Indicele de confort termic sau indicele temperatură-umezeală (ITU) ne poate afecta sănătatea în zilele caniculare de vară, iar acestea sunt câteva metode prin care ne putem proteja.
Citește și: Ce alternative ai la aerul condiționat. Cum poți să scazi temperatura din locuință
Ce este, de fapt, indicele temperatură-umezeală
Indicele temperatură-umezeală (ITU) are legătură cu disconfortul termic resimțit de corpul uman, ca urmare a proceselor metabolice din organism, ce produc căldură.
Disconfortul termic apare atunci când valoarea temperaturii aerului depășește pragul de 37 de grade Celsius, iar atunci când meteorologii ne anunță că indicele temperatură-umezeală (ITU) ajunge la pragul de 80 de unități, trebuie să fim la fel de îngrijorați. În cazul în care nu putem să ne facem organismul să nu se supraîncălzească, toate proteinele din interiorul corpului omenesc s‑ar coagula şi s-ar produce şoc termic.
”ITU se calculează pe baza măsurătorilor de la staţiile meteorologice, incluzând în calcul doi factori: temperatura aerului în grade Celsius, aceasta dacă depăşeşte 35 grade Celsius (+35°C) vorbim de caniculă; umezeala (umiditatea) relativă a aerului este definită prin conţinutul de vapori de apă existent la un moment dat în atmosferă, măsurat în procente -%- cu aparate speciale cu citire directă denumite psihometre şi higrometre.”, arată inginer Traian Tencalec, licențiat în Meteorologie și Climatologie Forestieră, potrivit respirainsiguranta.ro .
Momentul în care umiditatea atmosferică este foarte mare, reușim să pierdem căldura mai greu, astfel apar mai multe situații ce ni se par insuportabile, precum aerul, dar și căldura. Bineînțeles, există și persoane mai vulnerabile la acest indice, mai exact de astmatici, de cardiaci, hipertensivi, de cei cu boli endocrine, dar și persoanele obeze, relatează adevarul.ro .
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Vară 2023: Cât mai stă valul de caniculă în România și care vor fi zonele afectate de căldură?
Cum să te protejezi în zilele în care ITU depășește pragul critic
Pentru a ne proteja în zilele în care ITU depășește pragul critic, trebuie să ținem cont de mai mute sfaturi ce pot ajunge să ne salveze viața.
Dacă este necesar să ieșim totuși afară, atunci când temperaturile sunt ridicate, trebuie să purtăm diferite accesorii care să ne protejeze capul, precum pălăriile sau eșarfele. Articolele de vestimentație din materiale ușoare nu trebuie să lipsească din dulapul nostru, acestea ajutând organismul să se răcorească.
Evitați consumul excesiv de băuturi alcoolice sau cu conținut ridicat de cofeină, deoarece acestea pot provoca deshidratare, iar cum hidratarea este foarte importantă, trebuie să consumăm minim 2 litri de apă pe zi, pentru a compensa pierderile de lichide prin transpirație. Alimentația trebuie să fie ușoară și să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii, în mare parte să fie formată din fructe și legume proaspete.