Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav face parte din OUG 158 și prevede că persoanele salariate pot beneficia de un stagiu de asigurare de minimum șase luni. Acest tip de concediu poate să fie primit atât de părinții naturali, cât și de cei adoptivi sau tutorii legali, însă aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții, ce s-au modificat în timpul anului 2024.
Cum se acordă concediul medical pentru îngrijirea copilului în 2024
Concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav și-a modificat perioada standard a vârstei copilului de la care părinții pot primi concediu din partea angajatorului, de la 7 la 12 ani sau chiar până la 18 ani în cazul în care copilul în cauză are un handicap, pentru afecțiunile intercurente.
Motivația din spatele acestei majorări de vârstă este că un copil de șapte ani nu poate sta singur acasă pentru a se îngriji și nu își poate administra singur medicamentația necesară pentru a se însănătoși.
Citește și: Vești bune pentru părinți! Indemnizația de creștere a copilului a fost majorată de către Guvernul României
Pentru ca un părinte să poată beneficia de concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului în 2024 trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care trebuie ca:
- salariatul ce vrea să primească concediu medical și indemnizație pentru îngrijirea copilului să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni de dinainte de solicitarea concediului;
- salariul brut lunar pentru indemnizație al salariatului să fie de 85% din baza de calcul.
Pe lângă aceste criterii, salariații ce își doresc să primească concediu
medical și indemnizație pentru îngrijirea copilului în 2024 trebuie să știe și care sunt beneficiile pe care le pot primi pe parcursul acestei perioade, numărându-se:- indemnizația pe care o oferă angajatorul în această situație poate să fie primită numai de unul dintre părinți;
- durata de acordare a indemnizației este, de principiu, de maximum 45 de zile calendaristice pe an.
Noua lege arată și care este perioada maximă pentru care un părinte poate sta în concediu medical pentru îngrijirea copilului, mai exact 45 de zile calendaristice, nu lucrătoare, moment
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Salariatul o să primească un certificat medical pentru îngrijirea copilului, ce o să primească codul 09, iar pentru a se diferenția afecțiunile pentru care salariatul stă acasă cu micuțul, se mai adaugă și codul bolii care a determinat acordarea concediului medical.
Cum o să se impoziteze concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav
Începând cu anul 2024, Guvernul a decis ca mai multe tipuri de concedii să fie impozitate mai mult, printre acestea numărându-se și concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, ce o să fie impozitat cu 10%. Astfel, începând cu luna ianuarie a anului 2024, indemnizația pentru creșterea copilului bolnav este mai mică față de anii anteriori.
Salariații vor primi indemnizații mai mici din ianuarie 2024, deoarece angajatorul va fi nevoit să rețină 10% pentru CASS, față de impozitul de 10% și CAS-ul, cum era în anii precedenți. De această schimbare sunt afectate mai multe tipuri de indemnizații, printre care se numără și:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
d 1) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările şi completările ulterioare ”, prevede OUG nr. 158/2005.