de care să țineți cont în cazul în care o furtună apare brusc.
Cum să te protejezi de o furtună care apare brusc
Românii au fost surprinși de fulgere, dar și de obiectele ce au fost purtate de vântul extrem de puternic, iar pagubele materiale au fost însemnate. Pentru a evita astfel de probleme și pentru a pune siguranța oamenilor pe primul loc este necesar să cunoaștem câteva sfaturi sau reguli de care să ținem cont pe parcursul unei furtuni.
Regula de salvare 30/30 este esențială, iar aceasta constă în deplasarea în interiorul unei clădiri dacă nu ați reușit să numărați până la 30 de la ultimul fulger pe care l-ați putut observa până la primul tunet auzit. După ce auziți tunetul trebuie să rămâneți în interiorul clădirii încă 30 de minute după ce auziți ultimul tunet.
Atunci când observăm că o furtună începe brusc este necesar să întrerupem orice activitate pe care o avem în aer liber și să ne adăpostim în interiorul unei clădiri sau în mașină, chiar dacă este posibil să fiți rănit dacă
un fulger lovește mașina, daunele produse sunt mult mai mici în comparație cu cele pe care le-ați putea avea dacă ați sta afară.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Este recomandat să evitați duşurile sau căzile pline cu apă deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate, situație similară și în cazul telefonului cu fir pe care trebuie să îl folosim doar în situații de urgență. În cazul în care o furtună vă surprinde într-un loc deschis și nu puteți pleca de acolo în siguranță, atunci trebuie să fiți atenți la un aspect, mai exact dacă vi se ridică părul, fiind un semn că urmează un fulger.
În această situație trbeuie să vă așezați ghemuit la pământ, în timp ce vă puneți mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi, nu este recomandat să vă întindeți pe pământ. Evitați să stați sau să vă ascundeți lângă obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, dar nici în câmpuri, plaje sau în jurul ambarcațiunilor de apă, relatează adevarul.ro .
Furtuna de gradul III a afectat România
Jumătate din România a trecut prin momente de groază adusă de o furtună de gradul III, zone în care vântul a suflat și cu 100 km/h. Această furtună i-a luat prin surprindere pe români și a fost însoțită de fulgere, fenomen ce au ucis doi oameni și mai multe animale pe un câmp din Cluj, în timp ce casele oamenilor au fost arse.
Nu doar în Cluj vremea i-a terifiat pe oameni, în Suceava vântul a atins și 90 km/h, viteze asemănătoare cu cele ce pornesc adesea tornadele, iar rafalele au smuls acoperișurile de pe cinci case, în timp ce mai multe trunchiuri de copaci au fost smulse din pământ și aruncate în pereții locuințelor oamenilor și au lovit tencuiala ori au spart geamurile, potrivit stirileprotv.ro.