Aceste moluște se hrănesc, în special, cu frunzele plantelor. Se hrănesc însă și cu fructe (cum sunt căpșunele). În plus, melcii și limacșii pot găzdui paraziți și viermi care îți pot afecta sănătatea.
Cum poți scăpa de melci și limacși
Știind ca melcii și limacșii pot distruge grădina, este important să nu îi lași să se înmulțească necontrolat. Iată cum poți scăpa cu ușurință de melci și limacși:
1. Folosește momeală pentru a scăpa de melci și limacși
Momelile lichide cele mai eficiente momeli sunt berea și fosfatul de fier. Fosfatul de fier (sub formă lichidă) ademenește moluștele și chiar le ucide. Alte opțiuni excelente includ sucul de struguri sau un amestec de drojdie și miere sau zahăr. Indiferent de opțiunea aleasă tot ce trebuie să faci este să sapi o groapă cât recipientul pe care-l vei folosi pentru momeală (poate fi un borcan) și să-l adaugi în pământ acoperind golurile cu sol. Buza paharului trebuie să fie la același nivel cu solul. Umple apoi, pe jumătate, paharul cu lichidul ales. Melcii și limacșii vor fi atrași de momeală și vor cădea în pahar unde se vor îneca.
2. Folosește capcane
Dacă nu dorești să folosești momeala, poți apela la capcane. Printre capcanele de casă obișnuite pentru melci și limacși se numără jumătățile de grapefruit inversate sau ghivecele de flori răsturnate.
Grapefruitul are un miros care atrage gasteropodele. Atunci când se târăsc sub jumătăți, acestea rămân blocate înăuntru și mor. Unele alternative grozave pentru această metodă sunt coaja de pepene roșu sau de portocală răsturnată și frunzele de varză răsturnate.
Ghivecele de flori răsturnate funcționează în același mod: Dăunătorii se mută în ghivece atunci când acestea sunt înclinate. Apoi, pentru a prinde cât mai mulți dăunători, lăsați ghivecele peste noapte în zona infestată.
3. Utilizează bariere
Dacă nu dorești să ucizi moluștele, dar vrei să le ții la distanță de plantele tale, cel mai simplu mod de a face asta este folosind bariere. Cojile de ouă zdrobite, piatra de lavă și șmirghelul, sunt bariere excelente. De asemenea, mai poți folosi ca barieră cafeaua măcinată mai grunjos, aceasta având și rol de repelent. Tot ce trebuie să faci este să înconjori plantele cu aceste bariere, pentru ca melcii sa nu ajungă la ele.
4. Folosește prădători
Una dintre cele mai bune, și naturale, metode biologice de a scăpa de melci și limacși este folosirea prădătorilor. De exemplu, găinile, gâștele și rațele adoră să consume moluște. Alte creaturi care te ajută sunt broaștele țestoase, șerpii și aricii.
5. Folosește produse chimice și pesticide
Sarea este una dintre substanțele care ucid melcii și limacșii. Aceasta absoarbe apa din moluște, deshidratându-le și provocându-le decesul. Presară sare direct pe ele sau folosește-o pentru a crea o barieră. Atenție! Sarea poate dăuna plantelor și altor animale, așadar ai grijă unde și cum o folosești.
De asemenea, poți folosi insecticide speciale pentru moluște pe care le găsești în magazinele fitosanitare. Moluscocid AGROSAN este unul dintre acestea, ajutând în combaterea melcilor si limacșilor, dar și a gasteropodelor.
Produsul se comercializează sub formă de granule de lungimi diferite, cuprinse între 5-7 cm, cu diametrul de 1 mm și culoare albastra. Acestea sunt bogate în proteine pentru a atrage melcii. În plus, sunt ușor de utilizat și nu fermenteaza, nu mucegăiesc și nu sunt spălate de ploi sau luate de vânt, având astfel o acțiune îndelungată.
Se poate utiliza oricând, începând din martie și până în octombrie, prin aplicare directă pe sol. Poate fi folosit și ca barieră pentru a-ți feri grădina de acești dăunători.