Cum să tratezi răgușeala în timpul sarcinii și alăptării: 6 soluții sănătoase

Autor: Ana Filip
Actualizat: 05 iul 2023, 17:03

Răgușeala, sau disfonia, în termeni medicali, este o alterare a vocii, caracterizată prin schimbări în tonalitate, claritate și volum. Răgușeala variază de la un disconfort ușor până la pierderea semnificativă a vocii. Poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă sau profesie. De asemenea, apare frecvent și în perioada sarcinii sau alăptării, iar cauze sunt variate. La fel și metodele de tratament.

De ce ești răgușită?

Femeile însărcinate și cele care alăptează trec prin numeroase schimbări hormonale și fizice în timpul acestei perioade noi din viața lor. Unele dintre ele le afectează vocea. Iată care ar putea fi cauzele răgușelii!

Schimbările hormonale

Hormonii, cum ar fi estrogenul și progesteronul, pot afecta corzile vocale și țesuturile din jurul acestora. De exemplu, provoacă retenție de apă în țesuturi, inclusiv în jurul corzilor vocale, fapt care le afectează flexibilitatea și vibrația normală.

Tot în timpul sarcinii, circulația sanguină crescută în tot corpul, inclusiv către mucoasa nazală, faringiană și laringiană, poate duce de asemenea la congestia sau umflarea corzilor vocale. O altă cauză ar putea fi progesteronul, care are efect relaxant asupra mușchilor, inclusiv a mușchilor implicați în controlul vorbirii. Astfel, controlul și modularea vocii se desfășoară cu mai multă dificultate.

Refluxul gastroesofagian

Este frecvent în timpul sarcinii: acidul gastric urcă pe esofag și irită corzile vocale, provocând femeilor însărcinate răgușeală.

Suprasolicitarea vocii

Este o altă cauză a răgușelii, valabilă la oricine, nu doar la femeile însărcinate. Persoanele care, prin meseria pe care o desfășoară (profesori, actori, funcționari la ghișeu sau la call center), vorbesc mult sau pe ton ridicat își suprasolicită vocea și răgușesc.

Infecțiile respiratorii

Sunt printre cele mai frecvente cauze ale răgușelii, iar femeile însărcinate sunt predispuse la infecții din cauza imunității care funcționează la parametri reduși. Știi că răceala este cauza răgușelii dacă te confrunți și cu nas înfundat, durere de cap, de gât, tuse și stare generală proastă.

O alergie

Alergia se manifestă și ea cu tuse și răgușeală. Identifică factorul declanșator și evită-l.

Cum tratezi răgușeala în sarcină și alăptare

Pentru a trata răgușeala în sarcină și alăptare, în primul rând ar trebui să identifici cauza care a generat-o și să o elimini. Apoi, poți apela la diverse remedii pentru răgușeală. Nu toate sunt permise proaspetelor sau viitoarelor mămici, căci unele fie se secretă în lapte și-i modifică gustul, fie, după caz, stimulează contracțiile uterine. Îți vom prezenta mai jos 6 soluții la care poți apela în siguranță.

1. Cât mai multă hidratare cu ceaiuri medicinale

Hidratarea suplimentară este necesară în caz de răceală, dar nu numai. Consumul unei cantități suficiente de lichide menține corzile vocale hidratate, fluidifică secrețiile bronșice și calmează iritația gâtului.

Cel mai bun remediu naturist pentru răgușeală îl reprezintă ceaiurile medicinale. Cel de mușețel are proprietăți antiinflamatoare și calmante, cel de tei este emolient, calmează corzile vocale, cel de mentă are efect răcoritor, iar cel de ghimbir este antimicrobian, antiinflamator. Mai poți bea apă cu lămâie, îndulcită cu miere: lămâia conține vitamina C și întărește imunitatea, iar mierea are efecte antimicrobiene și antiinflamatoare.

Lichidele se beau călduțe. Ideea că trebuie să le bei fierbinți este doar un mit! Orice lichid sau aliment fierbinte este un factor iritant, care lezează și mai mult gâtul.

2. Gargara cu apă sărată

Amestecă o linguriță de sare într-un  pahar cu apă caldă și fă gargară de câteva ori pe zi. Aceasta dezinfectează gâtul și tratează răgușeala în timpul sarcinii și alăptării.

3. Siropurile din plante

Dacă răgușeala e dată de o răceală sau o laringită (afecțiune care implică inflamația și iritarea laringelui, unde sunt situate și corzile vocale), e nevoie să te tratezi cu spray-uri, siropuri sau comprimate de supt pentru gât. Gama Plantusin de la Fares conține remedii naturiste pentru răgușeală adaptate tuturor vârstelor și nevoilor, inclusiv pentru femeile însărcinate și mamele care alăptează (ex. Siropul Plantusin cu miere și propolis, sau siropul Plantusin fără zahăr).

4. Inhalațiile cu aburi

Pune un vas cu apă pe foc, iar când începe să fiabă, dă-l de-o parte, adaugă câteva pliculețe de ceai sau plantă uscată de mușețel, pune un prosop deasupra capului și inspiră aburul binefăcător. Inhalațiile cu aburi calmează durerea în gât, tusea, răgușeala.

5. Umidificatorul

Umiditatea mai ridicată din cameră ajută, deoarece menține pereții gâtului umezi. Indiferent de anotimp, folosește un umidificator sau lasă un vas cu apă descoperit, undeva la căldură.

6. Pauză vocală

Nu dai greș dacă, timp de o zi, faci o pauză de la vorbit și le dai corzilor vocale ocazia să se recupereze.

De evitat

- Băuturile carbogazoase, cafeaua și fumatul;

- Gălbenușul de ou frecat cu cacao și amestecat cu lapte și miere este un remediu din bătrâni pentru răgușeală, însă e interzis femeilor însărcinate și mamelor care alăptează din cauza riscului de contaminare cu bacterii și paraziți. Gălbenușul trebuie preparat termic.

- Iritanții. Fumul de țigară, substanțele chimice din produsele de curățenie, poluanții din aer, toți aceștia agravează problemele gâtului. Evită-i cât poți de mult!

Adaptează-ți stimul alimentar

Exită anumite alimente care pot provoca răgușeală sau o pot agrava, din cauză că inflamează sau usucă corzile vocale. E bine să eviți:

  • alimentele acide, picante, condimentele puternice, care irită și inflamează corzile vocale;        
  • alimentele grase și prăjite care pot agrava refluxul gastroesofagian;        
  • laptele și produsele lactate care, la unele persoane, pot duce la o producție excesivă de mucus în zona gâtului și a corzilor vocale, ceea ce agravează răgușeala.

Dacă răgușeala în sarcină și alăptare persistă mai mult de trei săptămâni și nu se ameliorează în ciuda tratamentului naturist, mergi la ORL pentru un consult de specialitate.