Cei mai afectati sunt copiii, varstnicii, persoanele cu sistem imunitar slabit, precum si cele care sufera de alergii sau de alte afectiuni respiratorii. Afla ce este mucegaiul, cum te afecteaza si cum poti preveni aparitia acestuia.
Ce este, de fapt, mucegaiul?
Mucegaiul este format din ciuperci microscopice care se inmultesc prin spori si apare in zonele cu umiditate ridicata, atat in interiorul unei locuinte, cat si la exterior.
Incalzirea necorespunzatoare a casei poate duce la cresterea umiditatii in interior, iar formarea condensului este sustinut de mai multi factori: lipsa termoizolarii pentru peretii exteriori, folosirea ferestrelor de tip termopan fara grile de ventilare, aerisirea insuficienta a locuintei, uscarea rufelor in casa, lipsa hotei in bucatarie si a coloanei de ventilatie in baie, incalzirea locuintei cu ajutorul aragazului sau a cuptorului etc.
Un mediu interior cald si umed favorizeaza aparitia mucegaiului, mai ales in sezonul rece. Infiltratiile de apa joaca, de asemenea, un rol important in aparitia mucegaiului. Daca hidroizolatia este efectuata cu materiale de slaba calitate, pot aparea infiltratii de apa in peretii interiori ai casei.
Nu exista mediu care sa fie complet lipsit de mucegai, dar este bine sa iei masuri pentru a preveni raspandirea acestuia.
Noi iti spunem cum scapi de mucegai. Mirosul specific al igrasiei, asemanator cu cel al pamantului umed, iti poate indica prezenta mucegaiului, in special daca apare in zone mai putin vizibile (in spatele mobilei, sub parchet etc.).Unde se dezvolta cel mai bine mucegaiul?
Suprafetele cel mai des afectate de mucegai sunt bucataria, baia si balconul, insa acesta poate aparea si in alte camere. Mucegaiul se dezvolta inclusiv pe suprafetele din lemn si poate descompune vopsele sau adezivi, de aceea il vezi deseori pe peretii casei.
Mucegaiul poate afecta peretii la suprafata, caz in care acestia pot fi spalati cu solutii speciale, apoi acoperiti cu amorsa si vopsea lavabila, sau ii poate afecta in profunzime, situatie in care este recomandata decaparea stratului afectat pana la nivelul tencuielii, tratarea cu solutii antimucegai, gletuirea si finisarea peretilor cu amorsa, iar in final vopsirea acestora.
Cum scapam de mucegai?
Aeriseste-ti frecvent locuinta- este indicat sa aerisesti incaperile macar de doua ori pe zi pentru a elimina umezeala acumulata in interior.
Controleaza umiditatea – foloseste un higrometru de camera care indica nivelul umiditatii. Valoarea recomandata trebuie sa fie intre 30% si 50%, mai scazuta vara si mai ridicata in timpul iernii.
Atentie la hidroizolatie- daca hidroizolatia este efectuata corespunzator, de un specialist, poate preveni aparitia mucegaiului in interiorul locuintei.
Nu usca rufele in interior- evaporarea apei in interiorul locuintei va creste nivelul de umiditate, de aceea este indicat sa asezi rufele intr-un spatiu deschis sau bine ventilat.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Utilizeaza vopsea antimucegai – este o solutie la indemana care poate fi folosita in incaperile cu umiditate ridicata.
Apeleaza la solutia electro-cibernetica- sistemul electro-cibernetic este compus dintr-un aparat care se monteaza cu suruburi pe peretele camerei. Acesta transmite impulsuri electromagnetice de unda lunga si alunga igrasia pe o raza de 12 m. Aparatul are consum energetic redus si poate preveni aparitia mucegaiului pe o durata de cativa ani.
Foloseste dezumidificatoare- un mediu in care umiditatea aerului depaseste 80% sporeste sansele de aparitie a mucegaiului. Un dezumidificator previne aparitia mucegaiului, iar acest aparat este potrivit atat pentru casa cat si pentru birou, garaj, atelier sau alte incaperi mici si mari.
Mucegaiul din bucatarie
Exista o teava sparta in bucatarie sau apa picura in chiuveta? Repare-le cat mai repede si nu astepta ca apa sa se infiltreze in pereti, pentru a duce la aparitia mucegaiului. Totodata, instaleaza o hota, mai ales daca gatesti frecvent, si profita de lumina naturala; lasa lumina sa patrunda cat mai mult in bucatarie pentru ca intunericul favorizeaza aparitia mucegaiului.
Mucegaiul din pivnita
Daca ai o pivniță in care pastrezi vin, este bine sa nu extragi vinul inainte de a te asigura ca incaperea ofera conditii optime. Cu mult timp in urma, oamenii obisnuiau sa afume pivnitele cu pucioasa pentru a preveni igrasia, cu 2-3 zile inainte de a extrage vinul din butoaie, dar in prezent poti economisi timp si energie folosind un dezumidificator.
Mucegaiul din baie
Baia este unul dintre locurile predispune aparitiei mucegaiului din cauza umezelii crescute si care apare constant, asa ca dupa fiecare dus este recomandat sa aerisesti prin fereastra sau, dupa caz, cu ajutorul ventilatiei.