Cum să te protejezi în zilele când indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşeşte pragul critic

Author: Bianca Vidoi

Cum să te protejezi în zilele când indicele temperatură-umezeală (ITU) depășește pragul critic

Sursa: freepik

Meteorologii ne oferă informații despre indicele temperatură-umezeală, iar acesta are legătură cu efectele negative pe care căldura le poate avea asupra oamenilor.

Indicele de confort termic sau indicele temperatură-umezeală (ITU) ne poate afecta sănătatea în zilele caniculare de vară, iar acestea sunt câteva metode prin care ne putem proteja.

Citește și: Ce alternative ai la aerul condiționat. Cum poți să scazi temperatura din locuință

Ce este, de fapt, indicele temperatură-umezeală

Indicele temperatură-umezeală (ITU) are legătură cu disconfortul termic resimțit de corpul uman, ca urmare a proceselor metabolice din organism, ce produc căldură.

Căldura pe care organismul o produce trebuie eliminată, în special în zilele caniculare de vară, pentru că altfel organismul s-ar supraîncălzi. 

Disconfortul termic apare atunci când valoarea temperaturii aerului depășește pragul de 37 de grade Celsius, iar atunci când meteorologii ne anunță că indicele temperatură-umezeală (ITU) ajunge la pragul de 80 de unități, trebuie să fim la fel de îngrijorați. În cazul în care nu putem să ne facem organismul să nu se supraîncălzească, toate proteinele din interiorul corpului omenesc s‑ar coagula şi s-ar produce şoc termic. 

”ITU se calculează pe baza măsurătorilor de la staţiile meteorologice, incluzând în calcul doi factori: temperatura aerului în grade Celsius, aceasta dacă depăşeşte 35 grade Celsius (+35°C)  vorbim de caniculă; umezeala (umiditatea) relativă a aerului este definită prin conţinutul de vapori de apă existent la un moment dat în atmosferă, măsurat în procente -%-  cu aparate speciale cu citire directă denumite psihometre şi higrometre.”, arată inginer Traian Tencalec, licențiat în Meteorologie și Climatologie Forestieră, potrivit respirainsiguranta.ro

Momentul în care umiditatea atmosferică este foarte mare, reușim să pierdem căldura mai greu, astfel apar mai multe situații ce ni se par insuportabile, precum aerul, dar și căldura. Bineînțeles, există și persoane mai vulnerabile la acest indice, mai exact de astmatici, de cardiaci, hipertensivi, de cei cu boli endocrine, dar și persoanele obeze, relatează adevarul.ro

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Vară 2023: Cât mai stă valul de caniculă în România și care vor fi zonele afectate de căldură?

Cum să te protejezi în zilele în care ITU depășește pragul critic

Pentru a ne proteja în zilele în care ITU depășește pragul critic, trebuie să ținem cont de mai mute sfaturi ce pot ajunge să ne salveze viața.

Este foarte important ca în aceste zile, ce sunt considerate caniculare, să evităm expunerea la soare și la căldură, mai ales în intervalul 11:00-17:00, astfel vor exista mai puține situații în care organismul nostru să se supraîncălzească. 

Dacă este necesar să ieșim totuși afară, atunci când temperaturile sunt ridicate, trebuie să purtăm diferite accesorii care să ne protejeze capul, precum pălăriile sau eșarfele. Articolele de vestimentație din materiale ușoare nu trebuie să lipsească din dulapul nostru, acestea ajutând organismul să se răcorească. 

 

Evitați consumul excesiv de băuturi alcoolice sau cu conținut ridicat de cofeină, deoarece acestea pot provoca deshidratare, iar cum hidratarea este foarte importantă, trebuie să consumăm minim 2 litri de apă pe zi, pentru a compensa pierderile de lichide prin transpirație. Alimentația trebuie să fie ușoară și să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii, în mare parte să fie formată din fructe și legume proaspete.

Citește și: Cum ne putem proteja de radiațiile ultraviolete. „Chiar și o expunere de câteva minute poate produce deteriorări la nivelul pielii”

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.