Cum să-ți alegi parfumul ideal în funcție de tipul de piele

Author: Diana Tilă

Parfumul reprezintă mai mult decât o simplă aromă care te poate încânta olfactiv, este un accesoriu invizibil care îți pune în valoare lookul, stilul și personalitatea.

Puternic și captivant, un parfum ca La Vie Est Belle Rose Extraordinaire îți poate schimba dispoziția, oferindu-ți atuurile necesare pentru a te simți încrezătoare și atrăgătoare.

Însă, având atât de multe variante de parfumuri la dispoziție, cum transformi alegerea aromei potrivite dintr-o sarcină copleșitoare într-o căutare plăcută a cărții tale de identitate la nivel olfactiv?

Pentru ca alegerea parfumului potrivit să fie mai ușor de realizat, este important să înțelegi cum reacționează pielea, în funcție de tipul ei, la diferite arome, dar și la ce fel de ocazii optezi pentru un parfum ca, de pildă, La Nuit Tresor, care are o aromă intensă și senzuală, misterioasă și pasională.

Înțelegerea tipului tău de piele

Pentru a face cele mai bune alegeri, este important, în primul rând, să cunoști toate tipurile de piele și felul în care acestea pot fi influențate.

Tipul de piele este determinat de cantitatea de sebum (ulei) care este produsă de glandele sebacee. Pielea grasă produce mai mult sebum decât alte tipuri de piele, în timp ce pielea uscată produce mai puțin.

La fel cum se întâmplă în cazul produselor de îngrijire a pielii sau al machiajului, și interacțiunea parfumurilor cu diferitele tipuri de piele este unică.

Pielea uscată

Pielea uscată tinde să absoarbă parfumul rapid, ceea ce poate însemna că persistă mai puțin pe piele.

Acest tip de piele se caracterizează prin descuamare și prurit (mâncărime), astfel că parfumurile care conțin mult alcool pot agrava aceste probleme ale pielii, exacerbând uscăciunea și cauzând iritații. De aceea, pentru pielea uscată, sunt recomandate parfumurile care nu conțin alcool și au uleiuri naturale, precum cel de jojoba și nucă de cocos. Acestea ajută la fixarea hidratării și oferă un parfum subtil, fără a provoca iritații.

Parfumurile cu note mai bogate, mai intense, pot persista mai mult pe pielea uscată.

Pielea grasă

În cazul pielii grase, producția de sebum este mai mare, ceea ce înseamnă că se bucură de un nivel de hidratare mai ridicat. Însă, uleiurile de pe piele pot altera aroma unui parfum.

Dacă te numeri printre persoanele cu pielea grasă, optează pentru parfumuri ușoare, proaspete și răcoritoare, care te duc cu gândul la vară și la o după-amiază în mijlocul naturii.

Este important ca parfumul ales să nu irite pielea și să nu înfunde porii și, prin urmare, să cauzeze erupții acneice.

Pielea mixtă

Pielea mixtă necesită o abordare echilibrată, care să hidrateze pielea și să nu înfunde porii. Dacă ai acest tip de piele, poți alege parfumuri cu note versatile. Caută parfumuri care nu sunt nici prea uleioase, nici prea uscate și care conțin ingrediente naturale, care pot ajuta la hidratarea pielii și oferă un parfum plăcut.

Pielea sensibilă

Toate tipurile de piele pot avea anumite sensibilități. Acestea pot fi permanente sau pot fi ocazionale, cauzate de un cumul de factori. Dacă te numeri printre persoanele care au pielea sensibilă, alege parfumuri cu ingrediente hipoalergenice și noniritante, fără alcool și care sunt îmbogățite cu uleiuri naturale.

Identificarea familiilor de parfumuri și a ocaziilor când pot fi purtate

Parfumurile sunt clasificate în diferite familii de arome, fiecare cu caracteristicile sale unice:

  • Citrice. În această categorie intră parfumurile proaspete, vibrante și revigorante, care pot fi purtate oricând, dar sunt perfecte în sezonul estival.
  • Florale. Parfumuri atemporale, care, de regulă, au note de trandafiri, iasomie și alte flori delicate. Sunt ideale pentru evenimentele care au loc seara, în spații deschise.
  • Lemnoase. Notele lemnoase din parfumuri evocă eleganță și rafinament. Sunt folosite din cele mai vechi timpuri și aproape toate parfumurile au și arome lemnoase. Pot fi purtate atât când mergi la o întâlnire de afaceri, cât și la una romantică.
  • Orientale. Exotice și misterioase, parfumurile orientale sunt caracterizate de mirodenii, rășini și chihlimbar. Sunt puternice și sunt ideale atunci când vrei ca toate privirile să fie îndreptate asupra ta.
  • Fougère. Denumirea acestei familii de parfumuri derivă de la termenul francez pentru „ferigă“ și denotă caracterul proaspăt, verde și lemnos. Parfumuri revigorante, aromele proaspete fougère amintesc de lenjeria proaspăt spălată și de diminețile de primăvară

După ce ai identificat tipul de piele și cunoști deja familiile de parfumuri preferate, este timpul să începi să testezi ca să afli cu exactitate care produs ți se potrivește cel mai bine. Pulverizează parfumul direct pe piele, lasă-l câteva minute și apoi verifică dacă este cel pe care vrei să-l porți în fiecare zi.

Alegerea parfumului perfect este o călătorie personală, care necesită încredere în instinctele și preferințele tale. Încearcă diferite arome și bucură-te de fiecare descoperire.

 

Sursă foto: Freepik

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.