Cum sa-ti tratezi parul (fara sa spargi banca)

Author: Oana Picerea

Parul are nevoie de multa atentie si ingrijire ca sa arate mereu in forma sa cea mai buna. Sfaturile și ajutorul unui stilist nu sunt de ocolit, dar trebuie sa stii ca exista metode prin care iti poti pastra podoaba capilara in stare perfecta, chiar si atunci cand esti nevoita sa stai departe de saloanele de coafura.

In primul rand, fii atenta la felul in care iti perii parul. Multe dintre problemele scalpului, de care, poate, nici nu ai stiut, sunt cauzate de un pieptanat incorect. Iata ce trebuie sa stii, ca sa previi acest lucru.

  • Piaptana-te incepand de la mijlocul firelor de par spre varfuri, continuand de la radacina spre varf;
  • Daca iubesti coafura tip coada de cal, nu-ti prinde parul mereu in acelasi loc și, mai ales, nu folosi elastice de guma ci, neaparat, unele din material textil;
  • Nu-ti spala parul zilnic, fiindca isi pierde din grasimile naturale, dar nici prea rar. Recomandarea este ca parul sa fie spalat o data, la 2-3 zile;
  • Foloseste apa la o temperatura potrivita, nu foarte fierbinte, si inchide cuticulele la sfarsit  cu apa rece;
  • Samponeaza parul cu buricele degetelor, nu cu unghiile;
  • Opteaza pentru o coafura cu bucle lejere sau strange parul usor, pentru a-i oferi cat mai multa libertate

Pentru spalarea parului sunt recomandate sampoanele cu ingrediente naturale, care fac putina spuma. Un sampon de calitate se cunoaste fix dupa faptul ca nu creeaza spuma in exces, adica nu contine agenti surfactanti care sa deshidrateze si sa usce parul, facand, astfel, dificila intretinerea sa.

De aceea, se recomanda produse ce conțin o cantitate mare de ingrediente naturale, care, prin aportul de minerale si vitamine, hranesc si hidrateaza parul, ii dau luminozitate si ii pastreaza aspectul sanatos. De exemplu, un sampon L'Occitane cu ulei de migdale sau cu un amestec special, creat din trei tipuri de ulei de masline, are rol reparator si fortifiant datorita ingredientelor sale. In plus, in selectia lor de produse, vei regasi numeroase variante create special pentru diferite probleme ale firului de par sau ale scalpului.

Balsamul sau mastile de par pe care ar trebui sa le aplici dupa samponare trebuie sa contina tot ingrediente naturale. Acestea hranesc si hidrateaza, cel mai bine, firul de par si efectul se pastreaza pe termen lung. Cea mai eficienta metoda ca sa ai un par ca in reclame este sa le folosesti alternativ: o data sa aplici balsam, iar, la urmatoarea spalare, o masca.

Mastile cu Vitamina E hranesc și hidrateaza parul, iar cele cu Vitamina C ii confera stralucire. Daca podoaba capilara e foarte deteriorată, foloseste uleiuri de par care, datorita efectului lor concentrat, redau aspectul catifelat.

Un alt sfat deosebit de important este sa nu folosesti, exagerat, aparatele de styling, în special a celor care incalzesc prea mult parul. Temperatura nepotrivita poate afecta iremediabil firul de par, pe termen lung. Ca sa nu patesti asa ceva, foloseste un spray ce ofera protectie termica, util si vara, cand soarele arde cu putere.

Trusa de ingrijire a parului trebuie sa contina samponul potrivit tipului tau de podoaba capilara, balsam, masca, ulei si, eventual, un tratament intensiv. In plus, e recomandat un ulei pentru varfuri, mai ales daca ai parul lung, un lac cu fixare medie, un ulei hidratant si, desigur sprayul pentru protectie termica. Nu uita de accesorii: doua perii rotunde (una de marime medie, alta, mare), un pieptene, clame si elastice din material, daca iti place sa-ti porti parul prins in coada. 

Un par frumos si hidratat are nevoie de ingrijire constanta, zilnica. In plus, o alimentatie corecta, care conține suficiente vitamine dar si nutrienti- ca Omega 3, are efecte nu doar asupra tenului dar si asupra parului. Asigura-te, asadar, ca introduci in meniul tau astfel de alimente. 

Alimenteaza-te corect, hidrateaza-te suficient si alege produsele de ingrijire potrivite, pentru a te bucura mereu de un par sanatos, catifelat si ...de invidiat.