Cunoaste-ti masina
Pentru orice marca si model de masina exista un manual al utilizatorului. Daca a fost noua, l-ai primit in momentul achizitiei. Daca este o masina rulata, ar trebui sa-l gasesti in torpedou. In eventualitatea in care proprietarul anterior nu l-a pastrat, il poti downloada de pe internet. Pe langa experienta proprie de la volan, esentiala pentru a te obisnui cu masina, este de un real ajutor sa cunosti informatiile transmise de producator. Cele mai importante din acest punct de vedere sunt semnificatiile fiecarui martor din bord si codurile de eroare. Daca observi in bord un mesaj sau un simbol pe care nu il cunosti, parcheaza si deschide cartea service pentru a vedea ce semnifica. Pe langa acestea, din manualul utilizatorului poti afla si sfaturi de intretinere pe termen lung.
Respecta intervalul de revizii
Verificarile masinii sunt de mai multe feluri. Singura obligatorie este inspectia tehnica periodica, stabilita o data la 3 ani, la 2 ani sau anual pentru vehiculele mai vechi. Fara acest document nu poti circula pe drumurile publice. Pe langa ITP mai sunt reviziile stabilite la un anumit interval de timp sau de kilometri. Cele mai frecvente sunt dedicate inlocuirii filtrelor, uleiurilor si altor lichide esentiale pentru buna functionare a motorului. Desi unii producatori recomanda inlocuirea acestora la 6 luni, asadar in functie de cele doua mari sezoane (rece si cald), clima din tara noastra permite un interval anual pentru acest tip de revizii. In special, uleiurile sunt produse pentru a rezista la diferente mult mai mari de temperatura decat intalnim intre iarna si vara in Romania. Tine cont insa de numarul de kilometri pe care ii parcurgi de-a lungul unui an. Daca depasesti 12.000 sau 15.000 de kilometri, in functie de indicatiile producatorului, tinand cont si de conditiile de infrastructura in care te deplasezi, nu trebuie sa astepti sa treaca un an de la ultima revizie. Inlocuirea uleiului si a filtrelor cu 1.000 – 2.000 de kilometri mai devreme de termenul limita prelungeste durata de viata si buna functionare a motorului.
Pastreaza curatenia
Curatenia masinii tale nu este un criteriu exclusiv estetic. Murdaria in interior si exterior atrage degradarea componentelor si aparitia ruginii. Daca timpul iti permite si esti pasionat de masina ta, te poti ocupa personal de curatarea acesteia in propriul garaj, in parcare sau la spalatoriile de tip self service. La fel de bine poti apela la serviciile unei spalatorii profesionale.
In interior
Habitaclul este locul in care iti petreci timpul atunci cand circuli. Asadar, ai tot interesul sa fie curat, aerisit si bine organizat. Altfel, risti sa circuli intr-un mediu insalubru, cu potentiale pericole pentru sanatate. Indiferent ca o speli singur sau o duci la spalatorie, protejeaza de fiecare data interiorul cu huse de protectie a scaunelor auto de la Bramitech, astfel incat murdaria de pe haine sau salopete sa nu migreze catre tapiteria masinii tale.
La exterior
In special, caroseria masinii nu se spala doar pentru a fi curata si a straluci la soare. Acesta este doar un beneficiu. Indepartarea prafului si a mizeriei de pe tabla previne aparitia ruginii. In privinta ornamentelor din plastic, curatarea acestora ajuta la conservarea stratului de vopsea. Elementele sistemului de lumini trebuie curatate si ele indiferent de conditiile de vreme sau drum, pentru a te asigura ca ai vizibilitate si esti vazut in trafic.
Intretinerea masinii este un proces care se desfasoara de-a lungul intregului an. Respecta termenele de prezentare in service pentru revizii periodice, foloseste produse omologate si de calitate si ai grija de aspectul automobilului pentru a-i prelungi durata de viata.