Cum să-ți menții ficatul sănătos: sfaturi și recomandări

Autor: Diana Tilă

Ficatul este cel mai mare organ din corpul nostru și îndeplinește sute de sarcini esențiale pentru organism. Muncește din greu și are o capacitate uimitoare de a se repara singur, prin regenerarea celulară. Însă, precum o bandă elastică, se poate întinde până la un anumit nivel, după care, forțat îndelung și sistematic, se poate deteriora iremediabil.

Ficatul are un rol vital în nutriție, este un imens laborator care prelucrează și elimină deșeurile din corp, de activitatea lui depinzând sănătatea, vitalitatea și starea ta de bine. Descoperă, în acest articol, metode eficiente de a-ți menține ficatul în parametri optimi. Un medicament pentru ficat, cu eficiență dovedită pentru protecția împotriva îmbătrânirii premature a celulelor, care stimulează capacitatea de regenerare și împiedică acumularea de toxine, poate fi de mare ajutor.

Evită consumul regulat de alcool pentru limitele admise!

Multe persoane consumă mai mult alcool decât ar trebui. Pentru procesarea lui, ficatul depune eforturi considerabile, în urma cărora rezultă produse mai toxice decât alcoolul însuși. Consumul sistematic, în cantități mari, face ca aceste substanțe reziduale să fie eliminate tot mai greu, unele dintre ele acumulându-se în organ și tulburându-i activitatea. Vorbim despre tulburări în mecanismul lipidelor, despre afecțiuni precum ficatul alcoolic, steatoza hepatică alcoolică sau ciroza hepatică, o boală cu potențial letal.

În ceea ce privește limitele pentru consumul de alcool, medicii recomandă să nu se depășească două băuturi pe zi în cazul bărbaților și o băutură pe zi, în cazul femeilor. Se consideră băutură echivalentul a circa 12 -13 grame de alcool pur. Ai voie deci să consumi, ca bărbat, două beri de 330 ml sau două pahare de vin de 118 ml sau două pahare de 30 ml de tărie. La femei, cantitatea corespunzătoare este jumătate din porția amintită.

Alimentația echilibrată îți protejează ficatul

O alimentație echilibrată, care să îți mențină ficatul sănătos trebuie să conțină multe fructe și legume, multe fibre, cereale integrale, grăsimi bune, din semințe crude sau din avocado. Carnea albă și peștele sunt opțiuni sănătoase. Carnea roșie trebuie consumată cu moderație.

Mănâncă doar ocazional friptură la grătar, prăjeli și carne procesată sau mezeluri. De asemenea, consumul excesiv de sare și dulciurile în exces pot dăuna funcției hepatice, ducând la dezechilibre ale glucidelor și lipidelor din sânge și la tulburări metabolice. Porțiile moderate sunt esențiale pentru un regim de viață sănătos.

Profită de efectele benefice ale unui medicament cu silimarină

Silimarina standardizată are efecte benefice asupra ficatului. Îl protejează împotriva radicalilor liberi și a oxidării celulare, ceea ce previne îmbătrânirea prematură a celulei hepatice. Totodată, susține regenerarea celulară, alungă oboseala și îl susține în eliminarea toxinelor, împiedicând acumularea acestora în ficat.

Silimarina standardizată are rol de a reduce inflamația ficatului, fiind un aliat de nădejde al refacerii ficatului gras, a ficatului mărit, împiedicând fibrozarea țesuturilor. Întreabă medicul sau farmacistul înainte de a începe tratamentul, precum și în privința dozei zilnice recomandate.

Include exercițiul fizic în programul zilnic!

Un stil de viață sedentar este dușmanul ficatului. Include în programul tău cel puțin 30 de minute zilnice de exerciții fizice. Acestea au rolul de a accelera metabolismul, de a stimula procesele de detoxifiere în care ficatul este implicat, de a contribui la oxigenarea celulară și a de accentua starea de bine.

Asigură-te că te odinești suficient și că eviți excesele de orice fel! Moderația este cea mai bună rețetă pentru protecția ficatului, indiferent că ești o persoană sănătoasă care dorește să își mențin organismul în forma optimă sau că ai fost diagnosticat cu o afecțiune a ficatului. Menține o greutate constantă și o atenție la apariția unor simptome asociate cu bolile de ficat, precum oboseala accentuată, lipsa poftei de mâncare, greața sau senzația de jenă sau durere în abdomenul superior!

Prevenția, precum și tratamentul afecțiunilor hepatice din stadii incipiente îți oferă cele mai mari șanse pentru menținerea sănătății ficatului, respectiv pentru refacerea acestuia.