Cum să-ți îmbunătățești somnul. 6 sfaturi pentru nopți liniștite

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 aug 2023, 10:52
Cum să-ți îmbunătățești somnul
Sursa: Unsplash

Somnul a ajuns să reprezinte o parte importantă din viața noastră, iar acesta ne poate influența capacitatea de funcționare pe parcursul unei zile.

Calitatea somnului este foarte importantă pentru organismul nostru, aceasta fiind comparabilă cu calitatea alimentelor pe care le consumăm. Somnul reprezintă un moment de odihnă, echilibru, dar și un repaus psihic, iar acestea sunt câteva sfaturi pentru nopți liniștite.

Citește și: De ce este important sa integrăm în rutina zilnică o alimentație mai sănătoasă

Cum să-ți îmbunătățești somnul

Somnul are un factor foarte important pentru starea noastră de bine, dar și pentru buna funcționare a organismului pe parcursul zilei. Un somn calitativ pe parcursul nopții ne poate ajuta pentru funcționarea creierului, bunăstarea emoțională, sănătatea fizică și performanța în timpul zilei. Pe parcursul nopții, mai multe procese fiziologice și mentale importante se desfășoară, iar acestea necesită o atenție deosebită, realizată de un somn odihnitor.

Pentru a avea parte de un somn cât mai liniștitor trebuie să ținem cont de mai multe sfaturi, iar cel recomandat de specialiști este să evităm cât mai mult telefonul mobil înainte de somn. Nici somnul de prânz nu trebuie să fie unul îndelungat, astfel încât să ne limităm treptat orele de somn. Dacă totuși ne dorim să dormim la prânz, după o zi obositoare, este recomandat să ne limităm la cel mult o oră și jumătate, necesare pentru a ne reface rezervele de energie.

Trebuie să evităm să consumăm alcoolul, sucurile și dulciurile, deoarece zahărul din componența lor agită foarte mult organismul, chiar mai mult decât cofeina. Dormitorul trebuie să fie întotdeauna aerisit, temperatura optimă fiind între 15 și 23 de grade Celsius, în cazul contrat, oamenii pot avea parte de tulburări de somn și chiar coșmaruri. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Există câteva alimente ce ne pot ajuta somnul pe parcursul nopții, mai exact cireșele, deoarece acestea sunt o sursă naturală de melatonină, hormonul care reglează somnul. Ceaiurile de plante sunt și ele recomandate înainte de somn deoarece acestea ajută creierul să se relaxeze, relatează unica.ro

Citește și: Cum să combinați culorile într-un mod armonios în dormitor?

De ce e important somnul pentru organism

Somnul reprezintă un element esențial în viața noastră, iar acesta permite corpului și minții să se relaxeze după o zi stresantă. Somnul ajută corpul să se mențină sănătos și susține sistemul imunitar. Dacă nu ne putem odihni foarte bine, pentru o lungă perioadă de timp, creierul nu funcționează la parametri optimi, astfel ne sunt afectate concentrarea, gândirea, învățarea și memoria.

Mai multe studii arată că un somn odihnitor poate conduce la probleme de fertilitate, prin reducerea secreției de hormoni de reproducere.

În cazul în care nu reușim să ne odihnim corespunzător pe parcursul nopții, atunci ne putem confrunta cu un nivel al tensiunii arteriale, dar și de un ritm cardiac crescut.

Persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte tind să crească mai mult în greutate și au un risc mai mare de obezitate față de persoanele ce dorm cel puțin 8 ore pe noapte. Oamenii ce nu pot să doarmă nici măcar 5 ore pe noapte au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat, deoarece în acel interval de timp se schimbă modul în care organismul produce glucoza. 

Citește și: Secretul Irinei Loghin pentru un somn odihnitor: "Îmi dă un somn liniştitor!"