Cum să-ți amenajezi grădina în stil spaniol

Author: O.P.

Iubitorii vacanțelor însorite pe malul Mediteranei pot aduce și la ei acasă o parte din farmecul locuințelor simple, amenajate cu mult bun gust. Stilul spaniol, iberic, este destul de ușor de imitat, dacă îți dorești să amenajezi o curte care să-ți amintească pe concediile pe Costa Brava. Poți folosi acest stil de amenajare la casa ta de vacanță, dar și la o locuință permanentă, indiferent cât de mică ar fi curtea. Îți prezentăm în continuare criteriile de care să ții cont dacă îți dorești și tu acest stil de amenajare.

Ce culori să alegi

Stilul de amenajare spaniol este un amestec inspirat de nou și vechi, de arhitectură clasică și contemporană, cu elemente rustice, simple. Poți folosi pavele în culori îndrăznețe, dar și nuanțe de pământ, cum este terracotta, care reflectă foarte bine lumina și căldura. Aceste tonuri sunt indicate inclusiv pentru amenajarea zonei de lângă piscină, dar și pentru restul spațiului exterior, pentru alei, terasă sau zona de parcare.

Dacă alegi terracotta drept culoare de bază, poți folosi și diferite variații ale ei - maro sau bej. Astfel, poți alege, spre exemplu, următoarea combinație: pavele maro și borduri Elis de culoare bej - aceste nuanțe se completează reciproc și sunt ideale pentru o curte de dimensiuni mici sau medii.

Obiectele de decor potrivite

Pentru a completa atmosfera intimă a unei grădini amenajate în acest stil poți să decorezi zona cu obiecte specifice zonei mediteraneene: jardiniere cu flori, garduri, băncuțe și alte piese de mobilier pentru grădină, în funcție de preferințe și necesități. 

Mobilierul ar trebui să fie din fier forjat, acest material fiind foarte bine integrat în stilul de amenajare iberic. O grădină în stil spaniol este concepută ca un living în aer liber, de aceea este trebuie să fie frumos decorată cu flori și cu alte obiecte de artă (statui, mozaicuri). Alte materiale care pot fi folosite pentru amenajarea curții în stil iberic sunt piatra naturală și cărămida. Grădina poate avea ca punct central o mică fântână etajată. Dacă spațiul îți permite, poți adăuga în grădină și câteva arcade din lemn, piatră sau fier forjat, pe care să le amplasezi la capetele aleilor și să le acoperi cu vegetație.

Pe lângă ghivecele cu flori și jardiniere, poți folosi și mici pomi fructiferi exotici, pe care îl regăsim în zona mediteraneană: lămâi, portocali sau alte specii de citrice pitice. Pentru că iarna este prea frig pentru ele, aceste plante pot fi păstrate în interior și scoase din nou în grădina spaniolă atunci când vreme va permite.

Grădina nu trebuie să fie foarte strict amenajată, nu sunt recomandate formele geometrice, iar vegetația ar fi bine să lase impresia de sălbatic, de natural, astfel încât intervenția omului să fie cât mai puțin evidentă. Plantele agățătoare, care să acopere gardul, poarta și chiar pereții exteriori ai casei, sunt de asemenea binevenite.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.